Селяни у Маневицькому районі проти видобутку бурштину підприємством «Волиньприродресурс»

11:41, 11 лип. 2019
 
Селяни у  Маневицькому районі проти видобутку бурштину підприємством «Волиньприродресурс»

Люди не пустили техніку підприємства «Волиньприродресурс» і вимагають відтермінувати видобуток бурштину на землях поруч села Галузія і селища Прилісне Маневицького району, - про це нам розповіла жителька села Галузія Валентина Мельник. Кореспонденти Суспільного зустрілися із місцевими жителями.

При в’їзді у село Галузія Маневицького району зібралось більш як пів сотні людей, щоб зустрітися із журналістами Суспільного. Показали  відео, на якому місцеві перекрили дорогу і не пропускали техніку «Волиньприродресурсу». Це трапилося 4 липня. 

Того дня до людей приїхав заступника директора КП "Волиньпрриродресурусу" облради Анатолій Капустюк  і голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко.

Жителька с. Галузія, Катерина Гущик - одна з тих, хто не пускав техніку.

Катерина Гущик, жителька с. Галузія: «Наше село, де знаходиться бурштин, ми проти того! Ось це найголовніше! Ми хочемо нашим дітям теж лишити щось, а не щоб вони у нас забирали!»

Василь Борисюк, у минулому лісничий інженер розповів: бояться, коли почнуть видобувати бурштин, у селі зникне вода.

Василь Борисюк, житель с. Галузія: «Якщо ми зараз викопаємо котлован на 6 метрів, значить ґрунтові води ще понизяться.»

Олександр Биковський, житель с. Галузія: «Усе тут висохне по колу, все підживлюється із того болота, із дамби, вся підживка до села іде.»

Це дамба, поруч якої мали б скласти земснаряд – техніку, з допомогою якої почнуть геологічну розвідку. Староста Іван Шпак каже:  місцеві розводять тут рибу.

Іван Шпак, сільський староста с. Галузія Прилісненської ОТГ: «Являється зоною відпочинку для молоді, рибаків, жителів села.»

Валентина Мельник, жителька с. Галузія: «Це дуже велика техніка, так як ми побачили її частинку. Це, навіть, не реально, що ця водойма залишиться тут. І ось цей берег!»

Заступника директора КП "Волиньприродресурусу" облради Анатолій Капустюк телефоном розповів таке:

Анатолій Капустюк, директор КП "Волиньприродресурус" облради: «На березі озера предостатньо території, достатній ухил спуску, щоб змонтувати. Ґрунтовий шар не розривається.»

Це болото, за дамбою, у якому вестимуть георозвідку, розповів староста Іван Шпак. Угоду про проведення розвідувальних робіт на цій території показав нам голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко. Документ укладений облдержадміністрацією в особі голови Олександра Савченка, який нині не займає цієї посади, і підприємством «Волиньприродресурс» в особі директора Василя Столяра.

Ігор Терещенко, голова Прилісненської ОТГ: «Дана земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту, у водному фонді, а це у компетенції голови державної обласної адміністрації.»

Валентина Мельник, жителька с. Галузія: «Вони мають усі документи, дозволи, усі розпорядження, Савченко Олександр Ілліч підписав перед тим, як мав звільнятися, він підписав розпорядження, яке так довго не підписував про те, що можна видобувати бурштин.»

Ігор Терещенко розповів: в угоді написано про ділянки, площею 65 гектарів. Сказано: підприємство «Волиньприродресурс» може до 2024 року проводити геологознімальні, пошукові, геодезичні та інші розвідувальні роботи. Передача земельної ділянки здійснюється без розроблення проекту її відведення.

Ігор Терещенко, голова Прилісненської ОТГ: «Я хочу, щоб видобуток бурштину відбувався тільки у рамках закону, а не нелегально, як на Рівненщині. Мені важливіше те, що від цієї організації надійшла би певна сума грошей до бюджету. Я проти того, щоб, як мені «втирають» деякі особистості, що самі добуватимуть бурштин помпами. І ще й певна категорія місцевих, то я цього не допущу.»

Валентина Мельник, жителька с. Галузія: «Ми хочемо відтермінувати, у нас лежав той бурштин, хай він лежить іще! Чого ми маємо просто так віддавати? Ніякого контролю, ніхто не буде знати скільки його там було? Це ж мільярди вивезуть звідси, а ми знову нічого не будемо мати! Навіть дороги нам не обіцяють зробити! Вони ж доб’ють ту дорогу.»

Анатолій Капустюк, заступника директора КП "Волиньприродресурусу" облради  розповів, що громада отримуватиме 25 відсотків від прибутку підприємства. Каже: мають спеціальний дозвіл на видобування.

Анатолій Капустюк, директор КП "Волиньприродресурус" облради: «Це буде і розвідка, і розвідка з вилученням корисної копалини, та реалізація. Якщо під час розвідки було знайдено камінь, то він назад не закидається, щоб було простіше, то камінь назад у землю не закидається. Він обліковується і проходить гемологічну службу та реалізовується.»

Голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко розповів: не відомо, коли і чи взагалі будуть ці землі передаватися об’єднаній територіальній громаді.

Ігор Терещенко, голова Прилісненської ОТГ: «Землі водного фонду, заболочені землі будуть передаватися другими. Третіми чергами, або взагалі не будуть передаватися, бо це компетенція держави.» 

Ми звернулися за роз’ясненням з інформаційним запитом до управління Держгеокадастру в області. Голова Маневицької районної адміністрації розповів, що про ситуацію у селі Галузія йому повідомили місцеві. З його боку були такі дії.

Андрій Линдюк, голова Маневицької райдержадміністрації: «Я зателефонував до місцевого прокурора, він не знав за ту ситуацію. Він не знав про це. Група швидкого реагування взяла документи, щоб перевірити. Зараз вивчають, на скільки законно, чи незаконно. Я не знаю, на скільки законно діє «Волиньприродресурс». Немає потреби погоджувати районною адміністрацією.»

Під час нашого спілкування із жителями приїхала поліція. Олександр Шелкович, заступник начальника охорони  громадського порядку сказав, що їм зателефонувала невідома особа.

Олександр Шелкович, заступник начальника охорони  громадського порядку: «Ми зафіксували, що є мирне зібрання громадян села Галузія біля автодорого щодо питання про рішення, правомірне, чи не правомірне, по видобутку бурштину.»

Після того як селяни 4 липня зупинили техніку, відбулися збори. На них домовилися, зі слів голови Прилісненської ОТГ Ігоря Терещенка, що представники «Волиньприродресурсу» і громада села обговорять видобуток бурштину поруч села на зборах, які планують провести після парламентських виборів 21 липня. Телефоном заступник керівника «Волиньсприродресурсу» Анатолій Капустюк  сказав, що обговорюватимуть із людьми умови працевлаштування.