Проект «Виборчий округ: Співбесіда» на UA: ВОЛИНЬ - підсумки

Проект «Виборчий округ: Співбесіда» на UA: ВОЛИНЬ - підсумки

18 лип. 2019

Телеканал UA: Волинь завершив спецпроект #Виборчий_округ_cпівбесіда, який  Суспільний мовник Волині, як і Суспільні мовники в усіх регіонах України, реалізовували спеціально до позачергових виборів народних депутатів до Верховної Ради України.

До співбесід у прямих ефірах були запрошені всі кандидати в народні депутати, які балотуються в 5-ти одномандатних виборчих округах Волинської області, які  у разі перемоги стануть депутатами-мажоритарниками і представлятимуть в новому українському парламенті інтереси волинян.

Ефіри почергово проводили Олена Чернуха та Лариса Андрійчук.

«Це був дуже новий і крутий досвід для Суспільного телебачення Волині. Після перших ефірів прийшло усвідомлення, наскільки це відповідально працювати на Суспільному і ставити кандидатам запитання, які не дадуть їм можливості тікати від відповідей чи обмежуватися популістськими гаслами та обіцянками. Цей проект показував кандидата справжнім. Учасникам проекту був відомий загальний формат, але зовсім невідомими запитання. На цей безоплатний проект запрошували всіх кандидатів. Їх готовність чи неготовність взяти участь в ефірі, - теж стали показниками дотримання свого слова і відкритості перед виборцями. Особливим показником ерудованості та обізнаності кандидатів стало бліц-опитування із запитаннями про Волинь та Україну. Відразу ставало зрозумілим, чого вартий той чи інший кандидат. Проект отримав багато відгуків, дзвінків і схвальних коментарів. Про Суспільне дізнались і заговорили більше волинян. Сподіваюсь, команда UA: ВОЛИНЬ допоможе краянам зробити зважений, беземоційний, раціональний і правильний вибір». коментує ведуча проекту «Виборчий округ:Співбесіда», керівниця творчої групи «Тема дня» UA: ВОЛИНЬ Олена Чернуха

Це був перший проект такого типу на регіональному суспільному телебаченні, де кандидатам у народні депутати ставили запитання, які вони не знали наперед, де аналізували їхнє минуле, теперішнє та передвиборні обіцянки.

Проект «Виборчий округ: Співбесіда» став перевіркою для кандидатів на:
- готовність та здатність відповідати на незручні запитання;
- аргументувати свої передвиборні програми та нести відповідальність за свої обіцянки, слова та дії перед виборцями;
- знання законів України.

«Виборчий округ: Співбесіда» став лакмусовим папірцем для кандидатів у нардепи. Навіть сама згода прийти і взяти участь у такому проекті, відповідати на запитання щодо передвиборчої  програми і загалом щодо базових знань, дозволяє зробити висновок, що це за людина і які її наміри. Це перший проект на регіональному телеканалі, який дійсно мав формат співбесіди і давав можливість побачити кандидатів у народні депутати у незручних ситуаціях, відповідях на некомфортні запитання. Ми намагались бути максимально об’єктивними і беземоційними і не створювати «теплих ванн» і можливостей для популізму. Хочу подякувати тим, хто незважаючи на брак часу, обставини чи інші чинники, дотримали свого слова і прийшли на ефіри», зазначила ведуча проекту «Виборчий округ: Співбесіда» Лариса Андрійчук.

Підсумкова статистика «Виборчого округу: Співбесіди» на UA: ВОЛИНЬ така:

З 44-х кандидатів, зареєстрованих у 5 волинських одномандатних виборчих округах, участь у 10-ти передачах проекту «Виборчий округ: Співбесіда» на телеканалі #UAВолинь взяло 28 кандидатів у народні депутати.

Не прийшов на «Виборчий округ: Співбесіда» жоден із кандидатів у народні депутати, які балотуються в 19-му одномандатному виборчому окрузі (з центром у м.Володимир-Волинський).

З чинних народних депутатів участь у «Виборчому окрузі: Співбесіда» взяла тільки Ірина Констанкевич. Інші досвідчені волинські політики (Ігор Гузь, Сергій Мартиняк, Степан Івахів та Ігор Палиця) проігнорували можливість участі в безоплатному проекті Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Не прийшов до студії жоден із кандидатів, яких на Волині висувають політичні партії «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя».

Постійним експертом проекту «Виборчий округ: Співбесіда», який прочитав та проаналізував передвиборні програми усіх волинських кандидатів-мажоритарників став голова правління Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак.

«Цей проект є одним з найкращих, як на мене, за останніх два десятки років, які мали місце у медійному середовищі на Волині. Насамперед, через гарно продумані механізми прозорості, демократичності самої процедури спілкування з кандидатами. Виборець мав гарну нагоду ознайомитись з програмами кандидатів, які він до того навряд чи читав. Журналісти, медійники, громадські організації долучились до спільної корисної справи, а саме – навчання виборця бути відповідальним у своєму виборі. І тому я вважаю, що «Виборчий округ: Співбесіда» - дуже вдалий проект. На мою думку, варто продовжувати такі ініціативи і в наступних виборчих компаніях, зокрема під час місцевих перегонів. Вважаю, що чим більше в ефірі ми бачимо правди про людей, які планують потрапити до Верховної Ради чи представницьких органів, тим більше прозорості і адекватності у ставленні до них і їх намірів розбудовувати країну у проукраїнському і проєвропейському руслі»,  - вважає голова правління Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак.

Переглянути усі 10 передач проекту #Виборчий_округ_співбесіда за участю кандидатів у народні депутати можна за посиланням: ⬇️
https://vo.suspilne.media/programs/515

Команда Суспільного мовника Волині зробила це для того, аби виборці знали, за кого віддати свій голос 21 липня.