Волинський композитор Олександр Каліщук розповів Суспільному про сталінські репресії, творчість та життя

Волинський композитор Олександр Каліщук розповів Суспільному про сталінські репресії, творчість та життя

31 січ. 2023

91-річний композитор, поет-пісняр, диригент, автор пісні «Волиняночка», член Спілки політв’язнів і репресованих України Олександр Каліщук нині живе у Нововолинську. Чоловік у інтерв’ю для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналу Суспільне Луцьк розповів про засудження, арешт, перебування в таборі, творчість та своє життя.

Олександр Каліщук. Фото: Суспільне Луцьк

Коли навчався у дев’ятому класі Луківської школи, Олександр Каліщук брав участь у Молодіжній організації націоналістів. За це його арештували на 25 років та відправили на заслання в тайгу. Чоловік не мав права здобути вищу освіту та майже все життя прожив із клеймом «політв’язня». Каже: лише після здобуття Україною Незалежності у 1991 році відчув радість та свободу. Нині ж вболіває за перемогу України над тим самим окупантом, що не дає спокійно жити українцям століттями.

Читайте також: 20 — 26 січня. Добірка від Суспільне Луцьк

«Мені присудили 25 років. Після вироку я сміявся і сказав: "Я українець і я цим горджуся! Якби мене судив український суд, мене не засудив би за любов до України, а це суд окупанта і я його зневажаю», — згадує митець.

У таборі Олександр Каліщук вперше заспівав. Каже, що вийшло все випадково, випхали його на сцену, дали слова, почули, що голос є і на концерт відправили.

«Під час виступу мені всі кричать: "Біс! Біс!". А я то думаю, що вони кричать: "Чорт! Чорт!". Та й втік зі сцени. А мене назад випихають з-за куліс та кажуть, що, мовляв, то я так сподобався публіці. Ото був такий перший раз мій», — розповідає композитор.

Фото: Суспільне Луцьк

З 1961 до 1991 року нічого свого композитор не виконував. Видавати збірки своїх творів почав уже за Незалежності України. Перша — «Волиняночка» — вийшла 1998-го року, потім світ побачила збірка, написана в ув’язненні, — «Я — українець».

Збірка «Я — українець» була написана в засланні, а видана за незалежної України. Фото: Суспільне Луцьк

Зараз, говорить композитор, росія нищить українську націю, як у свій час радянська влада. 

Олександр Каліщук каже: виїздити за кордон навіть не думав. Вірить у перемогу України і уже написав пісню, щоб зміцнити дух і додати сил українцям.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

Нині композитор продовжує творити. Під час повномасштабної війни написав 30 пісень, присвячених боротьбі українців з ворогами. Перший вірш — за першу годину нападу російських військ на Україну.

«У мене кожен день найголовніший у житті, той, що вже пройшов, то вже не головний, він пройшов, а того ще немає», — говорить Олександр Пилипович.

Олександр Каліщук під час роботи з народним ансамблем «Райдуга». Фото: Суспільне Луцьк

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку:

За матеріалами Суспільне Луцьк.