Спецпроєкти Суспільне Волинь до 30-річчя телебачення на Волині

Спецпроєкти Суспільне Волинь до 30-річчя телебачення на Волині

30 гру. 2021

Новий рік волинські телевізійники зустрічають ювілейною датою: 1 січня виповнюється 30 років створення телебачення в регіоні.

Пригадуючи найцікавіші моменти історії, журналісти Суспільного Волині підготували телевізійні ролики, у яких – найцікавіше про становлення та роботу місцевого телебачення. Героями проєкту стали колишні працівники телемовлення та колеги з Волинської філії Суспільного, з поважним досвідом роботи на телебаченні.

30 грудня в ефір телеканалу UA: ВОЛИНЬ виходять три тематичних відеорозповіді про минуле і сьогодення телебачення на Волині.

Перший ефір Волинського телебачення відбувся 1 січня 1992 року. Про нього пригадує Заслужена артистка України Валентина Козачук, яка багато років була солісткою Волинського народного хору.

 

«Телебачення в області розпочалося виступом саме нашого співочого колективу. А мені випала велика честь сказати перші слова в ефірі: “У нас на Волині з’явився первісток — наше Волинське телебачення…”. Ці слова я говорила з великою гордістю і любов’ю. Відразу після них наш колектив виконав улюблену пісню краян “Волинь моя”, яка є гімном регіону. Тішуся, що перша ефірна концертна передача на телебаченні відбулася за участі Волинського державного народного хору», — згадує Валентина Козачук.

Відтоді доброю традицією телевізійників Суспільного стало висвітлення культурних та мистецьких заходів і фестивалів на Волині.

Віра Малунова — одна із перших телевізійних дикторів на Волині. Потрапивши у сучасну студію, по-доброму позаздрила сучасникам. Жінка пригадала, як у 90-х роках вела в ефірі випуски новин, читала оголошення, погоду. Тоді працювала без суфлера, а тому більшість текстів доводилося вчити напам’ять. У студії були старі камери, які було важко зрушити з місця. Нині — телебачення обладнане новою технікою, сучасним світлом, що в комплексі — дозволяє створювати якісне відео, яке легко сприймає глядач.

Під час зйомок роликів до 30-річчя телебачення на Волині, пані Віра спробувала новітні технології і начитала новини за допомогою суфлера. Команда Суспільне Волинь ще довго слухала цікаві спогади та поради від телеведучої.

Більше 10 років в ефірі телебачення Волині працює  Микита Чибар. Спочатку був ведучим програм, нині — він редактор суспільно-політичного напрямку та працює, як і вся команда Суспільного, за стандартами світової тележурналістики.

«Журналісти на Суспільному стали мобільніші у своїй роботі.  Вони домовляються зі спікерами про ефір, готують сюжети, щодня у  вечірній студії обговорюють інформаційно- аналітичну картину дня, готують гострі теми та спецпроекти», —  розповідає Микита Чибар 

«Нині телебачення стало доступнішим для людей. Важливо також, що контент можна переглянути на діджитал-платформах, навіть у мобільному телефоні», — розповідає журналістка Суспільного Олена Собець, яка більше 20 років працює в телерадіокомпанії. Вона — авторка телевізійних роликів до 30-річчя телебачення на Волині. 

Загалом, над проєктом працювали телеоператор Валерій Фетисов, який прийшов працювати на телебачення у 1992 році, та режисерка Анжела Шабала, яка теж стояла біля витоків телебачення на Волині.

Сучасні глядачі дізнались про цікавинки, труднощі і творчі здобутки роботи телевізійників під час спецефіру 30 грудня у програмі «РадіоДень» Українського радіо Луцьк. Гості студії — головні режисери різних років:  Віталій  Клімчук та Віталій Герасимлюк розповіли про розвиток телебачення на Волині.

Телеканал UA: ВОЛИНЬ, Українське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн. українців.

Новини Волині читайте на цифрових платформах мовника: