«Присягаю захищати» — спецпроєкт Cуспільного Волині до Дня Захисника України

«Присягаю захищати» — спецпроєкт Cуспільного Волині до Дня Захисника України

13 жов. 2020

До Дня Захисника України, який відзначаємо 14 жовтня, команда Суспільного Волині підготувала спецпроєкт «Присягаю захищати». Це серія з чотирьох трихвилинних міжпрограмних відеороликів – розповідей про ліцеїстів Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, їх мотивацію до обрання фаху, готовність служити народу України і захищати рідну землю.

Над проєктом працювала журналістка новоствореного відділу виробництва тематичного та національного контенту UA: ВОЛИНЬ Вікторія Комендант та відеограф Валерій Фетисов. Автори зворушені  справжнім патріотизмом юнаків і дівчат – героїв проєкту. Їхні батьки боронили кордони від російських окупантів. І вони теж обрали військову справу. Курсанти і курсантки мріють йти стежками батьків. 

«Ми хотіли поспілкуватись з молоддю, яка обрала важливий для себе і дуже потрібний для України фах – військовослужбовця. Герої проєкту – вмотивовані навчанням, ще дуже юні і мрійливі ліцеїсти Волинського обласного ліцею з  посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні. Це історії не просто про юнацьке самоствердження, навчання, труднощі і досягнення. Кожна дитина проєкту знає, що таке втрачати. Це історії родин військових, різні, іноді трагічні долі батьків, і непохитне бажання нащадків – продовжити сімейну династію і усвідомлено відстоювати інтереси держави. Вони розповідають свої історії із сумом і осмисленим та переконливим бажанням продовжити справу батьків,—  здійснити особливу благородну і відповідальну місію», — розповідає авторка проєкту, журналістка Вікторія Комендант.

У роликах учні військового ліцею пояснюють своє розуміння сенсу військової справи, місії – захищати державу. Аби дати можливість якнайширше уявити інтереси цих підлітків, їхнє життя, мотивацію і цінності, творча група окремо знімала героїв у різних локаціях: класи, спальний корпус, спортзал, плац військової частини, гарнізонна церква, стадіон. У кожного - своя сімейна історія, драматична і хвилююча. 

«Іноді сльози було стримати важко, часом доводилося і вимкнути камеру, аби зібратись з думками і почути головне – звідки ця сміливість, звідки міцна, як броня впевненість, що саме їм слід йти стежками батьків, продовжувати сімейну традицію, не ховатись від війська, а навпаки – вчитися у закладі, який з цим пов’язаний. І кожна історія, по суті, унікальна — у когось батько загинув на війні, чийсь вже вкотре відправився в ООС. Нічим не поступаються хлопцям і дівчата-курсантки… Суворий вишкіл, ще дитячі обличчя і зовсім не дитяча риторика. 4 історії, 4 мотиви, мрії, що втілюються у військовому ліцеї. Ми дізналися, чому захищати Батьківщину — престижно, як відбувається вишкіл, чому: «чим складніше, тим цікавіше», як країну захищали їхні батьки і чому вони хочуть продовжити сімейну традицію», — ділиться Вікторія Комендант.

Ролики транслюватимуть в ефірі телеканалу UA: ВОЛИНЬ, на сайті  та діджитал-платформах мовника.