Як створити якісний медіапроєкт — на Суспільному розпочався онлайн-тренінг

Як створити якісний медіапроєкт — на Суспільному розпочався онлайн-тренінг

24 бер. 2020

23 березня стартував онлайн-курс «Медіапроєкт: від ідеї до впровадження», організований Академією суспільного мовлення для журналістів Суспільного, які мають ідеї для проєктів та готові їх реалізувати.

Протягом тижня учасники тренінгу, яких попередньо відібрали, слухатимуть лекції від тренерів. Першою спікеркою стала виконавча продюсерка дирекції регіонального мовлення Суспільного Марія Заіченко. Серед запрошених експертів, які навчать, як перетворити ідею на якісний медіапродукт: Акім Галімов — телевізійний продюсер 1+1 Медіа, Тетяна Поставна — письменниця, тренерка та Наталія Римар — HR-тренерка.

Менеджерка дирекції регіонального мовлення Ірина Цибух розповіла про підготовку до тренінгу: «Ми зробили все, щоб попри стресову ситуацію, яку переживає країна, провести якісне навчання онлайн. Звісно, ще кілька тижнів тому планували збирати учасників у Києві, однак ситуація з коронавірусом та карантином змінила наші плани, і навчання проходить онлайн. Сьогодні брали участь у тренінгу тридцять два учасники. Відчуваю, що ми на одній хвилі, бо ці журналісти, продюсери й керівники добре знають і поділяють цінності Суспільного. Усе налагоджено чудово. Онлайн-платформа, на якій працюємо, дає змогу без проблем комунікувати».

Учасників навчатимуть протягом тижня. За ці дні вони дізнаються:

  • що таке сучасний концепт проєкту;
  • як правильно розробити ідею та які існують техніки для створення проєкту;
  • як визначити цільову аудиторію;
  • як працювати з драматургією і якісно створювати сценарії;
  • де знайти героїв для проєкту та як із ними найкраще провести інтерв’ю;
  • як керувати й взаємодіяти в команді;
  • що таке брейншторм, фасилітація і як налагодити ефективну роботу в команді;
  • що потрібно, щоб подати проєкт на пітчинг Суспільного, та які правила заповнення картки для захисту.

Також тренери поділяться порадами для успішного захисту проєктів та кейсами із власного досвіду щодо виробництва контенту.

«Ми сподіваємося, що цей інтенсивний і цікавий тиждень допоможе відволіктися від складної ситуації у світі й надихне наших учасників розвивати свою ідею: прописати концепцію, бюджет та підготуватися до захисту проєкту», — наголосила Ірина Цибух.

Тренінг триватиме протягом 23–27 березня, за цей час журналістів навчать якісно подавати й реалізувати пітчингові проєкти за підтримки Суспільного.

Перша спікерка Марія Заіченко розповіла, як оформити свою ідею в заявку, як збирати інформацію та формувати бюджет, на що варто передусім звертати увагу, як правильно заповнити картку проєкту й успішно захистити його.

«Ми чекаємо унікальну історію та унікального героя, що зможуть розповісти про особливість вашого регіону. Такі історії потрібні для популяризації тих речей, які є однаково важливими для українців та які здатні об’єднувати нас сьогодні й у майбутньому», — наголосила Марія Заіченко.

Під час відбору пітчингових проєктів оцінюватимуть режисерську роботу, зокрема графічне й музичне оформлення, а також звертатимуть увагу на дотримання авторських прав.

«Важливими є актуальність медійного продукту для різних регіонів України та його конкурентоспроможність. Щоб ми його ніколи не хотіли забрати з ефіру», — зазначила Марія Заіченко.

Нагадаємо, на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» відібрали 34 ідеї проєктів для регіонального мовлення. Відбір відбувався в кілька етапів: регіональні офіси Суспільного збирали пропозиції, перевіряли їх на відповідність усім вимогам конкурсу, а також провели пітчинг проєктів. Подробиці — за посиланням.