«Театр починається з …»: спецпроєкт UA: ВОЛИНЬ до Дня театру

«Театр починається з …»: спецпроєкт UA: ВОЛИНЬ до Дня театру

24 бер. 2021

До міжнародного Дня театру, який відзначають 27 березня, команда Суспільного Волині підготувала серію інформаційних телесюжетів та міжпрограмних відеороликів про «родзинки» театрів Волині.

Творча група Суспільного побувала у пяти театрах та дізналась про особливості, традиції та цікавинки кожного з них.

«Проєкт має просвітницьку мету. Ми хочемо привернути увагу до об’єктів культури і мистецтва, допомогти визначитись, виставу якого театру обрати для себе і своїх близьких. Нагадати, які театри є на Волині, розповісти про їх колективи і репертуар, донести до глядача, що театр – це завжди цікаво і актуально», — каже продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Із 21 по 27 березня глядачі суспільного телеканалу UA: ВОЛИНЬ «потраплять» за лаштунки і познайомляться ближче з улюбленими акторами, дізнаються більше про роботу режисерів, костюмерів, декораторів та працівників сцени Волинського обласного академічного музично – драматичного театру імені Тараса Шевченка, Волинського обласного театру ляльок, театрів: «Гармидер», «Сонячне сяйво» та Локачинського народного аматорського сільського театру.


 Репетиція Локачинського народного аматорського театру

«На мою думку, театр – це відображення нашого життя. Ми показали не лише професійні колективи з державним фінансуванням, а й дуже різні народні аматорські театри, де основною рушійною силою  є ентузіазм захоплених мистецтвом людей, які самі виготовляють декорації і реквізит, шиють костюми, на власних автівках за власні кошти гастролюють навколишніми селами та ще й зберігають і плекають історію свого театру. Чимало відгуків надійшло на відеорозповідь про театр особливих акторів «Сонячне сяйво». Цікаво було дізнатись чим живуть сільські актори. Театр починається і розвивається у душах, серцях і думках людей на сцені і у глядацькій залі і справді є відображеною проєкцією суспільства», — говорить головна режисерка  UA: ВОЛИНЬ Анжела Шабала.

 Фрагмент вистави  театру «Гармидер»

 

Читайте також: UA: ВОЛИНЬ: суспільний мовник завжди поруч

 

«Період роботи над циклом театральних матеріалів, я запам’ятаю як радісний і сповнений творчості березень! Мені випала нагода побувати на різноманітних виставах і поспілкуватися з найталановитішими акторами і режисерами нашого краю. Вперше в житті побувала за лаштунками театру ляльок і побачила дивовижний процес створення казки. Також завдяки цій роботі, мені пощастило познайомитися з людьми, ентузіастами своєї справи, які незважаючи на відсутність фінансування і спонсорської підтримки, можуть творити дива. Як от актори селищного театру, які перешивають костюми із власних речей, купують якісь реквізити на секонд-хенді, знаходять образи в бабусиних скринях. А ще, після перегляду вистави в живому театрі «Гармидер», закортіло обов’язково потрапити на якісь перформанс уже в якості глядача, щоб повністю зануритись у цю алхімію, яку творять таланти цього живого театру. Ну і найголовніше: за цей тиждень я стала не лише автором циклу сюжетів на Суспільному, але й сама написала сценарій невеликої вистави! І її гучними оплесками зустріли глядачі», — емоційно ділиться журналістка Анна Глущук.

Комедійна постановка Анни Глущук про заняття йогою відбулась у йога-клубі, де займається журналістка. Акторами, костюмером і навіть режисером-постановником стали відвідувачі клубу.

Відеорозповіді про Волинські театри дивіться в ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ, онлайн на сайті та на цифрових платформах мовника.

 Лариса Гарлінська, заслужена артистка України, акторка Волинського обласного театру ляльок

Нагадаємо, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо КультураUA: ВОЛИНЬ входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Оперативні новини Волині шукайте на діджитал-платформах: