"Бандерштат" на UA: ВОЛИНЬ: підсумки

6 сер. 2019

Завершився тринадцятий фестиваль українського духу "Бандерштат", який традиційно відбувається в перші вихідні серпня в селі Рованці поблизу Луцька. За інформацією організаторів 2019 року його відвідали майже 14 000  осіб із 10 країн.

Цього року Суспільний мовник Волині — генеральний інформаційний партнер заходу.

Протягом трьох фестивальних днів — 2, 3 та 4 серпня — приблизно півсотні журналістів, операторів, режисерів та інженерів жили й працювали в спеціально облаштованій виїзній фестивальній телевізійній студії UA: ВОЛИНЬ.

"Розуміючи, що Волинська філія — генеральний партнер і представляє на "Бандерштаті” Суспільне, ми відчували особливу відповідальність: за якість трансляції для всіх регіонів, за дотримання всіх творчих, технічних і юридичних вимог. Облаштовано виїзну телестудію, залучено ПТС, творча команда намагалася висвітлити всі фестивальні події. Хотілося б, щоб ми були добре представлені візуально, тож усі наші працівники були в брендованих футболках. З менеджеркою Людмилою Гетманчук замовили прапори, брендовий намет, у якому записували цікаві розмови з гостями, — ділиться продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман. — В польових умовах завжди непросто, особливо проводити безперервну живу трансляцію. Цьогоріч відбулося випробування всього: усіх трьох платформ мовлення, техніки й команди. Усі спрацювали на відмінно”.

Новинарі UA: ВОЛИНЬ щодня готували інформаційні сюжети та спецрепортажі. Радіожурналісти й телеведучі брали ексклюзивні інтерв’ю в організаторів, гостей та учасників фестивалю. Відбувалися включення з локацій "Бандерштату" та фестивального містечка й дводенна прямоефірна трансляція основних концертів фестивалю, сигналом якої Суспільний мовник Волині поділився з більшістю регіональних суспільних мовників України.

Трансляції вечірніх концертів "Бандерштату", які представили на всіх платформах Суспільного Волині та більшості суспільних мовників різних регіонів України, вели продюсери UA: ВОЛИНЬ Влад Зінкевич і Сергій Ткачук.

"Нам вдалося отримати не лише цінний досвід, а й виробити нові навички комунікації і разом досягати поставленої мети. Ця співпраця радіо, телебачення й цифрових платформ дала хороший результат. Нам будуть довіряти, дивитися та слухати. UA: ВОЛИНЬ — перша філія Суспільного, яка стала генеральним інформаційним партнером масштабного всеукраїнського фестивалю, що має багаторічну історію. Це не просто вияв поваги до нашого колективу, а й впевненість, що ми свої обіцянки завжди виконуємо”, — коментує лінійний продюсер UA: Українське радіо Луцьк  Сергій Ткачук.

Іван Леньо, лідер фольк-рок-гурту Kozak System, який виступав на багатьох європейських фестивалях, вважає, що "Бандерштат" їм не поступається. Окремо музикант відзначив роботу Суспільного мовника Волині.

"Я хочу подякувати команді UA: ВОЛИНЬ за те, що вони роблять важливу справу. Без Суспільного такий фестиваль багато б втратив, бо ми,  українські виконавці, суспільний мовник та організатори "Бандерштату”, робимо спільну справу, і наша синергія має приводити до того, що в Україні зявлятиметься більше українського контенту, більше українських сенсів”, — сказав Іван Леньо.

Крім виїзних потужностей Суспільного, до висвітлення подій "Бандерштату" залучили й стаціонарні студії. Перед стартом фестивалю організатори, гості та учасники побували в ранкових телерадіостудіях. Майже щодня з 12:10 до 13:00 і з 17:15 до 18:00 у прямому радіоефірі слухачі UA: Українське радіо Луцьк чули розмови з цікавими гостями й розповіді про фестивальні активності.

"Для філії генеральне партнерство принципове й відповідальне завдання в плані якості. Сигнал нашої трансляції забирали майже всі регіональні суспільні мовники України. Дуже важко передбачити й пропрацювати всі можливі варіанти, що можуть виникнути на виїзді. Скажімо, залежність від комунікацій, які забезпечують зовсім різні постачальники. Це випробування фахових навичок”, — вважає головний режисер UA: ВОЛИНЬ  Тарас Сватула.

За словами телепродюсера Волинської філії UA: Суспільне мовлення Влада Зінкевича, першого фестивального дня були фіксовані стріми в конкретний час, а вже з другого почалося масштабне висвітлення фестивальних подій. Команді вдалося організувати прямоефірне виїзне ранкове шоу в такому ж форматі, у якому воно відбувається щобудня на телеканалі UA: ВОЛИНЬ. Це дві години ефіру з гостями, із включеннями мобільних груп просто з-під сцени "Бандерштату".

"Навіть трохи політали й побачили, яким із висоти є "Бандерштат". Ведучі "Ранку" забезпечили надзвичайно оперативні включення з локацій: куштували страви польової кухні, розкладали намет, брали участь у фестивальних майстер-класах...навіть потрапили на дівич-вечір.

В такому режимі не просто можемо, а тепер мусимо працювати на таких подіях. На третій день фестивалю з 10:00 знову було дві години прямого ранкового стріму із фестивальних локацій на фейсбук-сторінці мовника. Це був формат: студія гості включення. Маємо багато записаного контенту, фестивальних дайджестів і хроніки. Коротких лаконічних фактів про маловідомі сторінки фестивалю. Навіть прогноз погоди вийшов ексклюзивним бандерштатівським. В телеформаті спробували себе радіоведучі. Цікавим вийшов "Радіодень” на UA: ВОЛИНЬ”, — розповів лінійний продюсер телебачення UA: ВОЛИНЬ Влад Зінкевич.

"Ми дуже цінуємо масштабну роботу Суспільного Волині як генерального інформаційного партнера. Адже місія "Бандерштату" не комерційний прибуток, а донесення до широкої аудиторії ідеї фестивалю українського духу, куди приїздять відомі письменники, музиканти, громадські активісти, майстри, воїни, волонтери й, звісно, тисячі відвідувачів. Але не всі мають змогу побувати тут. Суспільне допомагає відчути атмосферу "Бандерштату" мільйонам українців: дізнатися про перебіг подій можна в теле- й радіоефірі та на сторінках регіонального суспільного мовника в інтернеті, а наживо переглянути концерти — в ефірі телеканалів багатьох мовників України. Згодом використовуватимуться концертні записи. Журналісти UA: ВОЛИНЬ активно працювали у виїзній телестудії, встигаючи вловлювати все найцікавіше. Вони побували на всіх фестивальних локаціях”, — відзначила прессекретарка фестивалю "Бандерштат" Анастасія Передрій.

"Пишаюся нашою командою. Вважаю, що нам усе вдалося. Ми готувалися. Над технічним забезпеченням та облаштуванням виїзної телестудії посилено працювала технічна служба. Розробили навіть два варіанти з огляду на примхи погоди. Крім виїзних студій, усі три дні в посиленому режимі працювала виїзна бухгалтерія, кабінет менеджера і юриста. Просто на локаціях підписували договори з виконавцями, ліцензійні угоди, акти наданих послуг, ставили печатки. Все було дуже мобільно", — зазначає менеджерка UA: ВОЛИНЬ  Людмила Гетманчук.

 

Партнерами фестивалю українського духу "Бандерштат-2019" є Міністерство культури України (конкурс "Малі міста — великі враження"), Луцька міська рада та Боратинська об’єднана територіальна громада.