Інфогігієна під час війни: «Правда НЕ посередині» відтепер на Суспільному

Інфогігієна під час війни: «Правда НЕ посередині» відтепер на Суспільному

26 жов. 2022

Відеопроєкт ініціативи «Як не стати овочем» «Правда НЕ посередині»* виходитиме у понеділок та п’ятницю в денному ефірі міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив», який транслюють телеканали регіональної мережі Суспільного** з 12:00 до 16:00.  

Ведуча проєкту — експертка з протидії дезінформації, засновниця «Як не стати овочем» Оксана Мороз. Разом із колегами, що працюють у сфері інфогігієни, вона аналізує настрої українців та голоси з соціальних мереж та вулиць. У час повномасштабної війни часто вони про дезорієнтованість, страхи, хейт, заплутаність. Натомість голоси експертів проєкту допомагають структурувати, трактувати інформацію довкола та дають поради.

Читайте також: Новий проєкт «ППО. Протипанічна оборона» — на Радіо Культура

«Ініціатива “Як не стати овочем” постійно проводить дослідження, як українці реагують на дезінформацію. Саме вони й стали поштовхом до створення серії відео “Правда НЕ посередині”, у яких ми розповідаємо, як працюють технології ворога, та демонструємо типові реакції українців на них. Пояснюємо, чому саме так ворог хотів змінити нашу поведінку і як це нашкодить Україні. Наприклад, разом з експертами аналізували, як реагувати на звернення військових чи що писати про полонених — так щоб допомогти, а не нашкодити. Також показали, як ворог використовує дискусії серед українців у соціальних мережах (наприклад, для дискредитації волонтерів)», — пояснює Оксана Мороз

У випусках «Правда НЕ посередині» експерти аналізують найбільш поширені фейки, зокрема про зброю, яку надають Україні партнери, пояснюють, у яких медіа безпечно брати інформацію тощо.

«Нинішня російська військова агресія не з’явилася на порожньому місці. Перед цим упродовж десятиліть була інформаційна артпідготовка. Українці часто і не розуміли, що це інформаційна війна, переглядаючи різні ворожі фільми чи телепередачі, які, на перший погляд, зовсім не виглядали ворожими. Ми виявилися інформаційно вразливими, не готовими ставити під сумнів те чи інше повідомлення. Суспільне намагається допомагати людям розрізняти навмисні інформаційні вкиди, навчає довіряти лише достовірним джерелам, стежити за інформаційною гігієною, утримуватись від поширення маніпулятивних, сумнівних чи провокативних історій. Ми маємо усвідомлювати, на яку реакцію розраховує ворог. Тож проєкт “Правда НЕ посередині” допоможе телеглядачам Суспільного у цьому», — переконаний продюсер Суспільне Рівне Сергій Татаренко.

Читайте також: Залишаймося на зв’язку: частоти Українського Радіо та соцмережі Суспільного в регіонах

Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії (Суспільне Чернівці, Суспільне Одеса, Суспільне Вінниця, Суспільне Львів тощо). Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

*Відео створене за підтримки Посольства США в Україні та ВГО Українська бібліотечна асоціація. 

**Крім Суспільне Крим та Суспільне Донбас.