«Кльон»: як розслідувачі Суспільного знайшли російського злочинця

«Кльон»: як розслідувачі Суспільного знайшли російського злочинця

22 лис. 2023

«Кльон» — продовження розслідування воєнного злочину росіян проти мирних жителів села Ягідне на Чернігівщині журналістами Суспільного.

Дивіться розслідування на платформах Суспільного:

«Втілення чистого зла», «гидозне, безцветне, риже обличчя» — на такі епітети заслужив російський офіцер з позивним «Кльон». Ягіднянці вважають, що саме він організував для них тюремний табір в підвалі місцевої школи. У березні 2022 року протягом 28 днів 366 людей утримували без їжі, світла, повітря та можливості нормально поспати.

«Щоденник вцілілої» — перша документальна стрічка журналістів-розслідувачів Суспільного про воєнні злочини росіян в селі Ягідному. Завдяки записам однієї з заручниць окупантів та розповідей жителів села розслідувачі встановили хронологію подій та російський військовий підрозділ, що базувався в Ягідному навесні 2022 року. 

Читай також: Нове розслідування, спілкування з постраждалими та співпраця з прокуратурою — Інна Білецька про «Щоденник вцілілої»

«Ягіднянці розповідали нам про двох російських офіцерів, які, фактично, були головними й вирішували, коли людям їсти, ходити до туалету, дихати свіжим повітрям та навіть жити. Особливо жорстоким, за розповіддю людей, був офіцер з позивним “Кльон”, — розповідає журналістка редакції розслідувань Суспільного Алла Садовник. — Торік нам не вдалося ідентифікувати ні Кльона, ні іншого офіцера — з позивним “Павук”. Ми мали лише їхній опис, під який потрапляла дуже велика кількість людей. На жодному з фото, які ми надсилали жителям Ягідного, вони не впізнали цих військових. Тяжке відчуття, що ми не дорозслідували цей воєнний злочин у Ягідному, нас не залишало. І у червні цього року ми таки отримали новий шанс — на відео з концерту Чічєріної люди опізнали Кльона. Ми мали його зображення. А працюючи майже три місяці під легендою, змогли його викрити».

Жителі Ягідного розповідають, що досі бачать обличчя «Кльона» перед очима. Березневі тортури залишили не тільки фізичні, а й психологічні відбитки на ягіднянцях. Владислав Польгуй, житель Ягідного, згадує, як люди були вимушені вибирати залишки хліба зі сміття, поки російські військові їх принижували за бажання вижити. «Знайти воєнного злочинця» — з таким завданням журналісти Суспільного продовжили розслідування воєнного злочину на Чернігівщині. Їм знадобилося 14 місяців, аби зрештою вийти на російського ката.

Читай також: Розслідувачі Суспільного презентували стрічку «Кльон» на Donbas Media Forum

Раніше в Ягідному помирало 1-2 людини на рік. Через російську окупацію населення села зменшилось на 25 людей. Іван Польгуй розповів, що 10 загинуло під час їх насильницького утримання у підвалі ягідненської школи, близько 15 померло після звільнення. Як команді розслідувачів Суспільного вдалося знайти російського офіцера? Деталі розслідування журналісти розповіли у документальній стрічці «Кльон». 

«Це одна з найсильніших наших робіт як в розслідуваннях, так і в способі розказати історію. Я пишаюся зусиллями, які доклала наша команда. Наша онлайн-нарада, на яку нас зібрала Алла Садовник, щоб повідомити, що знайшла найбільш розшукувану нами особу, залишиться одним з найяскравіших спогадів у моєму професійному житті», — коментує Інна Білецька, шеф-редакторка редакції розслідувань Суспільного.

Читай також: Політика тотальної росіянізації: журналісти Суспільного оприлюднили нове розслідування разом з ЄМС

Над фільмом працювали:

  • Алла Садовник — авторка розслідування;
  • Інна Білецька — авторка сценарію та продюсерка розслідування;
  • Владислав Васильченко — режисер;
  • Світлана Коваль — операторка-постановниця;
  • Олександр Стратонов — режисер монтажу та композитор.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.