«Хочеться цю війну якнайшвидше завершити», — волинський волонтер Павло Цапюк в інтерв’ю Суспільному

«Хочеться цю війну якнайшвидше завершити», — волинський волонтер Павло Цапюк в інтерв’ю Суспільному

7 сер. 2023

Волонтер, засновник «Військової пошти» Павло Цапюк до повномасштабної війни був підприємцем, а зараз їздить на передову і передає пакунки для українських воїнів, які захищають Україну. Про «Військову пошту» із рук у руки, про збори коштів, закупи за кордоном, поїздки під обстрілами та повоєнні мрії, — волонтер розповів кореспонденту Суспільне Луцьк Павлу Мельничуку.

 

Як працює «Військова пошта»?

«Ми, як і всі волонтери, їздили зі всяким-різним до хлопців, аби відвідати, завезти від продуктів до одягу і банальних речей, які були потрібні на початку. Але кожна поїздка відкривала нові нові нюанси в дорозі. Чому ми дійшли до формату військової пошти — бо кожен блок-пост забирав дуже багато часу на пояснення, хто ви», — розповідає Павло. — Були на Донбасі в районі Краматорська і ще у кілька точках були відвантаження в інших локаціях. Зараз робота на собі тягне більше пропрацювання дронів, ми по FPV-темі працюємо». 

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

 

Чому із рук у руки?

«На 90% бійці хочуть, щоб річ, яка дуже цінна, дісталася йому. Всяке може бути. Не кожен довіряє якомусь складу. Це зручно, коли боєць не витрачає час на переїзд в найближче місто, іноді — день-два його часу. Не треба планувати, нікуди їхати й це не їжа, яка зіпсується, чи напої, яких і так достатньо. Це дорогі речі, які потрібні йому прямо в роботі. І другий привід — побувати безпосередньо біля лінії зіткнення, побачити, куди ці речі йдуть. Тому що коли ти якомусь посереднику залишаєш — це одне, ти не можеш вивчити цю потребу, чи дійсно ця річ пішла тому бійцю, який з тобою контактував», — пояснює чоловік.

 

Звідки кошти?

«Збори. І дуже класно, коли бійці ще самі співфінансують, наприклад. Іноді боєць може задонатити на фонд якусь суму необхідного виробу як цільовий донат, а ми йому ці речі купуємо від фонду вже за кордоном, привозимо на 20-30%, а іноді на 100% дешевше, ніж він міг би це купити в Україні. Тому за цих півтора року робота в нас розділилась на два основних напрямки: Європа — викупити дешевше, якісніше і саме те, що потрібно, та привезти звідти якнайшвидше і відразу на фронт», — каже волонтер.

Читайте також: Будьте на зв’язку із Суспільним Луцьк: частоти радіо та лінки на соцмережі на Волині

 

Скільки зібрано?

«Я не рахував. Готуюся, щоб зробити загальну цифру. Це не один десяток мільйонів. Речей, які:

а) придбані закордонними формаціями, передані нами і доставлені на фронт;

б) зібрані в межах України донаторами, благодійниками;

в) можна в такий розряд величезного позитиву внести гроші, зекономлені на закупах солдатів», — говорить Павло.

 

Особливості роботи

«Люди, буває, іноді збирають на "Мавік" 300 тисяч гривень. Я їм кажу: "він коштує 3800 євро на ринку, все інше — це “маржа” того, хто продає. Давайте я зекономлю". Прошивка "Мавік-3" — ти даєш бійцю, включаєш його в штатному режимі, в якому купив — його ворожий аероскоп відразу бачить. Ось пілот, ось його локація і відразу прилітає. Його треба перепрошити, зробити такий патч, або плату вживити, яка не покаже, де пілот. Він робить фейкові координати і боєць ніби десь в Канаді, не важливо», — ділиться досвідом волонтер.

 

Повоєнні мрії

«Мандрувати світом з сім’єю. От реально те, що тримає. Хочеться цю війну якнайшвидше завершити, щоб був знову вільний весь світ. Об’їхати всі точки, де я ще не бував», — мріє Павло Цапюк.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку:

За матеріалами Суспільне Луцьк.