Безпека під час надзвичайних ситуацій 一 підсумки мультиплатформового інфомарафону Суспільне Волинь

Безпека під час надзвичайних ситуацій 一 підсумки мультиплатформового інфомарафону Суспільне Волинь

2 лют. 2022

31 січня – 1 лютого на Суспільне Волинь відбувся мультиплатформовий інформаційний марафон: «Безпека: скільки укриттів є на Волині та як працює система оповіщення».

Над  матеріалами працювали кореспонденти новин, фахівці діджитал-платформ, радійники і редактори студійних передач.

У новинах шукали різницю між бомбосховищами та укриттями і розповіли, як із бомбосховищами в Луцьку.

З’ясували, скільки укриттів є на Волині загалом й скільки з них у неналежному стані.

Поцікавилися, як працює система оповіщення населення у разі надзвичайної ситуації й як діяти у разі такого оповіщення.

Крім цього разом з ветераном-атовцем склали «рюкзак безпеки», а з психологом обговорили, що таке тривожність і чи є у нас до неї імунітет.

Під час  марафону журналістам з допомогою фахівців міського й обласного відділів цивільного захисту населення вдалося розказати волинянам, як діяти у разі небезпеки, де шукати захисту і куди звертатися. 

«В рамках інформаційно-аналітичного проєкту “Сьогодні. Головне” ми надали глядачам важливу інформацію, яку варто знати усім з огляду на можливу збройну агресію РФ. Проаналізували обов’язки та повноваження Національної поліції в разі оголошення правового режиму воєнного стану згідно із Законом України “Про правовий режим воєнного стану” разом із начальником відділу превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в області Володимиром Солоненком. Які саме завдання виконуватимуть підрозділи поліції, як відбуватиметься посилене несення служби та якою є підготовка та навчання підрозділів до можливих обставин», — розповідає ведуча марафону Лариса Андрійчук

Укриття, сховища та система оповіщення – чи в належному стані та як їх використовуватимуть в разі необхідності? Такою була друга тема, яку підготували журналісти «Сьогодні. Головне» для глядачів.

Олександр Блащук, начальник управління з питань цивільного захисту Волинської облдержадміністрації розповів про реалізацію проєкту «Технічне переоснащення територіальної  автоматизованої системи централізованого оповіщення Волинської області», адже система оповіщення, яка нині діє в області, встановлена ще в 1984-1985 роках.  

Упродовж двох днів в ефірі Українського радіо Луцька обговорювали безпекові питання в разі вторгнення. Намагалися проаналізувати проблему з різних аспектів. 

Зокрема, ведуча Марія Таранко 31 січня у проєкті «РадіоДень» спілкувалася із переселенцями, які з початку російської агресії на Сході України і в Криму змушені були втікати з обжитих місць. Голова ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Аза Голощапова та голова ГО «Кримські татари Волині» Сервер Зейнидинов розповідали з погляду на власний досвід переселення, що робити і як підготуватися до будь-якого розвитку подій. Коментував і роз’яснював їхні думки доцент кафедри практичної та клінічної психології факультету психології та соціології ВНУ ім. Лесі Українки Антоній Мельник. Він розповів про наслідки тривожності, її прояви у суспільстві та «валізку безпеки». 

1 лютого у проєкті «РадіоДень» журналістка  Ольга Шарута довідувалася, як досвід тих, хто повернувся зі Сходу України можна спрямувати для дієвого навчання місцевого населення, якою має бути у таких випадках координація з місцевою владою. Спікер 一 співініціатор просвітницького проєкту, започаткованого  ГО «Самооборона Волині» Сергій Рижков. Ця громадська організація разом із ветеранами АТО виготовляє відео, які допоможуть зорієнтуватись, як діяти у різних нетипових ситуаціях, а також ініціює навчання з надання домедичної допомоги. 

У радіопередачі «Тема дня» 1 лютого радіожурналістка Оксана Кривцун детально розбиралася, які  укриття і сховища є в Луцьку, Нововолинську і Володимирі. Хто і як ними може скористатися? В якому вони стані? Як діяти маломобільному населенню у разі загроз? Де небезпечні місця в будинках і квартирах? Практичні відповіді на ці та інші запитання давав 一  начальник управління цивільного захисту Луцької міської ради Юрій Кирилюк.

У підготовці матеріалів до ефіру радійники Суспільного Волині співпрацювали з колегами з інших філій Суспільного.

«Дякую за надані матеріали, їх направду було багато. В ефірі Українського радіо Луцька прозвучали сюжети з Кропивницького і Хмельницького. Мали активний зворотний зв’язок із слухачами. Було чимало телефонних дзвінків з практичними запитаннями. Волинян цікавило: на яких ресурсах розміщені інтерактивні карти сховищ, як розпізнати у яких приміщеннях є укриття, коли будуть розпізнавальні повідомлення і таблички,  де безпечні місця в помешканні, що має бути в “тривожній валізі» та інші питання», — розповідає редакторка Українського радіо Луцьк Оксана Кривцун.

Під час марафону телерадіоведучі Суспільного намагалися не підвищувати градус напруги. Ставили за мету пояснити, як правильно діяти в разі виникнення загрози, адже вже 8-й рік Україна живе в умовах російської агресії.

Переглянути матеріали інфомарафону можна на цифрових платформах:

Телеканал UA: ВОЛИНЬ, Українське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо ( Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.