«Опале листя: користь чи шкода?» — інфомарафон на Суспільне Волинь

«Опале листя: користь чи шкода?» — інфомарафон на Суспільне Волинь

4 лис. 2021

4 та 5 листопада команда Суспільного Волинь проводить мультиплатформовий інформаційний марафон «Опале листя: користь чи шкода?». Упродовж двох днів журналісти мовника інформують глядачів телеканалу UA: ВОЛИНЬ, слухачів UA: Українське радіо Луцьк, читачів сайту suspilne.media та соцмереж про статистику та альтернативу спалюванню опалого листя, успішні приклади утилізації у громадах Волині.

Журналісти телеканалу UA: ВОЛИНЬ та редактори цифрових платформ Суспільного підготували тематичні сюжети та адаптовані для соцмереж кепшн-відео про небезпеку осіннього спалювання листя, бур’янів, сухої трави, негативні наслідки для довкілля і здоров’я людей, альтернативні методи утилізації.

«Кореспонденти в сюжетах намагалися з’ясувати і розказати волинянам — який шлях листя з вулиць міста? Впевнена, що більшість людей над цим не задумується. Ми побували у парках і скверах Луцька, спілкувалися з двірниками, фахівцями КП «Луцькспецкомунтранс» а також їздили на міське сміттєзвалище. Медики під час марафону розкажуть  чому не можна палити листя. Про покарання за спалювання листя й сухостою роз’яснили рятувальники. Крім цього, ми не не минули й позитивного досвіду – говоритимемо про альтернативи спалювання. Розповімо, який вигляд має компостер і де його можна встановити. А також познайомимо з волинянами, які тільки починають компостувати і покажемо людей – у яких багаторічний досвід», — розповіла шефредакторка Суспільного Волині Лариса Літвицька.

За словами редакторки Українського радіо Луцьк Оксани Кривцун, в радіоефірі Суспільного Волині вирішили говорити про практичне застосування опалого листя і як до цього процесу залучити громади. 

4 листопада о 12:17 в телерадіопроекті «Радіодень» говоритимуть про виховання екологічної культури і свідомості у дітей на прикладі кращих досвідів використання органіки, а саме опалого листя у господарстві. Гості студії: директорки – ДНЗ села Баїв Мирослава Єфімчук і ЗОШ села Мстишин  Ольга Сергійчук розкажуть про «Екошколу» в їхніх закладах. Директорка луцького ДНЗ №6 Надія Салівончик поділиться досвідом впровадження вермікомпостування. 

4 листопада о 17:25 у радіопроєкті  «Тема дня» йтиметься про те, де на практиці можна використовувати  опале листя: фермер Сергій Качкало розповість, як ним опалює теплиці, а директор КП «Луцькспецкомунтранс» Володимир Марценюк розкаже про підготовку до компостування в Луцькій громаді. До розмови долучаться колеги з Українського радіо Тернопіль, спікери яких поінформують з якою метою вивозять опале листя на кладовища. 

«4 листопада о 19:00 глядачі проєкту «Сьогодні. Головне» дізнаються про ініціативу компостування, яку започаткували в Луцькій громаді. Про шкоду від спалювання листя і альтернативні методи утилізації починають розповідати найменшим лучанам. Задля цього у луцьких дитсадках встановили 20 контейнерів для компостування органічних відходів. Детальніше про це у прямому ефірі розкажуть Оксана Лисак, начальниця відділу екології Луцької міської ради та Наталія Гуркіна, ініціаторка екологічних проєктів. Своїм досвідом компостування поділяться і колеги з Дніпра. Там мешканцям присадних ділянок екологи показували, як компостувати опале листя і наголошували на забороні спалювання. А ще відсьогодні усе опале листя у Ковелі вивозитимуть спеціальним сміттєвозом до компостної ями за межами міста.

5 листопада о 19:00 глядачі дізнаються, куди подіти опале листя мешканцям приватних помешкань та ділянок на території Луцька, як його можна вивезти, чи потрібно спеціально замовляти сміттєвоз? Про це детально розповість Сергій Андрієвський, заступник директора КП «Луцькспецкомунтранс». Чи багато лучан спалюють опале листя, попри заборону, яка сума штрафів може загрожувати за такий вчинок та чи легко спіймати на місці таких порушників – в ефірі розкаже Богдан Ковальчук, начальник відділу групи швидкого реагування Департаменту муніципальної варти Луцької міської ради. Своїм досвідом виявлення паліїв листя та сухостою за допомогою дрону поділяться колеги з Чернівців», — говорить редакторка і ведуча проєкту «Сьогодні. Головне» Олена Чернуха.

Дивіться і слухайте на платформах Суспільне Волинь:

  • 4 – 5 листопада о 19:00 на телеканалі UA: ВОЛИНЬ у телепроєкті «Сьогодні. Головне»;
  • 4 листопада о 12:17 у радіопроєкті «Радіодень» Українського радіо Луцьк; 
  • 4 листопада о 17:20 у радіопроєкті «Тема дня» Українського радіо Луцьк;
  • протягом двох днів — в інформаційних випусках;
  • упродовж двох днів — на цифрових платформах мовника:

Взяти участь у обговоренні можна зателефонувавши до телестудії за номером: (0332) 77-02-42, або до радіостудії: 097-777-05-25 та (0332) 77-05-25.

Дивіться Суспільне UA: ВОЛИНЬ в ефірі, і онлайн на сайті філії

Слухайте Українське радіо Луцьк онлайн на сайті філії та на частотах: 

  • Луцьк – 88,3 FM
  • Горохів - 106,5 FM
  • Ковель - 91,8 FM
  • Кортеліси - 88,9 FM
  • Любешів - 107,8 FM
  • Нововолинськ - 100,3 FM
  • Цумань - 100,4 FM
  • Камінь-Каширський - 105,8 FM
  • Олика - 89,1 FM
  • Шацьк - 101,5 FM

Телеканал UA: ВОЛИНЬ, Українське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо ( Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.