Другий день Міжнародної літньої сеньйоріади присвячений творчості

15:34, 23 сер. 2019
 
Другий день Міжнародної літньої сеньйоріади присвячений творчості

Другий день Міжнародної літньої сеньйоріади «Життя- це рух», що триває  у Луцьку, присвячений творчості. Техніка малюнку на воді, лозоплетіння, соломоплетіння, валяння вовни та інші майстер-класи предствалені на  арт-фестивалі «Inspira». Майже 400 учасників з України, Польщі, Туреччини, Словаччини залучені до творчості.

Ольга Куплевацька зацікавилася на арт- фестивалі «Inspira» майстер-класом виготовлення виробів із вовни. Жінка приїхала із командою Дніпра, у якій 20 учасників. Презентація різних творчих напрямів відбувається у рамках сеньйоріади «Життя – це рух» .

Ольга Куплевацька , учасниця сеньйоріади  (м. Дніпро): Скажу рядками пісні: «Ми будемо співати і сміятися як діти». Я отримала радість, сонячність, як в дитинстві, малювала на воді.»

Юрій Доброцький зі Словаччини каже, що вражений кількістю учасників, оглянув усі майстер-класи.

Юрій Доброцький, учасник сеньоріади (Словаччина): «Мені дуже подобається представлена тут техніка малюнку на воді, то є дуже гарно. Я такого не бачив. Я подивився різні майстер-класи. Усе гарно.»

Майстриня виготовлення виробів із соломки, Олена Капустинська представляє свою творчість на фестивалі «Inspira» вдруге.

Олена Капустинська, учасниця сеньйоріади (с. Квітневе Рожищенського району): «Що питають найбільше? Щось простіше, щоб швидше зробити. Сердечка робили, метелики і дзвіночки.Старші підходять і діти цікавляться.» 

Олена Павлюк, учасниця сеньйоріади (м. Луцьк): «Ще я тільки перші секундочки це опановую. Не можу сказати, чи мені вдається.»

Майстер лозоплетіння Анатолій Лучко ділиться своїми уміннями.

Анатолій Лучко, майстер лозоплетіння: «От такі прути, вони усі коляться на 3-4 частини, усі мої кошики зроблені не з круглих прутів, а з четвертин. Я патріот Волині. Ми повинні показувати наші ремесла, приймати участь.»

Організаторка сеньйоріади у Луцьку Оксана Степанюк розповідає: арт-фестиваль «Inspira» проводять для тих, кому ближча творчість, а не спорт.

Оксана Степанюк, організвторка літньої сеньйоріади: «Найприємніше те, що вони приїжджають до нас утретє і 60 відсотків учасників із тих же міст, це не значить, що  ми маємо контакти із тими ж учасниками, ми співпрацюємо більш як зі 100 університетами Польщі . Люди поважного віку обережні, не мають авантюрних підходів до життя. Для них має бути виважено, комфортно. У нас чергує швидка медична допомога, ми з свого боку забезпечили усе, щ можна для людини комфортним.»

Оксана Степанюк каже: арт-фестиваль «Inspira» має на меті зблизити різні покоління. Додає: головне надихнути учасників творити.

Валентина Рибка, майстриня малюнку кавою : «Вийшла на пенсію, з’явилося море вільного часу, на лавці сидіти – не мій стиль і я почала шукати собі заняття. Малювання і вишивання- це хобі з дитинства.»