Суспільне покаже документальний фільм про журналістів «Окупація: ціна слова»

Суспільне покаже документальний фільм про журналістів «Окупація: ціна слова»

6 чер. 2023

У День журналіста України, 6 червня о 20:10, на місцевих каналах Суспільного Мовлення та супутниковому телеканалі Суспільне Новини в межах проєкту «Суспільне. Спротив» вийде документальний фільм команди «Слідство. Інфо» «Окупація: ціна слова»*. Стрічка розповідає про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. 

«Проєкт наших колег та партнерів — це ще одне свідчення злочинів росіян, які живуть в іншій системі цінностей. Кожен український журналіст, який вистояв в окупації або втратив своє життя, тільки щоб не коритись агресору, своїми словами та діями чітко визначив відмінності між нами й тими, хто створює “русскій мір”. Дякую нашим колегам і кожному, хто вірний журналістським стандартам у всіх куточках України та світу», — каже Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення.

Читайте також: П’ять проєктів журналістів Суспільного — переможці премії «Честь Професії»

Редакція «Слідства. Інфо», яка близько пів року працювала над фільмом, поспілкувалася із понад 20 українськими медійниками. До фільму увійшли історії херсонського журналіста Олега Батуріна, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка та інших. Як зауважила авторка фільму Яніна Корнієнко, ці медійники попри окупацію «продовжували робити свою роботу і не йшли на співпрацю з ворогом. Вони — справжні герої».

Головна редакторка «Слідства. Інфо» Анна Бабінець зазначила: в усіх злочинах проти журналістів простежується системність. Розслідувачам агенції вдалося зібрати свідчення потерпілих, що майже в усіх випадках з журналістами «працювали» представники російської ФСБ.

Презентація фільму відбуватиметься 5 та 6 червня — у Києві та декількох українських містах. Фільм також буде доступний на ютуб-каналі «Слідства. Інфо».

Читайте також: Світлана Остапа: Журналісти розслідують злочини російських військових, щоб вони понесли покарання

«Слідство. Інфо» — це команда незалежних професійних журналістів, яка під час російсько-української війни знімає репортажі з обстріляних російськими військовими міст і селищ, ідентифікує російських військових та українських колаборантів. 

Загалом, Суспільне Мовлення співпрацює з командами «Слідство. Інфо», «Bihus.Info» та авторами програми «Схеми: корупція в деталях» від «Радіо Свобода». Найцікавіші випуски цих проєктів транслюють у телеефірі регіональних телеканалів Суспільного в межах всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив». Крім цього, команда Суспільного Мовлення робить власні журналістські розслідування. Одне з останніх — «Буча: екіпаж 111»вийшло в телеефірі 30 травня.

«Суспільне. Спротив» дивіться у телеефірі щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах регіональної мережі філій. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

* Проєкт з дослідження воєнних злочинів проти українських журналістів «Слідство. Інфо» втілило разом з мережею «Репортери без кордонів» (Франція) та «Інститут масової інформації» (Україна).