До річниці повномасштабного вторгнення — спецпрограма на Суспільне Луцьк

До річниці повномасштабного вторгнення — спецпрограма на Суспільне Луцьк

23 лют. 2024

24 лютого — День пам’яті жертв агресії російської федерації. Два роки тому Україна прокинулась від ракетних обстрілів та початку повномасштабного вторгнення, яке шокувало весь світ. На платформах Суспільного — проєкти про життя країни, її міста і людей за цей час. Про дуже різних героїв: військових, ветеранів, волонтерів, тих, хто опинився в окупації та чинив спротив російським загарбникам. Про рішучість маріупольців, бої в Ірпені та митців, яких вбили російські військові. 

Ми почуємо пісні музикантів, в яких віддзеркалені два роки війни. Розповімо підліткам про хоробрість українців. І, звичайно, нагадаємо, що вже 10 років українці борються з російським агресором.

Перший канал Суспільного Мовлення

Спеціальний ефір — з 6:00 до 12:00.

Команда Суспільного в національному марафоні «Єдині новини» підготувала спеціальний ефір, присвячений другій річниці повномасштабного вторгнення рф до України. Він триватиме з 6:00 до 12:00.

На двох знімальних майданчиках ведучі Анатолій Єрема, Інна Москвіна, Олеся Ніцевич та Євгеній Агарков говоритимуть про те, що країна пережила за ці два роки. Як змінилося суспільство, як цілі громади стали волонтерами, прогнози щодо ситуації на фронті, перемоги на дипломатичному рівні — це тільки кілька тем спецефіру Суспільного.

Ведучі та гості пригадають перші години 24 лютого 2022-го та спробують проаналізувати, що може чекати на Україну цього року. Гостями ефіру будуть поет і військовослужбовець Павло Вишебаба,  голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, колишній посол України у Великій Британії Вадим Пристайко, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

Країна змінилась. Змінились ми всі. В ефірі говоритимемо, як будемо жити далі, працюватимемо та перемагатимемо!

Телеканал Суспільне Культура

9:05 — в ефірі телеканалу Суспільне Культура документальний фільм «91: Доброго ранку, ми з Охтирки!» про гарнізон українського прикордонного міста, який першим зустрів російських окупантів о четвертій ранку 24 лютого 2022 року. Військові 91-го Охтирського полку підтримки через кілька годин після того, як отримали звістку про російське вторгнення, дають перший в Україні вуличний бій численнішим силам противника. Місто вистояло завдяки співпраці підрозділів ЗСУ та містян. Учасники оборони Охтирки розповідають історію свого запеклого спротиву загарбникам і діляться відеохронікою, знятою під час подій.

10:10«Хто такий Путін? — репортаж з евакуаційного потяга "Слов’янськ – Ужгород"» — історія пасажирів одного потяга весною 2022 року, яку задокументувала команда Суспільне Культура. У потязі — люди з різних міст: Краматорська, Лозової, Попасної, де точаться запеклі бої, з окупованої Руської Лозової, звідки люди тікали лісом пішки. У кожного з них свій біль, який не сховаєш до валізи. Але кожен знає, хто такий Путін.

10:45 — документальний цикл «Моя війна: історії звичайних людей з України 2022» про те, як війна змінила життя українських людей та інституцій. Герої — дуже різні люди, які зіткнулися з російським вторгненням та чинили опір окупації.

13:00«Відсіч 10/10. Як українська культура перемагає російські ракети» — документальний проєкт команди Суспільне Культура про наслідки обстрілів у Києві 10 жовтня 2022 року. Редактор Юрій Марченко, заступниця директора Національного науково-природничого музею НАН Оксана Червоненко, директорка Музею Ханенків Юлія Ваганова, волонтер Сергій Притула, архітектор Слава Балбек діляться досвідом протистояння російській агресії.

13:55«93: бій за Україну» — документальний фільм, що розповідає про переможний шлях Українського війська з березня по листопад 2014 року на прикладі 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади, яка з перших днів гібридної війни виступила на захист Батьківщини.

16:05«93: бій за Україну. Активна оборона» — спогади командирів та бійців 93-ї бригади «Холодний Яр» про перші роки російсько-української війни в кадрах, відзнятих бійцями та військовими документалістами.

