Традиції всієї України — у спецпроєкті Суспільного «Великодні писанки»

Традиції всієї України — у спецпроєкті Суспільного «Великодні писанки»

24 кві. 2024

Давні традиції писанкарства зібрали команди Суспільного по всій країні для міжрегіонального проєкту «Великодні писанки». З 27 квітня цикл міжпрограмних роликів показуватимуть на Суспільне Луцьк і усіх місцевих телеканалах Суспільного. Всього відзняли 15 відеоісторій.

Читайте також: Топподії регіону за тиждень — інформаційний підсумок від команди Суспільне Луцьк

Над проєктом працювали творчі групи Суспільного у Черкасах, Тернополі, Чернівцях, Луцьку, Полтаві, Сумах, Вінниці, Івано-Франківську, Чернігові, Рівному, Кропивницькому, Хмельницькому, Львові, Одесі та Закарпатті. Секретами писанкарства поділились майстри та майстрині народної творчості, які ретельно вивчають та аналізують традиції свого краю, діляться інформацією з дітьми й усіма, хто цікавиться культурним спадком українського роду. Журналістам Суспільного вони показали техніки розписування, розповіли, що означають символи та кольори, розкрили сакральні мотиви та роз’яснили, які писанки можуть стати оберегами. 

Команда Суспільне Луцьк показала особливості орнаменту та традиційні кольори волинської писанки.

Розкривала таємниці волинського писанкарства одна з наймолодших майстринь народного мистецтва лучанка — Ольга Климчук. Їй 23 роки, працює вчителькою образотворчого мистецтва і сама ще продовжує навчатися. Майстриня розповіла, що писанкарством у її родині займалася прабабуся, яка на Великдень прикрашала оселю різними писанками.

«Хто не знає минулого, той не вартий майбутнього. Так говорить нам народна мудрість і я з цим погоджуюсь. В час повномасштабної війни цей вислів сприймається більш радикально. Саме тому для мене дуже цінно відновлювати, зберігати та передавати традиції, зокрема, писанкарства.  Для мене писанка — це не просто розмальоване яйце, а символ життєвих цінностей. Вона втілює в собі віру в переродження життя, поєднує різноманітні символи національної культури.  Маленьке яйце ховає в собі велике надбання українського народу. В давньому мистецтві живе незнищенність людського духу, і саме тому воно хвилює нас сьогодні. Тож нехай і на далі об’єднує та збагачує наші серця традиція писанкарства. Хай квітне рідна Україна під мирним небом, як і писанка на майбутні покоління!», — каже майстриня.

Над відеороликом у Луцьку працювали: режисерка Анжела Шабала, редакторка Тетяна Біскуб, телеоператор Валерій Фетисов,  інженери Анатолій Опейда та Олександр Каліщук.

«Вкотре, виконуємо телевізійну роботу командою, і вкотре переконуємось, що якість роботи залежить від багатьох чинників. Починається все від організації зйомки і закінчується виходом в ефір готового матеріалу. За всім цим стоять люди, яким я завжди вдячна за досвід і професійність. Оператор Валерій Фетисов не тільки знімає, він ще й чує всіх і все, що відбувається на майданчику, він частково і режисер, і звукорежисер, його робота зі світлом підсилює кадр. Ціную, коли вся команда на одній хвилі. Майстриня Ольга вразила своєю проникливістю, це був її перший телевізійний досвід, вона дуже хвилювалася і це природньо, але мені здається, що вона чітко і ясно донесла всі етапи  розпису волинської писанки. Хоча головне в іншому, а саме: писачок в руках молодої майстрині підтверджує, що традиція жива і передається з покоління в покоління», — говорить режисерка Анжела Шабала.

Особливу атмосферу у цій відеороботі створила локація, на якій відбулася зйомка — арт-галерея «Образ», що розташовується у старовинному підвалі, в центрі міста. ЇЇ власниця Наталія Грабовецька не лише люб’язно надала приміщення для зйомки, а й допомагала знімальній групі з вибором атрибутів, які були в кадрі.

«Такі проєкти — як ковток свіжого повітря, як промінь надії у цей важкий час війни. Бо коли здається, що нема сили на боротьбу, то варто згадати заради чого боремося. Заради майбутнього, яке не можливе без нашої ідентичності, без нашої історії, наших традицій, того, що визначає нас як народ вільний і сильний. Писанкарство — це унікальне мистецтво. Радію, що можемо розповісти про особливості волинської писанки, і надихнути людей взяти писачок перед Великоднем і провести власні лінії-символи надії, віри і життя, яке, зрештою, переможе!», — каже лінійна продюсерка Суспільне Луцьк Наталія Морозюк.

 

До роботи місцевих команд долучився і головний режисер дирекції регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін, над графічним оформленням працювали Андрій Дмитрик і Микола Волощук.

Дивіться проєкт «Великодні писанки» на телеканалах Суспільного, коментуйте відео на ютуб-каналі Суспільне Луцьк, діліться ним з друзями, зустрічайтеся з ними, пишіть писанки, щоб зберігати українські традиції.

Читайте також: Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку:

Підписуйтесь на канал Суспільне Анонси в телеграм або вотсап, щоб знати про головні проєкти та події на Суспільному.