Суспільне пояснює, як не помилитися з бюлетенями на виборах

Суспільне пояснює, як не помилитися з бюлетенями на виборах

28 вер. 2020

Девіз UA: Суспільне мовлення — про складні речі доступною мовою. Цього разу Суспільне вирішило розповісти про особливості й зміни, яких зазнає виборчий процес під час чергових місцевих виборів. Бо вже 25 жовтня цього року в Україні відбудуться вибори, під час яких ми з вами будемо обирати міських голів, представників районних та обласних рад тощо.

Читайте також: У «Ранку на Суспільному» стартувала рубрика про фактчекінг

Команда Суспільного звернула увагу на зміни, які відбулися у виборчому процесі й бюлетенях, та із цього приводу зняла відеоролик — «Про вибори 2020 за 5 хв. Пояснення для дідуся». Саме про ці зміни простою та доступною мовою йдеться.

З відео ви дізнаєтеся:

  • скільки буде бюлетенів;
  • якими вони будуть;
  • як правильно заповнити бюлетень, не зіпсувавши його.

Свій коментар дав один із головних героїв, який знявся в ролі онука — Віктор Дяченко, автор рубрик «Ранку на Суспільному». 

«Тема виборів завжди загострюється напередодні самої події. Але за емоціями часто немає фактажу й користі. Нові бюлетені — це інструмент, можливість зробити персоналізований вибір. Важливо, щоб люди сприймали це не як «дурню чи нові забаганки». Хочеться, щоб відсоток зіпсованих через незнання бюлетенів був якомога меншим.

До речі, ми всі говоримо про вибори, слухаємо обіцянки, а за соціологічними опитуваннями 43% громадян не знають точної дати місцевих виборів. Це 25 жовтня.

У діджитал-команди UA: Cуспільне мовлення з’явилася ідея подати нудну інформацію цікаво та життєво. Що казати, моя мама після перегляду ролика зателефонувала й каже: «То там точно будуть дві клітинки? Круто! Не тільки діда, а й маму навчив». Вірю, що такий формат сподобається людям і просвітницьку місію ми виконаємо», — сказав Віктор Дяченко.

Тож дивіться самі й діліться корисною інформацією з рідними, друзями та знайомими.