У новий опалювальний сезон Луцьк входить з мільйонними боргами: #Звіти_наживо  на UA: ВОЛИНЬ

У новий опалювальний сезон Луцьк входить з мільйонними боргами: #Звіти_наживо на UA: ВОЛИНЬ

23 жов. 2018

Жовтневий випуск Звітів_наживо на телеканалі UA : ВОЛИНЬ та « Українському радіо. Луцьк» був присвячений початку опалювального сезону. Через сімейні обставини участь в передачі не зміг взяти перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, делегувавши свої повноваження директору департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрію Красю, який і відповідав на запитання журналістів і громадян.

Ведуча Лариса Андрійчук та журналісти: Олена Лівіцька з інтернет видання «Перший», Павло Переведенець, який представляє інтернет видання «Волинські новини» та Мирослав Ватащук – журналіст інформаційної агенції «ZIK» запитували чиновника про готовность інфраструктури міста до холодів, старт опалювання житлового фонду в умовах порівняно теплої осені, рівень заборгованості населення за теплопостачання, ремонти теплотрас протягом літа та проблеми, з цим пов’язані.

За словами Юрія Крася, завдяки співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку,  частина Луцьких магістральних трубопроводів замінена на сучасні, ізольовані, обладнані датчиками поривів і з гарантією експлуатації 20 років.

Котельня на Карбишева, яка опалює і постачає гарячою водою 33-й та 40-й мікрорайони Луцька, працює з кінця 70-х років минулого століття. В радянський час тут діяло 8 котлів, – розповідає начальник 5-го теплового району ДКП «Луцьктепло» Олег Романюк, адже котельня обслуговувала виробничі потужності шовкового комбінату. Зараз – достатньо одного. У новий опалювальний сезон найбільша котельня обласного центру входить з мільйонними боргами, заарештованими рахунками  і заборгованістю по зарплаті працівникам. Термін договору оренди цієї котельні  приватним підприємством завершується і продовжений не буде.

Найбільша проблема ДКП "Луцьктепло"  - борги держави перед підприємством за субсидії та пільги, попри задекларовану автоматичність повернення цих коштів. Це - 20 млн гривень. Маємо значну заборгованість по ПДВ - це теж поліпшило б нашу ситуацію в міжопалювальний період. Маємо борги із заробітної плати, тому що нам вкрай мало оборотних коштів. Маємо діючий арешт рахунку, проблема не вирішена - вільний тільки інвестиційний рахунок, за яким ми працюємо з ЄБРР. Понад 40 мільйонів боргують споживачі за спожите тепло і гарячу воду», -  розповіла у директорка ДКП "Луцьктепло" Валентина Малютіна.

«Багатоповерхівки 33-го та 40-го луцьких мікрорайонів будуть із теплом взимку, незважаючи на проблеми із орендною платою власникам котельні на вулиці Карбишева, які виникли в міжопалювальний період. Розпочинається опалювальний сезон, ведуться перемовини про реструктуризацію боргу чи часткове погашення боргу з місцевого бюджету. Це - бізнес, орендодавець навряд чи захоче втрачати кошти орендної плати, а це - 800 тисяч гривень на місяць», - зауважив директор Департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась.

Ще однією проблемою, на думку чиновника і експертів, стане ускладнена процедура надання субсидій населенню з одночасним зростанням тарифів на тепло. Містяни не зможуть оплачувати комунальні послуги у повному обсязі, що ймовірно, призведе до збільшення кількості боржників.

Вихід зі складної комунальної ситуації, на думку учасників обговорення, в участі лучан в муніципальних програмах енергоощадності та співпраця міста з Європейським банком реконструкції і розвитку. Перехід багатоквартирних будинків на автономні системи опалення.

https://www.facebook.com/uavolyn/videos/560648134367055/

Команда UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадський рух ЧЕСНО продовжують всеукраїнський проект #Звіти_наживо, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

 Наступні #Звіти_наживо стосуватимуться таких тем:

Листопад — бюджети міст

Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.