17:30«Війна тітки Світлани» — перший фільм режисера Олега Ущенка з документальної саги  «Спалені життя». Історії вимушених переселенців із Маріуполя, які в цій війні втратили все: домівку, землю, роботу…

17:55«Ірпінь. Вижити в окупації» — розповідь про березень 2022 року, коли місто Ірпінь на третину опинилось у російській окупації. Точились запеклі бої за кожен будинок, і проти професійної російської армії виступили ірпінські тероборонівці, багато з яких вперше тримали зброю в руках. Це історії людей, які пережили окупацію, які рятували інших та боролись за звільнення Ірпеня.

18:50 — документальний фільм «Лишатися (не) можна» розповідає про роботу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. Він відновив свою роботу після деокупації міста, але через постійні обстріли російських військових працює в укритті. У центрі оповіді — спогади працівників театру про життя в окупації, про рішення поїхати, ще складніший процес евакуації та повернення додому. Зйомки фільму проходили у травні-червні 2023 року: в Херсоні після затоплення через підрив греблі Каховської ГЕС та в Києві під час підготовки прем’єри однойменної вистави «Лишатися (не) можна».

20:50 документальний проєкт «Битва за Київ. Розгром еліти армії РФ під Мощуном» розповідає про бої за село Мощун поблизу Києва у березні 2022 року, де було вбито близько сотні десантників, морпіхів, розвідників — еліти російської армії, яка мала захопити столицю. Про те, як вдалося завдати однієї із найвідчутніших поразок російській армії в новітній історії та втримати Київ, йдеться у фільмі-розслідуванні Радіо Свобода.

22:05 — документальний фільм «Маріуполь: історії мешканців» (Велика Британія). Мешканці Маріуполя розповідають вражаючі та шокуючі історії про хоробрість, втрати й рішучість у ході російсько-української війни.

23:10«Роман Ратушний. Сила світла» — передача-розповідь про відомого громадського активіста, добровольця, військового розвідника механізованої бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного, який загинув у бою неподалік Ізюма.

Суспільне зібрало розповіді про Романа — від Євромайдану та фронту. Журналістка Мирослава Барчук поспілкувалася з матір’ю Романа, письменницею Світланою Поваляєвою, яка розповіла, яким насправді був її син. Також своїми спогадами про Романа поділилися історик і журналіст Вахтанг Кіпіані, поет і видавець Іван Малкович, журналістка Мирослава Ґонґадзе, актриса Римма Зюбіна, а також його побратими.

23:50«Окупація» — документальний проєкт про Дмитра Багненка, який три місяці фільмував події в окупованому росіянами місті. Коли до його рідних прийшли російські спецслужби, родині Дмитра довелося тікати з Херсона через лінію фронту.

Місцеві канали Суспільного та канал Суспільне Новини

«Стихії війни» — на місцевих каналах Суспільного та каналі Суспільне Новини телепрем’єра документального проєкту, в основу якого лягли розповіді людей, які стикнулися з лихом війни віч-на-віч. 

Героям документального проєкту з Херсону та Миколаєва доводиться рятуватися від «великої води» після підриву Каховської гідроелектростанції, на Чернігівщині — мають обробляти землю, де можуть здетонувати снаряди, у Сумах — миритися з втратою власного житла та домашніх тварин, які живцем згоріли від падіння «шахеда». Загалом, фільм регіональної команди Суспільного допомагає переосмислити те, яку ціну платять українці за кожен день війни, та як Україна дає раду усім цим стихіям.

Час виходу — о 20:30

«Я не втомився» — міжпрограмний проєкт від команди Суспільне Чернігів. Військові можуть тримати фронт, поки є тил. А тил існує, поки військові тримають фронт. «Тому ми не втомилися, і дякуємо силам оборони», — кажуть герої відео різних професій: хірург-кардіолог, пекар, вихователька дитсадка, рятувальник, електрик та інші.

«Вибір вільних» — міжпрограмний проєкт від команди Суспільне Тернопіль, яка зібрала історії військовослужбовців та їхніх рідних із кожної з 55 громад Тернопільської області. Більшість героїв проєкту зараз на передовій.

«Суспільне. Спротив»

  • Інформаційний ранок — з 7:00 до 10:00

Головна редакторка «Сайту Маріуполя 0629» Анна Мурликіна розкаже про Маріуполь за два роки після боїв за місто. Питання повернення українських біженців з-за кордону ведучі проєкту обговорять із завідувачем відділу Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи Олексієм Позняком і вимушеною переселенкою з України в Німеччині Юлією Губіною. Також команда підготувала серію репортажів про життя людей у прикордонних з росією громадах, які обстрілюються артилерією та керованими авіабомбами й де часто працюють диверсійно-розвідувальні групи ворога.

  • Денний ефір — з 12:00 до 16:00

Кореспондентка Суспільного Анастасія Галасюк розповість про роботу українських розвідників. Як діють партизани в тилу ворога дізнаємось від захисника Володимира Жемчугова, який має понад 30 успішних операцій. Дивіться у проєкті матеріали про роботу рятувальників під обстрілами й волонтерську допомогу захисникам. Команда Суспільне Черкаси підготувала історії для тематичного циклу «Життя з нуля» — про переселенців, яким довелося влаштовувати свій побут і продовжувати працювати на Черкащині. 

  • Інформаційний вечір — з 17:00 до 20:00

Вийде розмова з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем про незаконне вивезення українських дітей росіянами, а також історії дітей загиблих захисників — у спецпроєкті «Діти героїв», над якими працювала команда Суспільне Одеса. Також у вечірньому ефірі вийдуть інтерв’ю з жителькою блокадного Маріуполя та розмова про психологічне здоров’я українців за роки війни.

Фото — зі зйомок спецпроєкту «Діти героїв»

Крім цього, місцеві команди Суспільного готують тематичні історії та інтерв’ю для ютуб-каналів філій. Одним із таких є проєкт про спогади кропивничан про перші дні повномасштабної агресії — «24.02.2022 Кропивницький» для ютуб-каналу Суспільне Кропивницький. 

Українське Радіо

«Життя попри війну» —  спецпроєкт з історіями війни з різних регіонів України протягом дня 24 лютого в ефірі Українського Радіо.

У кожного своя історія цієї війни й кожен проживає її по-своєму. Ми вчимося жити, починати з нуля та не втрачати віру. 

На перший погляд може здатися, що в Одесі війна не відчувається: до портів заходять судна, у нічних клубах проводять дискотеки та концерти, у середмісті працюють ресторани. Однак все це відбувається поміж російських обстрілів. Внаслідок російських атак на Одещині загинули десятки людей. Журналістка Діана Попкова та звукорежисерка Наталя Железогло проведуть вас вулицями міста й розкажуть, чим живе Одеса під час війни та як місто змінилося.

У матеріалі з Запорізької області історія Івана Малєєва. Його двічі забирали до підвалу, намагаючись схилити до співпраці, але найстрашнішим чоловік вважав не це, а відсутність будь-якої інформації про рідних, котрі виїхали з окупації. Як нині живе голова Кирилівської селищної ради розкаже журналістка Юлія Сафронова.

Журналісти з Сумської області розкажуть історію тростянчанки Владислави Олійник, яка вагітною йшла пішки з окупованого міста заради можливості народити свого первістка у більш безпечних умовах. 24 березня 2022 року росіяни обстріляли лікарню, в якій на той момент жінка перебувала в очікуванні пологів. Майбутня мама вирішила дістатися до міста Лебедин, де й народила здорову донечку. Про свій шлях і народження дитини Владислава розповіла Валентині Москвіній.

Бібліотека імені Романа Іваничука у Львові, де директоркою Тетяна Пилипець, з перших днів великої війни стала волонтерським центром. З лютого 2022 року й по сьогодні там плетуть сітки, шиють стяги та білизну, роблять окопні свічки. Як вдається бути в ресурсі й не вигорати, чому важливо жити в моменті, але й мати плани на час після Перемоги розповідає журналістка Лідія Станіцька.

Матеріал із Києва — про родину, яка мешкала в Запорізькій області, а після повномасштабного вторгнення росії знайшла новий дім у столиці, розкаже журналістка Українського Радіо Наталя Парака.

«Війна. 10 років» — програма Сергія Стуканова, де аналізуються етапи війни, дії держави й суспільства, згадуються успіхи та помилки. Автор і учасники програми політолог Олег Саакян, аналітикиня Марія Золкіна та військовослужбовець і політик Ігор Луценко нагадують, що війна розпочалася не 24 лютого 2022 року, а триває з 20 лютого 2014 року. 

Час виходу — 11:05

«Антологія. Війна 2022» — перший випуск нового проєкту, в якому прозвучать твори українських письменників, написані в перші дні, тижні та місяці великої війни й опубліковані в книжці «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія». Книга побачила світ у Польщі наприкінці 2022 року. Польські колеги, розуміючи важливість кожного емоційного рядка, вирішили зібрати ці свідчення, аби не забувся пережитий шок і правдивість подій не була присипана інформаційним пилом. Читають тексти Римма Зюбіна та Дмитро Хоркін. Продюсерка проєкту — Галина Бабій.

Час виходу — 19:05

Радіо Культура

Відразу дві прем’єри відбудуться на Радіо Культура до других роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну:

  • радіодрама «Колишні» за однойменною новелою Володимира Голосняка —  23 лютого о 21:00;
  • «Місто Марії: щоденники облоги» — документальна музична вистава про двох сестер, які пережили облогу Маріуполя — 24 лютого о 21:00.

Впродовж дня 24 лютого Радіо Культура нагадує про українських поетів, які загинули на російсько-українській війні або вважаються пропалими безвісти. Слухачі почують поезію Вікторії Амеліної, Бориса Гуменюка, Гліба Бабіча, Володимира Вакуленка, Миколи Леоновича, Максима Кривцова. Читатимуть поезію українські актори: Римма Зюбіна, Тетяна Кришталь, Іван Шаран, Вʼячеслав Хостікоєв, Михайло Кришталь, Ігор Аронов. 

Радіо Промінь

«У нас є тільки ми, і ми зможемо. Переможемо» — міжпрограмки, поєднані зі знаковими піснями про війну, що були видані українськими артистами за два роки повномасштабної війни. Це 24 треки, які стали музичною хронологією нашої боротьби. Серед них новинки «Океану Ельзи», Сергія Бабкіна, «Паліндрома», Юлії Донченко, Ivan NAVI, Molodi, VovaZiLvova & Morphom, KOLA, Гоні та інших. На слухачів Променя чекають не тільки пісні, а й історії артистів, як вони пережили два роки великої війни.

«День, якого не повинно бути» — поетичний проєкт Радіо Промінь, створений до першої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. У цьому проєкті поезію про війну читають українські письменники, актори, режисери, військові та волонтери: Павло Вишебаба, Ірина Цілик, Світлана Поваляєва, Максим Кривцов, Микола Кулініч, Світлана Горова, Наталя Лелюх, Роман Коляда, Ада Роговцева, Сергій Жадан, Олена Гусейнова, Тетяна Власова.

Також Радіо Промінь підготувало спеціальні випуски шоу «Селекція» і «Вікенд Нової Музики».

«Ті, хто повернулися» — до 24 лютого на сайті Суспільне Новини вийде матеріал про те, як Україна стає країною з найбільшою кількістю ветеранів у світі. 

24 лютого 2022 року неможливо було б встояти без людей, які вирішили взяти до рук зброю і захищати Україну на війні. Неможливо було б пережити цей день також без тих, хто роками боронив країну до повномасштабного вторгнення. Чи відчувають самі військові, які віддали війні час, здоровʼя та частину життя, що стали ветеранами та ветеранками? Як держава може допомогти цим людям і чого саме вони потребують? А найголовніше — що ми як суспільство можемо зробити для них.

Спецвипуск «COOLтуримо» на ютуб-каналі Суспільне Культура про трьох митців, які загинули від російських куль: Вікторію Амеліну, Володимира Вакуленка та Максима Кривцова. Ведуча Анастасія Солод розповідає, якими вони були людьми, чим займались, про що мріяли. Зокрема, чому Володимир Вакуленко відмовився виїжджати з окупованої Харківщини. Вона поговорила з виконавчою директоркою Українського ПЕН Тетяною Терен про її подругу Вікторію Амеліну, а також про Володимира Вакуленка. З друзями та близькими Максима Кривцова про останні обійми й про мрії поета. 

Говоримо про українських військових та волонтерів з нашою молодшою аудиторією.

На сайті Суспільне Культура будуть опубліковані матеріали: добірка книжок, написаних письменниками та військовими, і дослідження, як війна впливає на культуру, зокрема на візуальне мистецтво.

«Українська боротьба: словник ЗСУ, навіщо потрібні позивні та шеврони» — новий випуск шоу для підлітків «Та невже?» на ютуб-каналі «Колайдер». Звідки сила та хоробрість українських військових — розповідаємо ненудною мовою. Розкажемо про історію української боротьби, поговоримо про Довбуша, партизанів та українських військових. Зокрема про словник військових, шеврони та позивні.

У новому випуску «Бробакс Шоу» Лео та Елвін познайомляться зі справжніми супергероями та супергеройками: рятувальником Олександром, волонтеркою Соломією, а також із песиком-рятувальником Ніндзя. А ще дізнаються, як самим можна стати супергероями. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайтіsuspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.