У Рожищі карантин через гусені

12:06, 10 вер. 2019
 
У Рожищі карантин через гусені

6-й день у Рожищі - карантинний режим на невизначений термін через нашестя американського білого метелика. Про це розповів заступник міського голови Сергій Лясковський. З його слів, цим шкідником уражена територія всього міста, понад тисячу гектарів.

Наталія Ісакова - жителька Рожища, помітила гусениць тиждень тому на подвір’ї та городі: «Їсть листя, а також плоди перцю, полуниці, квіти. Вазони біля будинку теж з’їло. Ми його покропили. Можливо, воно і придатне для їжі. Бо трутка втрачає термін дії через два тижні, але для нас це вже все не важливо, бо ми його все знищимо, спалимо, щоб його і близько не було».

Гусениця в обійстях містян повзає по землі,  парканах, стінах будинків. Ніна Войтович проживає на Привокзальній, 11.  Жінка розповіла: шкідники у них з’явилися ще раніше, з кожним днем їх кількість збільшується — каже жінка. Фруктові дерева - без листя, решта врожаю -покропили. 

«Зразу ми почали кропити. Ми купили у кіоску в Рожищах і на 10 літрів води розвели, покропили, але повірте воно нічого не дає. Оце лізе по стінах, дверях, пооб’їдало весь виноград, навіть, горіх, який гіркий і той їсть.  Квіти поїло, чорнобривці, троянди без листя.  Все підряд — яблуні, груші», - каже Ніна Войтович.

Найулюбленішими культурами шкідника є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня — розповіла науковиця Катерина Сухомлін. Американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Середня швидкість розповсюдження до 40 кілометрів.

«Це карантинний об’єкт, який був завезений десь у 30-х роках минулого століття на територію України з Угорщини разом з фруктами, овочами, посадковим матеріалом. І, власне, з тих пір він успішно розповсюджується всією територією України і бачимо вже дійшов до нас. Небезпека полягає в самому дорослому метелику, який живе від 10 до 15 діб, а саме в гусениці, яка розвивається впродовж  літа і об’їдає листя плодових, фруктових дерев», - говорить доктор біологічних наук, професор Катерина Сухомлін.

Заступник Рожищенського міського голови Сергій Лясковський розповів про перші кроки боротьби зі шкідником: «Зрізали кілька дерев і обробили біопрепаратами.. Ще ні одного року місто не стикалося з цією проблемою. Можна сказати, що ми були не готові. Було виявлено саму більшу популяцію цієї гусені по вулиці Драгоманова, Привокзальній, Заньковецької, Гагаріна та Гранична.  Тобто це одна частина міста, а по іншій території міста поки не було виявлено. На даний момент триває закупівля бензинового оприскувача для КП “Дільниця благоустрою”, який будуть проводити оприскування інсектицидами. Також закуповуємо інсектициди, захисний костюм для працівників».

Фахівчиня Держпродспоживслужби Світлана Рабчевська розповіла, як потрібно діяти, виявивши гусінь у саду: «Необхідно проводити обрізання гілок, які ушкоджені даною гусеницею, де є павутинні гнізда. І ці гнізда разом з гусеницею необхідно спалювати у спеціально відведених місцях. Також рекомендовано проводити обробки дерев, кущів, де є дана гусениця. Обробку необхідно проводити або ж інсектицидами, або біопрепаратами. Єдиним препаратом, який зареєстрований є такий препарат як “КАРАТЕ”».

Біопрепарати — безпечні для людей і тварин, а інсектициди — це хімічні препарати. Їх використають в обмеженій кількості і лише з дозволу відповідних служб, - розповіла Світлана Рабчевська. За її словами, на Волині американського білого метелика виявила вперше. Каже: він залетів із сусідніх областей, де був виявлений два роки тому. Ймовірно, деревообробні підприємства, які працюють в місті, могли завезти цього шкідника — говорить Світлана Рабчевська.

Світлана Рабчевська каже: відродження личинок відбувається у травні, а згодом у середині серпня і до вересня, залежно від  погодних умов. Далі ця гусениця шукає місце для зимівлі. Це може бути хлів,  будинок та інші господарські споруди  — розповідає фахівець.  Про кількість уражених домоволодінь цим шкідником - невідомо, бо люди не звертаються, каже заступник Рожищенського міського голови Сергій Лясковський, боряться власними силами.