Регіональні команди Суспільного запускають подкасти

Регіональні команди Суспільного запускають подкасти

30 чер. 2021

Документальні та історичні серіали, гайдлайн із дослідження свого роду, урбаністика, секрети підготовки майбутніх олімпійських чемпіонів, як робити свою справу успішно в рідному місті — регіональні філії Суспільного у Рівному, Полтаві, Одесі, Харкові, Чернігові, Івано-Франківську та Дніпрі стартували із випуском подкастів. Нові епізоди виходитимуть щотижня.

Це перші сім філій Суспільного, які почали створювати контент для подкаст-платформ. На черзі — решта регіональних команд. Для Суспільного мовника запуск подкастів дозволить розширити свою аудиторію та залучити нових слухачів. 

«У кожному регіоні є багато подій та історій людей, вартих уваги. Гарним способом це все розказати є подкасти. Бо кожен може слухати їх у зручний час та в будь-якому місці. На жаль, для більшості українців подкасти є чимось новим. Але наша команда впевнена, що ми зможемо розширювати коло прихильників цього формату за допомогою оригінальних локальних проєктів», — каже менеджер по роботі з подкастами Дмитро Афанасьєв

Подкаст від Суспільного у Рівному «Вулиця шумить» — про те, що сталося у Рівному та області вперше і змінило хід історії. Наприклад: поява залізниці, перші фотоательє, як Рівне стало столицею УНР та інші цікавинки.

«У нас на меті було, так би мовити, перенести людей у часі, а також розповісти нашу історію якось небуденно, цікаво. Загалом для нас подкасти — це нова задача, а як ми впоралися з нею — будемо вже зчитувати із реакції слухачів. Маємо багато ідей для наступних подкастів, хочемо долучати гостей і розробляти інші теми, гратися з форматом», — розповіла фахівчиня діджитал-підрозділу UA: РІВНЕ Анастасія Бачук.

«Ми маємо надію, що подкасти знайдуть свого слухача. По-перше, ця ніша у нашій області не зайнята і ми з командою сподіваємося, що зможемо бути першовідкривачами й за продукт не буде соромно. Для цього, повірте, докладається багато зусиль. Перший випуск, який уже готовий і чекає старту, ми давали слухати людям, чиїй думці довіряємо. Як приємно було, що всі вони сказали, що це і ново, і кльово. У подкастах історії будуть змальовані так, щоб їх на слух можна було уявити. Коли все запуститься — ми будемо вдячні нашій аудиторії за відгуки та ідеї», —  сказав керівник діджитал-підрозділу UA: РІВНЕ Іван Марчук.

Слухати подкаст «Вулиця шумить»

Команда діджитал-відділу Суспільного UA: ПОЛТАВА підготувала для слухачів розмови про полтавську урбаністику та урбаністику в цілому — серію подкастів «Полтава для людей». Випуски будуть присвячені міському комфорту: велодоріжкам та пішохідним переходам, громадському транспорту та паркувальним майданчикам, паркам, архітектурі та дизайн-коду міста. Перший випуск подкасту Полтавської філії Суспільного  — «Велосипедизація». Гість — Євген Асауленко, велоактивіст та член робочої групи з розвитку велоінфраструктури Полтави.

«Вибір урбаністичної теми для мене був очевидним, оскільки ми щодня моніторимо соцмережі, і саме ці питання збирають у людей найбільше обговорень: дитячі майданчики, транспортні питання, відсутність парків, велодоріжок чи громадських вбиралень. Це ті проблеми, з якими люди щодня взаємодіють, і тому стосуються кожного. Ми збираємось, окрім просто обговорення, нести й освітні сенси цим подкастом, тому запрошуватимемо виключно фахівців, хто на пальцях зуміє пояснити, як працюють і влаштовані ті чи інші процеси», — розповів ведучий подкасту Суспільного UA: ПОЛТАВА Ігор Ізотов

Слухати подкаст «Полтава для людей»

Перший подкаст Харківської філії Суспільного «Місто «Барабашово» розповідає про історію та життя одного з найбільших ринків східної Європи. Загалом, серія подкастів буде побудована хронологічно — від подій з часу заснування ринку і до сучасності. Це інтерв’ю з підприємцями, економістами, громадськими діячами, істориками та музикантами. 

