Центр реабілітації учасників бойових дій в Луцьку поки не працюватиме на повну потужність

18:50, 15 жов. 2019
 
Центр реабілітації учасників бойових дій в Луцьку поки не працюватиме на повну потужність

У Луцьку завершили капітальний ремонт Центру реабілітації учасників бойових дій. На це витратили 16, 5 мільйонів гривень, розповів виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт. У закладі повністю відновили басейн, обладнали тренажерний зал, кабінети для водних процедур. З певних причин заклад поки не запрацює на повну потужність.

Тренажери, масажні столи, кахлі на стінах і підлозі, система вентиляції – усе нове. Інженер фірми, що встановлювала обладнання, Анатолій Каганюк каже: під час ремонту приміщення використали сучасні енергоощадні технології. Розповідає про особливості басейну.

Анатолій Каганюк, інженер фірми, що встановлювала обладнання: Гідромасажна пушка, проти течії, проти течії використовують, щоб створити імітацію річки гірської і можна прикладати досить немало зусиль, щоб доплисти до самої стінки”.

Андрій Дяченко, учасник АТО: “Я тут був рік тому. Коли тут був 81- й рік, коли було це поруйноване, старі стіни. Зараз безумовно, враження позитивне, люди вклалися, виглядає візуально приємно”.

Басейн, перлинні ванни, сауна, сучасне обладнання для водних процедур, - поки що скористатися ними учасники бойових дій не зможуть, розповіла психолог, ініціаторка створення центру Олена Звєрєва. З її слів немає ліцензій на проведення спеціалізованих медичних процедур. У розмові із депутатом Луцької міськради Юрієм Безпятком говорить: якби Центр відкрили як окремий комунальний заклад, а не як відділення Луцького центру первинної медичної допомоги, водні процедури можна було б проводити уже.

Олена Звєрєва, психолог: “Якщо це окремий реабілітаційний центр, то ліцензування не потрібно, ми завтра можемо запускати ванни, басейн, тренажери. На сьогодні, поки не отримає ліцензії поліклініка, ми тепер залежні лише від поліклініки. Бо це відділення поліклініки. Фінансувати його буде тільки Міністерство охорони здоров’я і міська рада. Бо це міська поліклініка”.

Юрій Безпятко, депутат Луцької міськради: “Будівлю відкрили, але центр ще не запрацює. Ці питання краще до головного лікаря задати, я всього-навсього депутат Луцької міськради. Просилося сприяти, ми все депутатським корпусом сприяли”.

Директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Ігор Гнетньов розповів: водні лікувальні процедури поки що недоступні. Обладнання тестуватимуть, навчатимуть медперсонал працювати із ним. Каже: процес отримання ліцензії тривалий.

Ігор Гнетньов, директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги»: “Наразі ми можемо стверджувати, що у питаннях психологічної підтримки ми можемо працювати, ми можемо працювати у питанні ерготерапії, масажі, лікувальна фізкультура, тобто, це ті процеси, що не потребують спеціалізованого обладнання. Наразі персонал ми набираємо, обладнання ми маємо, далі доукомплектовуємося. Далі, уже те обладнання, що є, ми проводимо усі регламентні роботи і запускаємо у роботу”.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт розповів: Центр реабілітації учасників бойових дій нині працює як відділення Луцького центру первинної медичної допомоги, бо так захотіли самі ж учасники бойових дій.

Григорій Пустовіт, виконувач повноважень Луцького міського голова: Загалом це обійшлося бюджету у 16, 5 мільйони гривень. Це кошти міського бюджету, так і бюджету. По програмі соцеконом. Ми врахували позицію усіх громадських організацій, відбувся круглий стіл і саме таке рішення було на ньому прийняте”.

Олександр Тарасенко, учасник АТО: “Умови нормальні, прекрасні. Говорити ще рано, бо тут багато що ще не сформовано”.

Нині, зі слів керівника медзакладу Ігоря Гнетньова, персонал центру укомплектований на 25%.