Богдан Кравчук розповів про свій робочий день

16:02, 14 сер. 2019
 
Богдан Кравчук розповів про свій робочий день

Лучанин Богдан Кравчук, який першим в Україні серед людей із синдромом Дауна здобув вищу освіту, працює в інституті післядипломної педагогічної освіти Волині.

О 8.30 Богдан Кравчук приходить на роботу. Майже тиждень хлопець працює у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти. Його робоче місце у музеї. Богдан каже: поки що у нього ознайомчий період. Дипломований історик нині вивчає експонати, яких у Музеї історії освіти Волині понад 2000.

Богдан Кравчук, екскурсовод Музею освіти Волині: «Вивчити маю. У мене перший – це давня історія освіти Волині: часів київської Русі, Галицько-Волинської держави. Розвиток освіти у 14-15 столітті. У мене тут закладка, на якій сторінці я зупинився. Це книга історії освіти України, не тільки Волині».

Ще один напрям роботи Богдана Кравчука – ведення електронного каталогу сховища. Розповідає: вивчає інформацію, щоб у майбутньому проводити екскурсії для педагогів музею.

Богдан Кравчук, екскурсовод Музею освіти Волині: «Була Луцька братська школа. Що до Луцького братства, то туди входили Костянтин Острозький, Іпатій Потій, Мелентій Смотрицький. Мені стенди подобаються, дітки на стендах,  історія освіти Волині особливо у роки війни як освіта розвивалася».

Ректор інституту Петро Олешко каже, що Богдан  старанний працівник і відкрита, позитивна людина. Розповідає, що про хлопця чув, ще коли він був студентом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Петро Олешко, ректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти: «У нас є обласний ресурсний центр інклюзивної підтримки, наші працівники із 1-го вересня вийдуть на роботу, будуть працювати із цим хлопцем. Задача головна – дати йому побільше навиків. Для мене головне, що він буде розвиватися. А так і мама знає, що він тут під захистом, він у соціумі».

Зі слів Богдана Кравчука, у перші робочі дні він звикає до усього нового. Розповідає, що впевнений у позитивному майбутньому в колективі, де, за його словами, його добре сприймають.

Керівник обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів: цього року працевлаштували 170 безробітних волинян з інвалідністю. Чи є серед працевлаштованих люди з синдромом Дауна, каже, не знає.

Роман Романюк, керівник обласного центру зайнятості: «9 осіб відкрили підприємницьку діяльність, отримали одноразову допомогу і займаються підприємницькою діяльністю. 46 осіб пройшли навчання, мали можливість здобути професію і реалізувати себе на ринку праці».

Зі слів Романа Романюка, закон зобов’язує, щоб на підприємстві, де працює від 8 до 20 чоловік обов’язково була особа з інвалідністю. Каже: в області 248 роботодавців у 2018-му року не мали у своєму штаті осіб з інвалідністю.