Продовження розслідування про «Миколаївську фортецю» — у новому випуску проєкту #Інсайд

Продовження розслідування про «Миколаївську фортецю» — у новому випуску проєкту #Інсайд

14 вер. 2021

У суботу, 18 вересня, о 19:45 Глядачі всіх регіональних філій Суспільного побачать другу частину журналістських розслідувань про «Миколаївську фортецю» проєкту #Інсайд.

Читайте також: Як втілити телепроєкт через конкурс «Створюй із Суспільним-2022». Zoom-конференція з Марією Фрей

«Друга частина історії — про тих, хто хоче видобувати пісок, де є об’єкти “Миколаївської фортеці”, що на Львівщині, і до кого ведуть зв’язки від цих приватних компаній. Так, як виявилося, розпочати тут піщаний бізнес хотіла не одна фірма», — каже авторка і ведуча проєкту #Інсайд Мар’яна Сич. 

Перша компанія просила дозвіл на геологічну розвідку піску на території майже 24 гектари, які в приватній власності. Землі роздав Держгеокадастр у 2014-2016 роках.

«Органи місцевої влади, спершу, надали дозвіл, а потім скасували, бо дізналися, що тут пам’ятки. Приватники хотіли оскаржити це рішення в суді, але не засідання не з’явилися. Один із власників ділянок хоче зняти охоронну зону навколо об’єктів. Вона встановлена за рішенням департаменту архітектури Львівської обласної державної адміністрації. Що це означає? Тоді там можна буде видобувати пісок», — зазначила Мар’яна Сич. 

Про те, як розвиваються події довкола «Миколаївської фортеці», — дивіться у програмі #Інсайд. 

У першій серії, яка вийшла в телеефірі Суспільного минулого місяця йшлося, як у Міністерстві культури визначають пам’ятка це чи ні і чому експертній комісії довелося розглядати два пакети документів на одні і ті ж об’єкти «Миколаївської фортеці».

Зазначимо, програма #Інсайд стала однією з шести проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування». Мета проєкту — не лише показувати громадськості та правоохоронцям факти зловживань в регіоні, а й заохочувати мешканців відстоювати власні права та права громад. 

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.