На Суспільне Волинь діє волонтерський центр

На Суспільне Волинь діє волонтерський центр

9 бер. 2022

Команда Суспільного Волині створила волонтерський центр, робота якого скоординована із загальним волонтерським рухом Луцька та Волині.

На Суспільному діє пункт збору продуктів харчування, одягу, медикаментів, засобів гігієни.

«Завдяки небайдужості містян, працівники Суспільного збирають щодня по кілька тон дитячого харчування, медикаментів, домашніх смаколиків, речей першої необхідності, засобів гігієни, іншої допомоги і передають бійцям тероборони, лікарням у великих містах, а також у ті регіони, які постраждали внаслідок бомбардувань», — розповідає волонтерка Ольга.

Журналісти дізнались, як знайти і отримати, конфісковані у браконьєрів рибальські сітки, і кожної вільної хвилини на коридорах філії перетворюють їх на маскувальні.

«Щодня до сотні небайдужих волинян привозять відрами готові вареники, пельмені, котлети, ящиками пироги і домашній хліб, різні закрутки.  Одного дня старенька бабуся принесла пакуночок, в якому рулон паперу, дві мівіни і пів пачки чаю в пакетиках. З тремом в голосі сказала, що це все, що в неї було. Наші люди — непереможні! Я горджуся українцями. Дякую усім за розуміння і підтримку. Щодня разом з волонтерами відправляємо в міста, що в облозі вантажний автомобіль з провіантом», — ділиться волонтерка Оксана

Щодня працівники Суспільного готують до відправлення 4-6 тон найнеобхіднішого. Рекордний вантаж — 8 тон. Волонтери Суспільного пояснили як правильно сформувати допомогу. 

«Традиція ліпити вареники бійцям у волонтерів, які зараз працюють на Суспільному Волинь зберігається ще з 2014 року. Тому напрацьовані певні особливості їх приготування, адже вареники мають зберігатися впродовж певного часу. Начинка до вареників має бути з картоплі, або капусти, категорично не використовувати сиру. Зліплені вареники обов’язково відварюють, повністю охолоджують, а далі заливаються топленим смальцем, який є консервантом. Приготовлені таким чином вареники можуть зберігатися до 10 днів, а в прохолодні дні до двох тижнів. Тому з олією вареників не приймаємо, адже нам важливо здоров’я кожної людини. Не приймаємо і вироби із м’ясними начинками. На пункт прийому беремо також пироги — солодкі і з такими ж начинками, як і на вареники. Окрема наука — тара. Вона має бути з кришками і не з тонкими стінками. Найкращі — пластикові відра з герметичними кришками, адже інколи їм доводиться долати ще довгу дорогу. Пироги складаємо в картонні коробки і обов’язково на кожному відрі чи ящику вказуємо дату і те, що виготовлене все це з любов’ю на Волині. І коли ці смаколики отримують люди з інших регіонів, вони відчувають нашу підтримку і єдність», — говорить Ольга.

Працівники Суспільного долучаються до волонтерських ініціатив цілими родинами. Філія співпрацює з громадськими організаціями і  спеціалізується на формуванні гуманітарних вантажів з ліками, продуктами харчування та дитячим асортиментом, але вирішує і інші нагальні завдання. За кожної нагоди, працівники Суспільного допомагають і у інших волонтерських центрах Луцька.

Звертатись до волонтерського центру Волинської філії Суспільного можна щодня з 9:00 до 19:00 години. Телефонувати за номером: +38 (063) 34 02 620.

Телеканал UA: ВОЛИНЬУкраїнське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. 

Новини Волині читайте на цифрових платформах мовника: