У Благодатному судяться за приміщення закинутої школи

15:50, 7 лис. 2019
 
У Благодатному судяться за приміщення закинутої школи

У селище Благодатне цього року мали розпочати реконструкцію закинутої школи під соціальний центр, - розповів селищний голова Олександр Топорівський, - цього не сталося. Він каже: майно викупив благодійний фонд, проект реновації приміщення розробили, після чого прокуратура відсудила майно, яке повернулося у власність громади. 

У центрі селища Благодатне – дві школи, одна з них не функціонує більше 15 років, - розповідає селищний голова Олександр Топорівський. Він каже: після закриття планували організувати текстильне виробництво, окремі мешканці  протестували.


Олександр Топорівський, селищний голова Благодатного: «Після цього інвестор відмовився від цієї ідеї і приміщення пустувало багато років. Далі у 2015-му році благодійний фонд «Карітас-Волинь» орендував школу, потім викупив приміщення і виготовив проект реновації приміщення й створення центру хоспісу, лікувального центру  - мультифункціонального для людей поважного віку.  Але прокуратура подала позов до суду, це призвело до того, що приміщення далі пустує, руйнується – така ситуація».

Приміщення приватизували незаконно, - розповідала речниця прокуратури області Наталія Мурахевич.

Наталія Мурахевич, речниця прокуратури області: «Всупереч вимогам законодавства про приватизацію, за відсутності затверджених переліків комунального майна, яке підлягає приватизації шляхом викупу, без проведення аукціону чи конкурсу (що дало би можливість громаді поповнити бюджет на більшу суму), благодійному фонду було реалізовано приміщення загальною площею понад 1000 кв. м. Відтак прокурори в суді наполягали на скасуванні рішення Благодатної селищної ради про затвердження оцінки вартості майна, визнанні недійсним договору його купівлі-продажу та поверненні приміщення громаді селища. Рішенням суду позовні вимоги прокуратури задоволено в повному обсязі».

Реконструювати приміщення за бюджет громади – немає коштів, - каже селищний голова  Олександр Топорівський, - вартість проекту близько 55 мільйонів гривень.

Олександр Топорівський, селищний голова Благодатного: «В його приміщенні міг би бути дитячий садочок, бо в нас шалені черги. Цей центр потрібен, бо це і робочі місця, соціальні послуги. Нажаль, за рахунок селищного бюджету ми не можемо зробити такого проекту й використати це приміщення з користю. Відповідно до проекту, хороших зв’язків з донорами, за рахунок коштів, які могли б отримати, то цей проект міг би принести багато користі. Нині благодійний фонд оскаржує рішення у Верховному суді України».

Отець Володимир Кметь, директор обласного БФ «Карітас-Волинь»:  «У нас мала бути неприбуткова організація. Це мав бути паліативний регіональний центр допомоги, який включає хоспіс, геріатричний і навчальний центри, плюс діагностичний центр з раннього виявлення онкозахворювань. Ми і землю придбали. Тут буде проблема не тільки з нерухомістю, а й з землею. Знайшли інвестора, який зацікавився створенням центру, але всі чекають рішення суду.  Ми будемо боротися до самого кінця».