Суспільне Луцьк покаже фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна

Суспільне Луцьк покаже фільм-розслідування про вбивство Макса Левіна

1 бер. 2023

2 березня о 20:40 у вечірньому ефірі проєкту «Суспільне. Спротив» на Суспільне Луцьк вийде французький фільм-розслідування «Репортерів без кордонів» (РБК)* «Справа Макса Левіна. Докази страти» про вбивство російськими військовими українського фотокореспондента. Переозвучила фільм з мови оригіналу на українську команда Суспільне Львів.

Французький військовий репортер Патрік Шовель працював разом із фотокореспондентом Максом Левіним перед початком і в перші дні повномасштабного вторгнення. 13 березня 2022 року Макс зник зі зв’язку поблизу Києва, 1 квітня його тіло знайшли в лісі біля села Гута-Межигірська.

Останні кадри з Максом Левіним, відзняті Патріком Шовелем / скріншот з фільму «Справа Макса Левіна. Докази страти»

У травні 2022 року Патрік Шовель у співпраці з «Репортерами без кордонів» провів власне розслідування вбивства українського фотокореспондента. Керівнику відділу розслідувань РБК Арно Фроже та французькому репортеру вдалося потрапити на місце злочину. Те, що вони там зафіксували, дозволяє змоделювати події останніх годин життя Макса Левіна.

Патрік Шовель показує знайдену кулю у згорілій автівці Левіна / скріншот з фільму «Справа Макса Левіна. Докази страти»

Читайте також: Олександра Новосел, Суспільне Харків: «Бачу життя, попри війну»

Макс Левін та військовий Олексій Чернишов, який його супроводжував, фактично опинилися посеред ворожого наступу, на шляху просування російських військ. Окупанти спершу допитували чоловіків, а потім холоднокровно стратили в лісі. 

«Макса не вбили в бою. Його вивели з машини та стратили. Перед пострілом із нього зняли бронежилет. Безсумнівно, росіяни знали, що страчують журналіста, адже на бронежилеті й шоломі Макса був напис “Преса”», — каже Патрік Шовель.

Автівка Макса Левіна, знайдена поблизу місця злочину / скріншот з фільму «Справа Макса Левіна. Докази страти»

У процесі розслідування на місці злочину «Репортери без кордонів» знайшли дев’ять речових доказів, серед яких — кулі та документи. Крім цього, РБК поспілкувалися з близькими родичами, друзями і колегами Макса Левіна. Усі свідчення та докази «Репортери без кордонів» передали українським правоохоронцям. 

Читайте також: 10 символів стійкості Суспільного Мовлення — які вони?

Переозвучили українською французький фільм-розслідування «Справа Макса Левіна. Докази страти» журналісти Суспільне Львів. Герої стрічки промовляють голосами Тараса Базюка та Ольги Мельник.

«Ми вдячні, що наші французькі колеги допомагають розслідувати злочини росіян в Україні. Цей фільм — це історія про одну людину, яка прагнула розповісти Україні та світу про війну, яку почала росія. Нам важливо говорити і нагадувати про це, аби пам’ятати Макса Левіна, дізнатись правду та продовжувати справу журналіста», — каже розповів Максим Волошин, продюсер із виробництва Суспільне Львів.

Нагадаємо, Макс Левін був відомим українським фотожурналістом. Йому було 40 років, коли він загинув. Згідно з заявою Вишгородської окружної прокуратури, оприлюдненої 2 квітня 2022 року, Левіна вбили російські солдати двома пострілами з легкої зброї.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн «Суспільне. Спротив» дивіться на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.