«Центральною музикальною темою подкасту є пісня "Это Барик" харківського реп-виконавця. Цей трек 2000-х вводить слухачів у лабіринти "Барабашово", — розповідає авторка подкасту Тетяна Кривоніс. — Ми ставили перед собою мету розповісти не тільки про створення величезного торгового майданчика посеред міста, що займає 75 гектарів, а й про закони ринку, його вплив на мегаполіс, пов’язані з ним конфлікти як всередині, так і ззовні. Водночас це й історичний екскурс: спогади підприємців повертають слухачів в атмосферу 90-х, часи, коли закривалися підприємства, і люди були змушені йти торгувати»

Слухати подкаст «Місто «Барабашово»:

Команда UA: ЧЕРНІГІВ запускає подкаст «Шлях до Олімпу», присвячений історіям тренерів, які готували спортсменів до виступу на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх. Кожен випуск — це історія одного тренера. Вони розкажуть, що стояло за перемогами та поразками олімпійців, з чим доводилось боротись, а що розвивати у спортсмена, щоб він таки поїхав на Олімпіаду, Дефлімпійські чи Паралімпійські ігри.

«У подкасті “Шлях до Олімпу” ми насамперед бачимо дві мети. По-перше, віддати шану тренерам, бо тренер — це, фактично, вчитель спортсмена. По-друге, це історія про те, що приховано за лаштунками. Ми бачимо нагородження, медалі, п’єдестал, усмішки, але не знаємо, як готувалися, які перепони були у тренерів. Також дуже цікаво дізнатися, як тренери бачать потенціал спортсмена, як працює їхня особлива інтуїція», — розповіла авторка подкасту Тетяна Крижева.

Слухати подкаст «Шлях до Олімпу»:

Команда Івано-Франківської філії Суспільного готує серію подкастів «Про ПраКорені». Це особисті історії людей про генеалогію власного роду, а також коментарі науковців, краєзнавців, генетиків та інших фахівців. У пошуках відповідей акторка подкасту від UA: КАРПАТИ Ірина Каразуб зазиратиме навіть у церковні метрики та архівні справи. Саунд-дизайн подкасту — від звукорежисерки Наталії Веселовської

«”Ким були ваші бабуся й дідусь?” У подкасті, мабуть, найчастіше звучатиме саме це запитання. Подкаст “Про ПраКорені” — про родинні історії, хто й до якого покоління віднайшов своїх предків і взагалі, для чого людям ці пошуки та з чого їх починати. Герої подкасту розповідають нам такі незвичні історії, що будь-який кінорежисер чи сценарист може позаздрити. А я ж переконана, що спогади роблять нас такими, якими ми є сьогодні», — розповіла Ірина Каразуб.

Слухати подкаст «Про ПраКорені»:

У випусках подкастів «Фабрика звуків» від команди Одеської філії Суспільного ви дізнаєтесь про появу та розвиток радіо в Одесі, зміни аудіоформатів та першу міську публічну радіостанцію. Усе, чого ви могли не знати про радіо, — розкаже Геннадій Степаненко.

«У першому випуску "Фабрики звуків" допитливий слухач знайде покрокову інформацію про зародження технології радіо — від перших спроб передати звуковий сигнал без дротів на відстань до перших експериментів з передачі музичних композицій та голосових повідомлень. Уже в наступному випуску нашого подкасту на поціновувачів радіо чекає подорож у часі, в Одесу сторічної давнини. Ми спробуємо передати атмосферу, яка панувала в першій радіостудії. Кожен з випусків «Фабрики звуків» міститиме велику кількість цитат із газет того часу та архівних документів, а також спогадів перших працівників одеського радіо», — розповідає автор подкасту Геннадій Степаненко.

Слухати подкаст «Фабрика звуків»:

Власний бренд одягу, соціальний бізнес та співпраця з міжнародними компаніями — мова не про столицю чи закордон, а про рідне місто. Варто лиш спробувати. Як? Слухайте у подкасті від Дніпровської філії Суспільного «Чому тут?»

«”Чому тут?” — запитуємо ми кожного гостя. Чому саме у Дніпрі варто розвивати бізнес, будувати кар’єру, творити та розвивати соціальні проєкти? Історіями наших героїв ми прагнемо довести, що не лише у столиці та за кордоном є життя, а що і в рідному місті є чимало можливостей. Ми поділимося історіями відомих у Дніпрі людей, які своєю справою та захопленнями щодня роблять місто кращим», — розповіла авторка подкастів Анастасія Гречнікова.

Слухати подкаст «Чому тут?»

«Зробити популярний локальний подкаст у кожному регіоні — виклик для нашої команди. Здебільшого подкасти Суспільного є першими подкастами в області взагалі. Ми свідомі того, що деяким регіонам знадобиться більше часу, щоб залучити свого слухача», — розповідає головна продюсерка цифрових платформ Суспільного Маргарита Єрмак.

Нагадаємо, регіональні Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.