«Кримське питання» на Суспільному: освіта в умовах окупації

«Кримське питання» на Суспільному: освіта в умовах окупації

19 сер. 2022

Якою буде освіта для дітей та молоді з окупованих територій? Як повномасштабне вторгнення росії в Україну вплинуло на навчальний та вступний процеси? Що робити студентам, які залишились на окупованих територіях зараз?

20 серпня о 19:20 в ефірі регіональних каналів Суспільного ведуча токшоу «Кримське питання» Олеся Вакуленко обговорить ці теми з експертами: головою Центру громадянської просвіти «Альменда» Валентиною Потаповою та старшою викладачкою кафедри східної філології ТНУ ім. В. І. Вернадського Афізе Емірамзаєвою. Онлайн дивитися проєкт можна на сайтах регіональних телеканалів Суспільного та на діджитал-платформах Суспільне Крим.

Читайте також: Міжрегіональний ефір «Суспільне. Спротив» інформаційно охопить весь день

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну окупанти знищили ракетами сотні шкіл та дитсадочків, а у тимчасово непідконтрольних районах Херсонської та Запорізької областей використовують напрацьовані за роки окупації Криму методики, зокрема й щодо освіти. За цей час росія повністю змінила систему навчання на півострові під власну пропаганду: скасували уроки української та кримськотатарської мов у школах, вилучили українські підручники, замінивши їх на російські, примусово «перекваліфікували» українських педагогів на освіту за стандартами рф, дітей закликали вступати до «юнармії», а після школи — йти на строкову службу до армії рф та підписувати контракт. 

За вісім років окупаційна влада Криму змінила статус 16 кримськотатарських шкіл: п’ять кримськотатарських шкіл перевели на двомовну освіту, чотири стали загальноосвітніми закладами і лише сім змогли зберегти свій статус. Ситуація з україномовними школами на території окупованого Криму ще гірша, офіційно зареєстрована лише одна — у Феодосії. 

«Ми маємо усвідомлювати, що в Криму нині зростає ціле покоління тих, хто народився в окупації, а отже майже не мав доступу до всього українського і ще одне покоління підлітків, які формували свою свідомість під повною пропагандою і зросійщенням. Нам вже зараз варто обговорювати шляхи порятунку наших дітей, розробляти навчальні плани з додатковими уроками української мови та історії. Таких “кримських питань” за понад вісім років накопичилось багато. Тож намагатимемось у кожному ефірі шукати відповіді на ті, які болять найбільше», — розповідає редакторка проєкту Оксана Емінова

Окрім того, частину випуску «Кримського питання» присвятять формату цьогорічної Кримської платформи, а саме: як змінилася ситуація та про що говоритимуть лідери на другому саміті. Обговорення підсумків і результатів Кримської платформи планується вже наступної суботи, 27 серпня.

Проєкт «Кримське питання» телеглядачі вперше побачили у лютому 2022 року, проте через повномасштабне вторгнення його довелося тимчасово призупинити. Зараз над «Кримським питанням» працюватимуть журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.