Біля UA: ВОЛИНЬ відбулася акція протесту

Біля UA: ВОЛИНЬ відбулася акція протесту

25 лют. 2020

25 лютого біля приміщення Волинської філії Суспільного відбулася акція проти змін у роботі регіональних мовників. Мітингувальники вимагали припинити впровадження Концепції регіонального мовлення Суспільного на 2020 – 2021 роки, що була ухвалена Наглядовою радою мовника 2 грудня 2019 року. 

 

На думку учасників мітингу, передбачена у Концепції зміна принципів виробництва контенту загрожує подальшому існуванню Волинської філії. Люди тримали плакати із написами: «Гроші платників податків повинні працювати на громаду», «Волиняни хочуть жити подіями свого краю!», «Врятуй регіональний контент Суспільного» .

За словами організаторів, в акції взяли участь близько 60 осіб.

 

«Ми говоримо сьогодні про те, щоб зупинити скорочення мовлення в регіоні — як телевізійного, так і радійного — і принаймні залишити на тому рівні, що у нас є, а в перспективі хотілося б, щоб його було в рази більше. В нас зникли дитячі передачі, немає достатньо культурно-мистецьких програм,— прокоментувала організаторка Волинської акції Світлана Мех, редакторка UA: Українське радіо Луцьк. — Невідомо як будуть відбуватись і пітчинги. Дайте нам нормальну техніку і зарплати — і ми запропонуємо не гірший контент, ніж запропонований для аутсортсу. У нас люди творчі і талановиті».

 

Менеджерка Людмила Гетманчук і продюсер Костянтин Лоцман були присутні на акції і запевнили, що UA: ВОЛИНЬ, як і всі інші філії Суспільного продовжує мовлення, а глядачі і слухачі вже з наступного сезону побачать суттєве збільшення регіональних програм в ефірі.

 

«Регіональне мовлення повинно реагувати на запити часу і форматів, сучасного медіаринку і аудиторії. Зараз не йдеться про закриття філії чи скорочення місцевого контенту. Йдеться про зміни у технології його виробництва і про збільшення спільного регіонального виробництва. Ми разом з іншими регіонами робитимемо, наприклад, спільне ранкове шоу. Заплановано більше спецпроєктів із зовнішніми експертами, адже не завжди журналіст чи редактор достатньо компетентний у певній тематиці і встигає настільки глибоко дослідити тему, як запрошений фахівець», — сказав продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

 

За словами Людмили Гетманчук, вже в березні буде оголошено відкритий конкурс проєктів для регіонального телебачення і радіо.

 

«Жодних документів про скорочення працівників філії не мають.Працюємо у звичному штатному режимі. Всі програми виходять в ефір. Штат працівників у повному складі. У цьому році навіть передбачено в десять разів більше фінансування на виготовлення регіонального контенту. Минулого року це було 2 мільйони, цьогоріч – 20 мільйонів», — сказала менеджерка UA: ВОЛИНЬ Людмила Гетманчук

 

Член правління НСТУ, відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток, Микола Чернотицький прокоментував акцію так:

«Я вдячний усім, хто висловив свою підтримку регіональним Суспільним мовникам. Хочу запевнити, що ми робимо все, що в наших силах, аби зберегти й розширити регіональне мовлення, зробити Суспільне в кожному регіоні потужним медіа, якому довіряють, на яке зважають. Багато для цього вже зроблено. Минулого року ми показали приклад якісної незалежної журналістики під час передвиборчої кампанії. Наші новини стабільно отримують найвищі оцінки зовнішніх моніторингів. Але ми ще не отримали підтримки глядачів і слухачів. Це конкурентний ринок, де ми маємо вибороти увагу аудиторії. Тому нині ми зібрали досвід усіх регіонів за ці два роки, а також успішні західні моделі, озброїлися дослідженням уподобань нашої аудиторії і розробили інший підхід у виробництві контенту. Так, він потребуватиме змін від кожного з нас, але ми маємо достукатися до наших глядачів та слухачів і максимально ефективно використати бюджетні кошти. Останні пів року ми щомісяця збираємося з усіма менеджерами й продюсерами філій, щотижня ми зв’язуємося онлайн — аналізуємо, рахуємо, обговорюємо варіанти. У нас дуже мало часу, аби довести, що регіональне Суспільне — потрібне, важливе та варте бюджетного фінансування. Для цього ми зараз акумулюємо всі наявні ресурси. Маємо об’єднатися для нашої аудиторії».

 

Нагадаємо, Концепція регіонального мовлення у 2020-2021 передбачає:

  • налагодження ефективного використання виробничих потужностей та зміну способів доставки сигналу; 
  • організаційну перебудову та перехід на проєктний менеджмент; 
  • збільшення виробництва регіонального контенту за рахунок залучення зовнішніх продакшенів.