Про цінності, що єднають українців Сходу і Заходу – радіоміст Харків-Луцьк на Українському радіо до Дня Соборності

Про цінності, що єднають українців Сходу і Заходу – радіоміст Харків-Луцьк на Українському радіо до Дня Соборності

21 січ. 2022

До 103-ї річниці Соборності України Суспільні радіомовники у Харкові та Луцьку провели спільний радіоміст – символічний об’єднавчий радіоланцюг єдності Сходу і Заходу.

У харківській студії працювала радіожурналістка Вікторія Черникова-Берездецька, у студії в Луцьку – Марія Таранко.

Харків і Луцьк розділяють майже 1000 кілометрів. Але є те, для яких відстань не важлива — цінності та ідеї, які об’єднують і власне визначають нас як українців. Що саме об’єднує українців сьогодні  — аналізували в ефірі програми.

Одним із ключових факторів, який впливає на самоідентифікацію українців сьогодні — війна на Сході. Після 2014 року в країні посилилася тенденція до об’єднання, все більше людей пишаються своїм громадянством і належністю до українського народу. Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, яке проводили в липні-серпні 2021 року в усіх регіонах України, крім Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Як війна на Донбасі вплинула на ціннісні орієнтири українців і навколо яких ідей вони згуртовуються, радійниці обговорюватимуть з експертами. Гостя харківської студії – кандидатка культурології, доцентка, популяризаторка науки Наталія Шолухо, яка досліджує зміни української повсякденності на рівнях реклами, літератури, моди, звичок, спілкування та поглядів. Гість Українського радіо у Луцьку — історик та політолог Тарас Літковець

Під час ефіру йшлося про історичні засади об’єднання українців. Вплив політики, соціуму та освітніх закладів на формування громадянського світогляду.

Лучани розповіли про традиційне утворення символічного живого «ланцюга єднання» до Дня Соборності України центральними вулицями Луцька та інших міст та сіл Волині. Мета заходу – нагадати про визначну дату в історії української державності.

Окрім того, в обох студіях проаналізували як українізація та запровадження мовних норм впливає на російськомовний Харків – чи зближує його з Західною Україною?

Читайте також:«Тема дня. Громади»: новий спецпроєкт Українського радіо Луцька

«День Соборності України щоразу спонукає шукати відповіді на питання про те, що ж спільного в українців, чим наповнена абстрактна категорія ментальності й де, нарешті, наша національна ідея. Відома ще зі школи велич Київської Русі та Запорізької Січі стала ідеєю державної єдності, яка втілилася в життя крізь етнічне, релігійне, мовне, побутове різнобарв’я історичних регіонів України. Жадана незалежність є підставою говорити про те, що повсякденні потреби і територіальні відмінності поступаються за значимістю особистим намірам і спільним цінностям. Тож виходить, що наша соборність вибудовується не на комфорті, а на ціннісних орієнтирах. Сім’я, добробут, здоров’я, пізнання світу й себе цінуються українцями не перше десятиліття. Тоді як нові для нас явища війни, волонтерського руху, декомунізації сприймаються або заперечуються українцями, тобто поступово входять до системи цінностей сучасного українського суспільства», — каже Наталія Шолухо.

Під час радіомосту говорили, що зробили, а чого не зробили президенти для об’єднання українців, до чого призвели ці процеси та хто взагалі має займатися об’єднання українців – уряд, школи, медіа. Захист України, мова, волонтерство, декомунізація – які цінності, на думку експертів з Харкова та Луцька, є спільними для українців зі Сходу та Заходу, та чим відрізняються Волинь від Харківщини. Радіоміст можна слухати за посиланням.

Слухайте Українське радіо Луцьк онлайн на сайті філії та на частотах: 

  • Луцьк - 88,3 FM;
  • Горохів - 106,5 FM;
  • Ковель - 91,8 FM;
  • Кортеліси - 88,9 FM;
  • Любешів - 107,8 FM;
  • Нововолинськ - 100,3 FM;
  • Цумань - 100,4 FM;
  • Камінь-Каширський - 105,8 FM;
  • Олика - 89,1 FM;
  • Шацьк - 101,5 FM.

Телеканал UA: ВОЛИНЬ, Українське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. 

Новини Волині читайте на цифрових платформах мовника: