«Українською – вільно» — мотиваційні волинські історії про іноземців, які вивчили українську

«Українською – вільно» — мотиваційні волинські історії про іноземців, які вивчили українську

21 жов. 2021

Команда Суспільне Волинь долучається до всеукраїнського спецпроєкту Суспільного «Українською – вільно», приуроченого до Дня української мови та писемності та Радіодиктанту Національної єдності. Це – розповіді про людей, які вивчили українську, тимчасово чи постійно проживаючи в Україні. Відео- та аудіоролики виходитимуть в ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ та Українського радіо Луцьк щодня до 9 листопада включно. 

«Наша команда активно долучилася до впровадження проєкту "Українською — вільно" на всіх платформах. У ході обговорення і підготовки до записів і зйомок з’ясувалося, що серед знайомих і колег є люди, які переїхали на Волинь з інших країн, регіонів, — вивчили українську мову і вільно спілкуються нею. До ефіру вже підготовлено 15 історій. Серед героїв — кримські татари, молдавани, вірмени, євреї, чеченці, поляки, казахи, представники народів Африканського континенту. Вільно спілкуватися українською — їхній свідомий вибір, який варто підтримати і заохотити інших», — розповідає продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

Вже відзнято і готується до виходу в ефір на телебаченні 15 роликів. Це 15 реальних історій людей, які свого часу приїхали жити на Волинь і вивчили українську мову.

«Отримала неймовірне задоволення від роботи над проєктом і захоплення від почутих історій вивчення української мови від людей інших національностей. Вони мотивують мене ще краще знати рідну мову і нею — літературною в житті щоденно спілкуватися», — каже тележурналістка Олена Чернуха.

Герої проєкту — представники різних національностей, люди різних професій і спеціальностей: студенти, юристи, підприємці, викладачі університету, держслужбовці, музиканти,  психологи. У проєкті візьмуть участь священник з Білорусі, журналістка з Грузії, громадський діяч з Вірменії, студенти з Індії, Гани, Польщі, США та інших країн, які вільно спілкуються українською. 

Головна режисерка Суспільного Волині, молдаванка Анжела Шабала вивчила українську, бо дуже хотіла, аби її новонароджений син почув цю мову саме з вуст мами.

Калмик Мирослав Кіруєв  українську мову почав вчити ще живучи в Калмикії, оскільки його мама, волинянка, вважала, що діти повинні знати її материнську мову. Зараз Мирослав працює вчителем і саме мову на рівні з музикою вважає основами формування свідомих громадян держави. 

Росіянка Тетяна Маковська переїхала на Волинь після одруження. У перші роки життя тут боялася розмовляти українською через помилки. Проте, коли почала працювати психологом у школі, зрозуміла, що повинна спілкуватися з дітьми лише українською — з поваги до них. І саме діти допомогли їй подолати мовний бар’єр. Тетяна вважає, що мова зближує людей.  

Із 19 жовтня радіоверсія проєкту «Українською – вільно» о 17:55 звучить в ефірі Українського радіо Луцьк. З наступного тижня ролики транслюватимуть ще й на телеканалі UA: ВОЛИНЬ, а на радіо о 12:55 та 17:55.  

За словами редакторки радіо Оксани Кривцун, завдяки проєкту журналісти Українського радіо Луцьк зробили чимало цікавих відкриттів. 

«Ми аж ніяк не сподівалися, що поряд з нами живуть, навчаються і працюють такі цікаві особистості, які приїхали  з різних куточків світу, змогли знайти себе на Волині в навчанні, професії, у власній справі і, що важливо — вивчили українську. “Українською — вільно”  намагаються розмовляти кримські татари, вірмени,  молдавани, чеченці, калмики, ефіопці, нігерійці, лівійці. Перелік можна продовжувати. Це тільки ті представники народностей, з якими ми поспілкувалися, та їх насправді набагато більше. Українську мову вони вивчили з різних причин, проте усіх їх об’єднує бажання — вільно спілкуватися, бути почутими і зрозумілими»,— каже Оксана.

Слухайте Українське радіо Луцьк онлайн на сайті філії та на частотах: 

  • Луцьк - 88,3 FM;
  • Горохів - 106,5 FM;
  • Ковель - 91,8 FM;
  • Кортеліси - 88,9 FM;
  • Любешів - 107,8 FM;
  • Нововолинськ - 100,3 FM;
  • Цумань - 100,4 FM;
  • Камінь-Каширський - 105,8 FM;
  • Олика - 89,1 FM;
  • Шацьк - 101,5 FM.

Новини Волині читайте на на цифрових платформах мовника:

Телеканал UA: ВОЛИНЬ, Українське радіо Луцьк, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо ( Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.