Щедрівка з бомбосховища — у спецпроєкті до свят від Суспільне Луцьк

Щедрівка з бомбосховища — у спецпроєкті до свят від Суспільне Луцьк

27 гру. 2023

Суспільне Мовлення продовжує презентувати зворушливий проєкт до Різдва Христового та Нового року — «Колядки з бомбосховищ». Діти та дорослі з різних куточків України заспівали різдвяних пісень у сховищах, де вони проводять багато часу через російські обстріли. Колядки звучали 24 та 25 грудня на платформах мовника.

Команда Суспільне Луцьк записала щедрівку із цього циклу, яку глядачі побачать 30 та 31 грудня на місцевих каналах Суспільного та каналі Суспільне Новини у «Суспільне. Спротив» і між основними програмами.

Вокально-інструментальне тріо «Лелія» культурно-мистецького центру «Красне» та фольклорний ансамбль «Зоряниця» Луцької музичної школи № 1 імені Фридерика Шопена виконали для проєкту щедрівку «Ішла Марія».

Читайте також: «Смерічка» — документальний проєкт про легендарний ансамбль покажуть місцеві канали Суспільного

Зйомка щедрівки відбувалася в укритті Луцької музичної школи № 1 імені Фридерика Шопена, куди учні  спускаються під час тривог.

За словами режисерки Суспільне Луцьк Анжели Шабали, яка працювала над проєктом, ідея кліпу полягала у тому, щоб показати, що навіть під час війни та «повітряних тривог», які так часто лунають, можливе диво. Адже українські щедрівки і колядки мають таку силу, яка в усі часи заряджає людей добром, теплом і енергією.

«Завдання операторів Валерія Фетісова та Валентина Клімовича полягало у тому, аби передати через камери це відчуття чуда і свята, яке виникає, всупереч негараздам. Інженери Олександр Каліщук та Олександр Кузнєцов за допомогою гри світла зуміли створити цю атмосферу таємничості, яка супроводжує  усе дійство. Головний герой кліпу Дмитрик передав хвилювання дітей, які навіть, у такий час чекають свята. Саме автентична творчість — найкраща емоційна підтримка для кожного, хто переживає за долю країни та підтримує  захисників держави. Створюючи відео, ми працювали як однодумці та шанувальники народної творчості, українських  традицій та звичаїв. Дивовижне виконання солістки у супроводі бандур обов’язково сподобається глядачам», — розповідає Анжела Шабала.

Лінійна продюсерка Суспільне Луцьк Наталія Морозюк, розповіла, що під час підготовки знімального майданчика в укритті, спілкувалася з учнями музичної школи, учасниками фольклорного ансамблю «Зоряниця». Діти розповідали про війну, про те, як чули вибухи у Луцьку, про те, як їм не хочеться йти в укриття під час тривоги, але щойно прозвучала команда «На знімальний майданчик!» і залунала мелодія — вони просто розцвіли. 

«Коли ми обирали твір для зйомок у проєкті, то були зачаровані щедрівкою “Ішла Марія” і тим, як її виконує тріо “Лелія”. Там таке неймовірний заряд сили, енергії, яке йде з глибин нашого коріння, нашої історії, того, що нам так необхідне зараз. Щоб повернути нам це відчуття повного єднання у радості, бо народився Христос. Ось заради чого треба колядувати і щедрувати, навіть, в укритті. Надзвичайно вдячні колективам, що підтримали нас у проєкті “Колядки з бомбосховища”, бо вони не лише бережуть українські традиції, примножують їх, передають майбутнім поколінням, але творять диво і свято під час цих важких днів війни», — ділиться Наталія Морозюк.

«”Ішла Марія” надзвичайно старовинна, архаїчна щедрівка, яка була віднайдена моєю сестрою, заслуженою артисткою України Аллою Опейдою. Вперше особисто я її почула у її виконанні на міжнародному фестивалі східно-слов’янських колядок і щедрівок, який щорічно проводиться у місті Тересполь у Польщі. Тоді у нас виникла ідея разом з тріо і Аллою Олександрівною її виконати на сцені фестивалю, за два дні вона стала “вірусною”, весь фестиваль ходив і наспівував цю щедрівку. Пізніше, коли я зацікавилася, дізналася, що там слів набагато більше, але ми її скомпонували, бо вона була б безмежна, записана вона була б в селі Бережки Рівненської області», — каже   солістка тріо  «Лелія» Олена Богдан-Опейда.

Засновниця колективу «Лелія» Ольга Чуріна вважає, що ідея колядувати, щедрувати в укритті чудова і якраз на часі, адже ворог не заспокоїться і особливо жорстоко обстрілює якраз на свята.

«Настав страшний час, коли ми навчились жити по-новому: цінувати моменти радості, навчились жити тут і зараз, співати і грати в укритті разом зі своїми дітками. Тому такі проєкти дуже важливі! Думаю, історики згодом оцінять такі дії українців в час війни - співати попри все і заради  майбутнього. А діти і є наше майбутнє», — говорить Ольга Чуріна.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку: