Школярі із родин переселенців у Луцьку й надалі безплатно їздитимуть у тролейбусах

19:07, 22 сер. 2019
 
Школярі із родин переселенців у Луцьку й надалі безплатно їздитимуть у тролейбусах

 Школярі із родин переселенців у Луцьку й надалі безплатно їздитимуть у тролейбусах. Сьогодні за це проголосували члени міськвиконкому.  Двоє із 11 були проти.

Переселенка Інна Шатохіна гуляє із донькою Вірою. Жінка з сім’єю переїхала у Луцьк із Горлівки на Донеччині, коли почалася війна на Сході України. Каже: з чоловіком виховують семеро дітей. Нині школярі відпочивають у бабусі.

Інна Шатохіна, переселенка: «Наша сім’я багатодітна, ми маємо 7 дітей. Дівчатка вчаться у школі. Є 3 дитинки. Які отримують пільговий проїзд у електротранспорті. Ми дуже вдячні, що було прийняте . Це допомога кожній сім’ї. Дівчатка навчаються у різних школах. І також у художню їздять, у музичну, ні гімнастику, прийдеться нам із татом повозити . Це приблизно 20-25 гривень щодень.»

Таку суму, розповідає жінка, витрачала б на проїзд дітей шкільного віку щодня, якби у Луцьку не діяв безплатний проїзд у тролейбусах  для дітей  громадян, які перемістилися із тимчасово окупованих територій України та районів проведення операції об’єднаних сил. Сьогодні на виконкомі депутати перед початком нового навчального року розглядали питання пільгового проїзду. Думки розділилися.

Ігор Муковоз, член Луцького міськвиконкому: «Виходить, що ми дотуємо дітей, які переїхали, а іншу категорію, дітей не дотуємо.»

Олександр Серватович, член Луцького міськвиконкому: «Є позиція мого колеги, а є й інша позиція. Не всі багаті люди приїхали зі Сходу, і не всі користуються цими пільгами.»

Під час обговорення питання начальниця управління освіти Луцького міськвиконкому Зіновія Лещенко сказала, що матеріальний стан сімей перевіряють.

Зіновія Лещенко, начальниця управління освіти Луцької міської ради: «Є акти обстеження матеріальних умов, я ще раз наголошую, що даний проїзд тільки на запит тих батьків, їх небагато. Всього дітей – 125, тих громадян, які переселилися, але з них навіть не 50%  просять безкоштовного проїзду.»

Григорій Пустовіт, виконувач повноважень Луцького міського голови: «Якщо ми вважаємо, що маємо поставити усіх у рівні умови, я думаю, настане такий момент, коли усі будемо в рівних умовах, коли закінчиться війна, коли відбудуться інші зміни у суспільстві.»

Таблоїд: «За 9, рішення прийняте.»

Лучани, з яким на вулицях міста поспілкувалися журналісти Суспільного, кажуть таке:

Тетяна Білоус, лучанка: « Для дітей завжди потрібні пільги, не тільки для переселенців, але й тим більше для них. Вони відірвані від рідного краю, вони почувають себе незахищеними.»

Валентина Омельчук, лучанин: «У тролейбусах хай не платять і нашим дітям теж задорого 3 гривні маршруткою їхати. Дитина ніде не працює, а батьки яку зарплату отримують.»

Юлія Голуб, лучанка: «Мені здається, що вони і так постраждали, я підтримую, я не проти.»

Дар’я Калашникова, лучанка: «У мене дитина з інвалідністю їздить безкоштовно, багато категорій є, що користуються пільгою, тому чому би не зробити для діток, які потрапили у такі життєві обставини.»

Безоплатний проїзд однієї дитини-школяра коштує 230 гривень для бюджету міста, розповіла Зіновія Лещенко. Переселенка Інна Шатохіна каже, що за пільгами звертаються сім’ї, у яких немає достатніх доходів.

Інна Шатохіна, переселенка: «Є переселенці, які мають дохід вище середнього, вони не реєструються навіть для тої допомоги, фінансової. А ті діти. Які кожен день, які мають цю пільгу, це велика допомога.»