До Дня Соборності України Суспільне Волині розповідає про учасників Живого ланцюга єднання та творців сучасної історії держави

До Дня Соборності України Суспільне Волині розповідає про учасників Живого ланцюга єднання та творців сучасної історії держави

21 січ. 2021

До Дня Соборності України, який відзначаємо 22 січня, команда Суспільного Волині підготувала два спецпроєкти: 

  •  «Соборність України: спогади учасників «Живого ланцюга» серія тематичних аудіороликів;
  •  «Дорогами єднання» цикл телерозповідей.

У радіоісторіях, волиняни, учасники «Живого ланцюга єднання» згадують  про акцію, у якій взяли участь  21 січня 1990 року, наголошують на  значенні цієї події у відновленні Незалежності України, діляться своїми думками та емоціями.  

«У проєкті звучать спогади народного  депутата України першого скликання Олександра Гудими, кандидата історичних наук, на той час першого голови Волинської обласної організації політсили, яка зініціювала «Живий ланцюг»,  Михайла Тиського,   одного із  організаторів «Живого ланцюга» Геннадія Кожевнікова, учасника «Живого ланцюга», на той час голови Рожищенської районної організації політсили, яка його зорганізувала,  Валентина Малиновського і краєзнавеця, на той час студента історичного факультету Волинського вишу імені Лесі Українки  Сергія Годлевського», — розповідає авторка, радіожурналістка Світлана Мех.

Нагадаємо, акція «Живий ланцюг» («Українська хвиля»)  присвячена Акту Злуки УНР і ЗУНР, стала одним із важливих кроків до відновлення Української держави. Люди, взявшись за руки від Івано-Франківська до Києва через Львів, Тернопіль, Рівне і Житомир,  висловили свою волю жити в соборній і незалежній Україні.

Волинські радіорозповіді звучать в ефірі UA: Українське радіо Луцьк о 17:50 та на загальнонаціональному каналі UA: Українське радіо.

Читайте також: 2020-й для Суспільного Волині – рік викликів і випробувань: продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман про підсумки року

Телепроєкт «Дорогами єднання» це розповіді  про три долі — три подібні історії, три прагнення об’єднати Україну. В  життєписах героїв – боротьба за державу, повагу до історії, народу, непорушність кордонів, зусилля і здатність відстоювати наш  суверенітет і незалежність.


Одна із них — засновниця волонтерської організації «ВолиньSOS», сержантка ЗСУ Тетяна Должко. З перших днів війни жінка активно допомагала родинам військовослужбовців, переселенцям і армії. Свій перший контракт підписала у 2016-му. Тетяна виховує двох дітей. Мріє про мирну Україну.

«Це волиняни, які свою громадянську позицію виявили в активній боротьбі. Кожен герой приводить  в приклад  родину, своїх  дідів-прадідів, їх саможертовність. Наперекір новітнім «муравйовим» і «галлерам»  ці люди, здатні добровільно  стати на захист єднання,  як і колись їхні предки. У їхніх життєвих  історіях -  волонтерство, участь у бойових діях і активна громадська діяльність. На їхню думку, мешканці усіх регіонів України хочуть миру, спокою і гідного життя у сильній  незалежній країні, а розбрат і агресію нагнітають недолугі політики», — каже авторка проєкту, журналістка Вікторія Комендант.

Ветеран АТО, боєць 26-ї окремої артилерійської бригади Ігор Семенюк. У минулому - учасник Нововолинської міської організації «Народний рух України» пішов на війну вслід за сином.

У роликах – люди різного віку, статі, професій, місця проживання. Але зі схожим розумінням ідеї незалежності і єдності. Ці принципи вони доносять не словами, а діями, кардинальними кроками, жертвуючи сім’ями, здоров’ям. Хтось – допомагаючи переселенцям і армії, хтось  добровільно прийшовши до військкомату. Суспільне запитало, що для них означає День Соборності і єдності України.


Вікторія Комендант

«Дороги єднання в їх житті – це багаторічна участь в обороні країни,  складний і усвідомлений вибір відстоювання суверенітету країни.  Коли ми переступали пороги їх домівок, перше, що впадало у вічі – не фальшивий, а справді сердечний, істинний патріотизм: трепетне збереження прапора, фронтових  реліквій,  фото, книг, альбомів, подяк і різноманітних відзнак. І це не нагороди, це — «бляшки»,  всміхаючись казав нам ветеран, який пішов на фронт вслід за сином, майже в шістдесят, добровільно! Для якого національна ідея це: «вихід з колоніального гніту, достойне життя і свобода, користування надрами, землею, розвиток творчості, духовності», — ділиться авторка проєкту.

Доброволець, заступник голови Всеукраїнської спілки учасників бойових дій в АТО «Побратими України» Юрій Хомич. Військовий з 2014-го, допомагав захищати ДАП, брав участь в боях у Водяному, під Горлівкою, Світлодарській дузі, Авдіївській промзоні. 

З 20 січня телерозповіді транслюють в ефірі каналу UA: ВОЛИНЬ та на цифрових платформах мовника.