Музичний фестиваль “Стравінський та Україна» -  за медіапідтримки UA: ВОЛИНЬ

Музичний фестиваль “Стравінський та Україна» - за медіапідтримки UA: ВОЛИНЬ

27 вер. 2019

З 27 вересня по 18 жотня на Волині відбудеться XVI музичний фестиваль  «Стравінський та Україна».

 Значну частину своїх творів Стравинський писав на українській землі, а їхні джерела знаходив в українському фольклорі. Райським куточком для своєї творчості Ігор Стравинський називав містечко Устилуг поблизу Володимира-Волинського, звідки походить рід Стравінських.

 Для сучасної української музичної спільноти актуальними є дослідження духовних зв’язків Ігоря Стравинського з українською культурою. Головна мета фестивалю – популяризація і дослідження творчості І. Стравинського, вивчення його зв’язків з Україною, пропаганда найкращих зразків світової та української музичної класики позитивних тенденцій у розвитку національної культури.

 Суспільний мовник Волині інформаційно підтримує фестивальні заходи. Організатори, учасники і гості фестивалю будуть запрошені на ранкові теле- і радіоефіри. Про найцікавіше йтиметься у передачі «Радіодень», яка виходить наживо відразу на трьох платформах: UA: Українське радіо Луцьк, телеканалі UA: ВОЛИНЬ та у digital.

  «Міжнародний музичний фестиваль «Стравінський та Україна» - єдиний фестиваль Волині, що пропагує класичну музику у всіх її жанрах та стилях. Для мене особисто,  найцікавішим учасником заходу, вже почесним, є Тоні Палмер.  Тут варто згадати й той факт, що три його фільми: «Птах на дроті», «Жива скорбота» і «Космічне кіно», -  були продубльовані українською саме у студії звукозапису UA: ВОЛИНЬ. Для озвучення залучались наші радіоведучі. А над проєктами працював наш головний режисер філії Тарас Сватула. Можна сказати, що у нас вже не тільки партнерські і ділові, а й дружні стосунки. Сподіваємося, що цей культовий, легендарний режисер завітає до нас в ефір. Так само чекаємо в гості організатора фестивалю – Василя Ворона. Він сприятиме нам у зустрічах з учасниками цьогорічного фестивалю. Гарантуємо, що наші фестивальні ефіри будуть цікавими, адже на Волинь приїдуть дійсно найкращі виконавці та колективи», - зазначив  продюсер UA: Українське радіо Луцьк, Сергій Ткачук.

 Фестивальні концерти та мистецькі події за участі відомих виконавців і творчих колективів пройдуть у Луцьку, містах і районах області.

 27, 28, 29 вересня

 у Маневичах, Камінь-Каширському, та Нововолинську відбудуться концерти Національного академічного духового оркестру України

 30 вересня

 у Волинському академічному муздрамтеатрі імені Шевченка дирекція фестивалю «Стравінський та Україна» відзначатиме меценатів і партнерів проекту, а Національний академічний духовий оркестр України покаже програму «Планета Голлівуд» з музикою до фільмів. У програмі концерту - твір Ігоря Стравінського «Four Norwegien Moods» 1942 року до фільму про окупацію Норвегії нацистами, що вийшов окремим виданням і був виконаний 1944 року.

 1 жовтня

Від першого фестивалю 1994 року паломництво у «райський куточок для творчості» Ігоря Стравінського стало традиційним. Нова подорож у рамках супутнього заходу «До джерел «Пресвятої весни» - з презентом для музею-садиби Ігоря Стравінського від Інституту культурної антропології. Доктор філологічних наук Віктор Давидюк презентуватиме проект «Поліська дома» (1-4 книги). Це спроба з допомогою давньої української музики «реставрувати» музичний побут початку ХХ століття, що надихав Ігоря Стравінського.

 1 жовтня

 Галицький академічний камерний хор запрошує на програму «Мирослав Скорик: учні і послідовники» у Палаці культури міста Луцька. Почесного гостя фестивалю британського режисера Тоні Палмера чекає нова зустріч з українським хоровим мистецтвом. Перша відбулася під час зйомок фільму про Стравінського у 1981 році.

 2 жовтня

 виставка «Музичний авангард 60-х» в обласному краєзнавчому музеї – спроба реставрувати музичний побут Волині 50-літньої давності, а також нагода зустрітися з ветеранами волинської рок-сцени, які робили свої перші кроки під впливом легендарних «Бітлз», «Пінк флойд», Джимі Хендрікса», «Крім» - героїв фільму Тоні Палмера «Вся моя любов».

 2 і 4 жовтня

 режисер і сценарист Тоні Палмер зустрінеться зі студентами та громадськістю в СНУ імені Лесі Україники. Під час зустрічі із студентами університету імені Лесі Українки запланований показ фільму Тоні Палмера «Космічне кіно» з музикою Майкла Олдфілда», приурочений до 50-ліття висадки американських астронавтів на Місяць. Сценарист і режисер Тоні Палмер створив фільм на замовлення NASA з використанням унікальних матеріалів аерокосмічної агенції.

 6 жовтня

програму першого фестивального тижня у Кафедральному соборі Св.Ап. Петра і Павла завершить «польський день». Хор Музичного інституту Університету імені Марії Склодовської - Кюрі виступить у супроводі академічного камерного оркестру «Кантабіле». Художній керівник проекту професор, лауреат міжнародних конкурсів акордеоністка пані Елвіра Слівкєвіч-Цісак.

 12 жовтня

Народна академічна хорова капела «Почайна» Національного університету Києво-Могилянська академія ( керівник – народний артист України Олександр Жигун) запрошує до пам’ятки архітектури національного значення Кафедрального костелу Св. Ап. Петра і Павла на спеціальний концерт з творів духовної музики. До 250-ліття від народження Станіслава Монюшка кияни виконають Латинську месу мі бемоль мажор за участі солістів, органіста та академічного камерного оркестру «Кантабіле» Волинської обласної філармонії.

 13 жовтня

на концерт фортепіанної музики запрошує Роман Шутко (м.Львів). Концерт відбудеться у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

 18 жовтня

«заключний акорд» фестивалю за участі народного артиста України Ігоря Блажкова і симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії. Десятилітня співпраця з видатним популяризатором музики 20 століття і творів Ігоря Стравінського увінчалася виконанням найвизначніших творів композитора на сцені театру імені Шевченка. Вперше у фестивальній програмі «Меса» та музика балету «Гра у карти» Ігоря Стравінського.

 Докладна програма фестивалю тут

 Музичний фестиваль «Стравинський та Україна» заснований у 1994 році управлінням культури Волинської облдержадміністрації, Волинською обласною філармонією. Починаючи з 2005 року фестиваль проводять щорічно за підтримки Міністерства культури і мистецтв України.