Як починався Євромайдан у Луцьку: спогади волинян

9:36, 21 лис. 2019
 
Як починався Євромайдан у Луцьку: спогади волинян

Цього дня, 6 років тому, люди вперше вийшли на Майдан, не погоджуючись із політикою режиму Януковича та його відмовою від Угоди про асоціацію з ЄС. Рух переріс в Євромайдан та Революцію Гідності, після цього був розстріл Небесної Сотні. У Луцьку протест почався із заклику журналіста Мирослава Ватащука вийти на Театральний майдан міста. Спогадами учасники тих подій поділилися з журналістами Суспільного.

Мирослав Ватащук розповідає: він вийшов на майдан після заклику Мустафи Найєма, який побачив у соцмережі.

Мирослав Ватащук, журналіст, волонтер: «Кинув заклик у Фейсбук, що просто вийду, поп’ю чаю. Прапорця ЄС не знайшов, вийшов з українським на Театральний майдан. Поступово люди почали приєднуватись. Спочатку показали, що людям це небайдуже і вийшли суспільно й політично активні громадяни, потім пішли ті, кому це просто небайдуже. Згадайте, які велелюдні були віча в Луцьку. Спочатку по 2-3 тисячі, а після ночі Гніву Театральний майдан був вщент критий».

Дмитро Безвербний був першим, хто долучився до акції після  Мирослава Ватащука. Каже, в той час повертався з репетиції разом із Марією Доманською.

Дмитро Безвербний, журналіст: «Нас було небагато, до двадцяти. Постояли, поспілкувалися, поділилися думками, поспівали гімн і пішли додому, а наступного ранку все ще більше закрутилося. Вже просто всім увірвався терпець. Люди розуміли, що якщо просто будемо сидіти вдома, то ми просто як держава зникнемо, нами будуть маніпулювати і робити як хочеш. Наша країна на той час і зараз дозріли до того, що мовчати не хотіли».

Дмитро Безвербний каже: тоді ніхто не міг очікувати, що Євромайдан переросте у Революцію Гідності і дійде до людських жертв.

Дмитро Безвербний, журналіст: «Революція не закінчилася, якби нам не хотілося сидіти на теплих диванах, жити мирним життям. Але можемо, якщо далі будемо сидіти мирним життям, опам’ятатися, як нашої країни просто не буде. Тому що небезпека досі є і це не тільки з війною пов’язано, а й із загальними політичними штуками, які в нашій країні відбуваються».

Зі слів Мирослава Ватащука, він не шкодує, що ввечері 21 листопада 2013-го він першим у Луцьку вийшов підтримати проєвропейське майбутнє України.

Мирослав Ватащук, журналіст, волонтер: «Якби я знав, скільки крові проллється, я не впевнений, що був би першим, хто вийшов на Євромайдан, але однозначно я брав би участь у Євромайдані і Революції Гідності».