Інтерв’ю голови правління Суспільного мовлення Миколи Чернотицького — для ЄМС

Інтерв’ю голови правління Суспільного мовлення Миколи Чернотицького — для ЄМС

11 бер. 2022

Вперше опубліковано 9.03.22 на сайті Європейської мовної спілки.

Микола Чернотицький був призначений головою правління Суспільного мовлення, українського члена Європейської мовної спілки, менш як рік тому. Він працює з командою у 4500 співробітників, які тримають населення України в курсі останніх подій, пов’язаних з повномасштабним російським вторгненням.

У неділю, 6 березня, Микола Чернотицький поспілкувався з Радкою Бетчевою, керівницею відділу роботи з членами ЄМС в країнах Центральної та Східної Європи, про те, як Суспільне продовжує мовлення, незважаючи на труднощі та ризики, і що означає бути частиною великої родини суспільних мовників.

ЯК ВАМ ВДАЄТЬСЯ ІНФОРМУВАТИ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ПРО РОЗВИТОК ПОДІЙ В ЦІЙ ВІЙНІ?

— Зараз ми працюємо як частина великої медіагрупи. Разом з каналами «1+1», «Інтер», «Україна», «ICTV» та державною компанією «Рада» ми виробляємо «Марафон UAразом». Кожен мовник виробляє п’ять годин контенту на день, і він виходить в ефір один за одним. Ми працюємо як один канал. Ми об’єдналися, щоб бути сильнішими.

На головних телеканалах (UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА) у нас рівний ефірний час з іншими, але на наших регіональних каналах ми виробляємо й транслюємо понад п’ять годин контенту.

Протягом останнього тижня ми перебували в режимі новин і транслювали тільки новини. Йдеться також про безпеку людей. Ми надаємо інструкції з виживання. Ми пояснюємо людям, що слід робити, якщо їхні будинки зазнали бомбардування, та інформуємо їх про особисту безпеку.

СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ МАЄ 27 РЕГІОНАЛЬНИХ КАНАЛІВ, 36 ВЕБСАЙТІВ, 100 СТОРІНОК У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ. ЯК ВИ ПРОДОВЖУЄТЕ КЕРУВАТИ КОМПАНІЄЮ В ДАНИЙ МОМЕНТ?

— Регіональні канали зараз об’єдналися в один. Те саме стосується і радіо.

Ми також зміцнили наш Telegram-канал. Telegram — це платформа, схожа на месенджер. Вона є дуже популярною в Україні. Наш Telegram-канал стає справді дуже сильним. До війни ми мали 12 тисяч підписників. Сьогодні у нас 230 тисяч людей. Він пропонує дуже стислу та коротку інформацію й дуже корисний. Ви можете швидко дізнатися, що відбувається. Очевидно, що наша цифрова команда може працювати й поза офісом.

Нині у Києві залишилися двоє молодих людей, які керують Telegram-каналом й іншими цифровими питаннями. Деякі члени команди працюють в інших містах. Якщо у нас є інтернет, то проблем немає. Проте безпека наших людей — наша головна турбота. Двоє молодих людей у Києві, наприклад, не хочуть евакуюватися і кажуть, що продовжуватимуть працювати тут.

ЯК ВАШИМ СПІВРОБІТНИКАМ ВДАЄТЬСЯ ЖИТИ І ПРАЦЮВАТИ В КИЄВІ І В ІНШИХ РЕГІОНАЛЬНИХ ЦЕНТРАХ?

— На Суспільному працює 4 500 осіб. Ми намагаємося зв’язатися з кожним і зрозуміти, чи вони в безпеці. Багато працівників працюють вдома, бо їм надто небезпечно ходити до офісу. Особливо це стосується тих, хто перебуває у Харкові та Чернігові.

У сусідів менеджерки нашої харківської філії розбомбили квартиру. Вона та її сім’я вижили, але це те, з чим ми стикаємося зараз. Люди у Харкові змушені постійно ходити до бомбосховищ. Деякі з них організували Wi-Fi та інтернет, щоб працювати у сховищах.

Ми перенесли наш головний офіс на захід України, і зараз ми живемо та працюємо разом у Львові. Ми постійно перегруповуємось, і це безперервний процес.

ЯК СУСПІЛЬНОМУ ВДАЄТЬСЯ ЗАЛИШАТИСЯ В ЕФІРІ В ЦИХ СКЛАДНИХ ОБСТАВИНАХ?

— Зараз ми ведемо супутникове, цифрове та радіомовлення.

Три-чотири дні тому росіяни намагалися заглушити наш супутник, і нам довелося використати резервний. У Херсоні російські війська атакували телевежу та змінили мультиплексний цифровий канал на російський канал. Телеоператор не в змозі контролювати всю вежу. Ми можемо вести мовлення в деяких її частинах, які не зайняті.

Минулого тижня російські окупанти розбомбили вежу, розташовану поряд з нашим офісом у Києві, що спричинило перерву в наших програмах на дві години, але з того часу технічна передавальна компанія зуміла відновити наші передачі.

Ситуація з радіо аналогічна, оскільки ми використовуємо ті самі вежі для передавання радіосигналу. Вчора, наприклад, росіяни мовили на нашій частоті у Херсоні. Я дуже ціную, що іноземні колеги транслюють наш радіосигнал у Румунії, Польщі та інших країнах. Це чудово, і я був би вдячний, якби станції могли вести мовлення на частоті AM, яка має дуже гарну пробивну здатність в Україні.

ЯК ВИ ІНФОРМУЄТЕ УКРАЇНСЬКУ ДІАСПОРУ?

— У нас хороші стосунки з польським суспільним мовником TVP. Вони беруть наші матеріали й передають їх повторно. Вони першими прийняли наш сигнал і передали його в ефір, за ними — RTVSLO у Словенії та LRT у Литві. TVP також запропонував нам одну зі своїх студій, якщо ми захочемо вести мовлення звідти.

Сподіваюся, що скоро ми повернемося до Києва. Ми всі хочемо повернутися до Києва й почати транслювати зі столиці.

ЩО ЗНАЧИТЬ ДЛЯ ВАС І ВАШОЇ КОМАНДИ ЧЛЕНСТВО В ЄМС ТА ТЕ, ЩО ВИ Є ЧАСТИНОЮ СПІЛЬНОТИ СУСПІЛЬНИХ МОВНИКІВ ОСТАННІМ ЧАСОМ?

— Я високо ціную підтримку ЄМС. Ціную рішення ЄМС щодо відсторонення Росії від участі в пісенному конкурсі Євробачення, тому що для нас це важливе питання.

Я високо ціную підтримку щодо надання технічного оснащення. І концерти, які члени організації влаштовують на підтримку України, — це для нас велика підтримка.

Я вдячний за підтримку, завдяки якій ми відчуваємо себе частиною спільноти. Я щасливий, що українське Суспільне мовлення є частиною великої та міцної сім’ї суспільних ЗМІ.

Фото — Володимир Шевчук