«Сучасна українська з Вікторією Куманською» — серія аудіороликів від UA: Українське радіо Луцьк

«Сучасна українська з Вікторією Куманською» — серія аудіороликів від UA: Українське радіо Луцьк

11 чер. 2020

11 червня в ефірі UA: Українське радіо Луцьк стартувала серія міжпрограмних аудіороликів «Сучасна українська з Вікторією Куманською». Це короткі інформативні аудіоролики із простими поясненнями поширених у сучасній українській мові неологізмів. У контексті вживаних слів і з прикладами вживання в усній мові. Команда Суспільного Волині планує випускати цикл роликів тривалістю від 1 до 4 хвилин влітку та восени 2020 року. Почути їх можна буде в ефірі UA: Українське радіо Луцьк, онлайн на сайті мовника.

«Чимала кількість слухачів Українського радіо Луцьк – люди старшого віку. Цей сегмент аудиторії скаржиться на перенасичення слів гостей та ведучих англіцизмами та незрозумілими словами іншомовного походження. Попри лояльний підхід працівниками радіо, деякі слова досить давно вкорінилися у побутовій формі і стали звичними. Звичні для нас конструкції типу «стрічка фейсбуку», «репост», «спам», є зрозумілими для багатьох, але недіджиталізована аудиторія не розуміє, про що йдеться. Через це слухачі можуть дратуватися, перемикати радіостанцію, або взагалі відмовлятися від прослуховування радіо»,— пояснює авторка і ведуча проєкту Вікторія Куманська.



На думку творців, ролики допоможуть слухачам легше сприймати мову запрошених гостей, зрозуміти і запам’ятати більшу кількість інформації. Відчути, що радіо турбується про нього, намагаючись стати більш зрозумілим та простим. Люди поважного віку почнуть краще розуміти своїх молодших родичів, вводитимуть неологізми у свій лексикон. Можливо, переповідатимуть інформацію таких інфослайдів своїм друзям, і таким чином, радіостанція збільшуватиме потенційну кількість нових слухачів.