«Незламні духом» — заключна серія документального проєкту «Українське підпілля на Волині»

«Незламні духом» — заключна серія документального проєкту «Українське підпілля на Волині»

2 гру. 2021

5 грудня о 21:00, глядачі телеканалу UA: ВОЛИНЬ та усіх регіональних каналів Суспільного побачать заключну серію документального проєкту  «Українське підпілля на Волині». Його реалізують волинські документалісти із продакшн-студії «Правда PRO». 

У серії «Незламні духом», автори розвінчують міф про те, що війна — не жіноча справа. В часи Другої світової у лавах УПА, жінки надавали медичну допомогу, займались заготівлею продуктів та одягу, просвітницькою діяльністю, були зв’язковими та розвідницями.

    Читайте також: «Агробізнес з душком»: новий випуск волинських розслідувань «Червона лінія»

Нагадаємо, серіал «Українське підпілля на Волині» — про долі простих повстанців. Дві серії — про героїв-чоловіків, 2 — про жінок. Зйомки проходили у селі Рокитні поблизу Луцька, де реально відбувались згадані події, а також у Харкові, Рівному та на Волині.

Історична документально-публіцистична передача «Українське підпілля на Волині» складається із 4 серій: 

Найбільше поширень отримала друга серія фільму «Останній засуджений бандерівець». Кепшн-відео на фейсбук-сторінці Суспільне Волинь про волинянина Івана Гончарука, якого радянська влада у 1987 році засудила до страти набрало майже пів мільйона переглядів та близько тисячі коментарів.

«У проєкті висвітлили і опублікували маловідомі широкому загалу, а подекуди навіть фахівцям, факти, особисті історії, героїчні подвиги в ім’я незалежності України. Продакшн створив якісний контент, яким закікавилися історики, студенти, освітяни. З ініціативи Суспільного мовника Волині презентації першої серії відбулися у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, а також у Ковелі. Після послаблення карантину, сподіваємося продовжити покази-презентації у інших громадах і навчальних закладах. Це потрібна справа, залучаються ентузіасти-дослідники, охоче допомагають місцеві жителі, підтримують фахівці, для яких це теж неабиякий досвід. Автори проєкту, учасники розслідувань надихнулися на продовження серіалу і подалися на пітчинг творчих ідей з другим сезоном "Українського підпілля на Волині"», — розповідає продюсер Суспільне Волинь Костянтин Лоцман.

Творча команда проєкту опрацювала численні архівні матеріали, консультувалась і записала інтерв’ю з істориками та очевидцями подій. Волинський композитор Костянтин Гребенко написав до фільму оригінальну музику. У співпраці із військово-історичною групою реконструкторів «Азимут» вдалось підготувати і провести видовищні постановочні зйомки із вибухами, стрільбами та залученням військової техніки.

«Вважаю, що ми досягли мети: за сприяння Суспільного, у стислий термін підготували якісний контент на складну, а подекуди і малодосліджену тему непростої історії Волині. Ми навіть для себе відкрили нові локації, події, деталі, цікаві історії людей. Цінно було почути схвальні відгуки фахівців-істориків. Маємо багато матеріалів. Плануємо робити другий сезон про ОУН, поділ організації на мельниківців і бандерівців, історії покарання повстанців і навіть романтичні почуття на війні. Очікуємо на результати творчого конкурсу на Суспільному», — каже директор продакшн-студії «Правда PRO», режисер Сергій Шараєвський.

    Читайте також: «Чому я вакцинуюсь?»: лідери думок розповіли журналістам Суспільне Волинь про свій досвід

Прем’єра документального серіалу про діяльність УПА на Волині відбулась 26 вересня в ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ та усіх регіональних каналів Суспільного. Проєкт переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» і був відібраний для виробництва і трансляції на Суспільному у 2021 році. Усі серії можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Волинь.

Телеканал UA: ВОЛИНЬ, Українське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн. українців.

Новини Волині читайте на цифрових платформах мовника: