UA: ВОЛИНЬ – медіапартнер ХVI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

UA: ВОЛИНЬ – медіапартнер ХVI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

13 лис. 2019

З 22 листопада по 8 грудня на Волині відбудеться ХVI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Упродовж двох тижнів фестивальними локаціями стануть кінотеатри, культурні центри, бібліотеки й книгарні, освітні заклади Луцька та Нововолинська.

Суспільний мовник Волині вже вдруге виступив інформаційним партнером заходу.

У ранковій телерубриці мовника «Афіша дня» транслюватимуться анонси фестивалю. Організатори і учасники Docudays UA стануть гостями ранкових  телевізійних і радіошоу UA: ВОЛИНЬ.

«Ми традиційно підтримуємо Docudays UA як вагому мистецьку подію міжнародного рівня. Судячи з анотацій до фільмів, які можна почитати на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю, цього разу програма варта того, щоб переглянути усі стрічки без винятку. Глядачів чекає професійне та змістовно сильне документальне кіно про те, що болить сьогодні, про сучасні загрози і соціальні виклики. UA: ВОЛИНЬ як медіапартнер Docudays UA анонсуватиме програму і висвітлюватиме перебіг фестивалю, аби залучити якомога більше глядачів , привернути увагу до надважливих тем, що їх порушують автори кінострічок». – зазначив продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

Ключова тема цьогорічного Фестивалю – вплив цифрових технологій на зміни у житті і свідомості людей. Відкриття нових можливостей для дослідження реальності та загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, приховані в цифрових мережах.

Про це йдеться у фільмах, об’єднаних назвою «Мережа»: стрічка «Bellingcat: Правда у світі постправди» розповідає про роботу відомої міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat, які розкривають резонансні справи (зокрема – і збитого над Україною малазійського боїнга); а фільм «Чистильники» розкриває світ інтернет-цензури, яку донедавна заперечували в Google, Facebook, Twitter.

Також фестиваль привертає увагу до проблем довкілля, національних традицій та ідентичності, державної цілісності, постМайдану, причин війни на Сході України тощо. Особливо виразним тут є фільм українського режисера Ігоря Мінаєва, який відкриває фестиваль, – «Какофонія Донбасу».

Документальні стрічки представлені і проектами «ЗМІНИ ЦЕ! Лабораторія впливу для активістів та документалістів» і «CIVIL PITCH: фільми громадської активності». Документальна стрічка «Неспокій», знята гарвардською студенткою Дженніфер Брі, тіло якої раптово перестало її слухатися, фіксує найпохмуріші моменти її боротьби із синдромом хронічної втоми і те, як вона об’єднала мільйони в усьому світі. Стрічка-розслідування «Навмисна смерть» відкриває приховані процеси індустрії електроніки та доводить, що навіть найменші ґаджети мають смертельні наслідки для довкілля та здоров’я. А фільм «Ти, бля, рота закрий!» розповідає про хлопця, який із 15 років бореться з корупцією в рідному селі, через що отримує погрози і вибухівку на подвір’я .

Правозахисну складову представляє Всеукраїнська Кампанія проти кібербулінгу. У фільмі «Кривдник», йдеться про те, як булінг вплинув на життя п’ятьох дітей та їхні сім’ї.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – це єдиний в Україні фестиваль на правову тематику. Фільми, які беруть участь у фестивалі, представлені режисерами з більшості країн світу і є володарями престижних національних і міжнародних нагород.

Докладна програма заходу:

  • на офіційному сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA;
  • у соцмережах Мандрівного фестивалю Docudays UA на Волині – Facebook, Instagram.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Вхід вільний.

Захід відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Королівства Нідерландів та ініціатива «Moving Docs».

Організатор фестивалю на Волині – Волинський прес-клуб.