Суспільне Луцьк покаже джаз-перформанс «Музика в облозі»

Суспільне Луцьк покаже джаз-перформанс «Музика в облозі»

23 бер. 2023

Творча рефлексія на трагічні події весни 2022 року та облогу Чернігова — 25 березня о 23:00 дивіться на місцевих каналах Суспільного телеверсію джазового проєкту «Музика в облозі». Цифрова прем’єра однойменного альбому композитора Володимира Балаби відбулася торік восени, а 4 березня цього року його презентували на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Над телеверсією-перформансом джазового концерту працювала команда Суспільне Чернігів.

Фото — Альбом «Музика в облозі» 

Читайте також: Євробачення-2023: слухайте всі пісні країн-учасників

Більшість музикантів, що взяли участь у проєкті «Музика в облозі», перебували в Чернігові у час активної фази російського вторгнення. Як і режисер-постановник телеконцерту — режисер монтажу, графічний дизайнер Суспільне Чернігів Артем Лобань.

Артем Лобань. Фото — Анна Гавриленко

За допомогою програм штучного інтелекту Stable Diffusion та Midjourney і світлових ефектів, він створив візуальне оформлення для телевізійної версії концерту, взявши за основу власні спогади про події лютого-березня 2022-го.

Фото — Роман Закревський, Анна Гавриленко

«Як режисер-постановник я розумів, що варто показати не зруйноване місто, а спробувати передати емоції: щоб кожен, хто переглядатиме проєкт, — в Україні чи за кордоном — міг відчути цю страшну війну, яка прийшла на нашу землю. Коли прослуховував альбом, то почув у цій музиці біль, десь — крик, вибухи. Тож вдався до використання штучного інтелекту, щоб намалювати потрібний мені візуальний ряд. Ми підсилили джазовий концерт символами, образами та світлом, щоб досягти візуального апогею і створити для глядача умови, коли він відчує та проживе “Музику в облозі” по-максимуму», — каже Артем Лобань.

Читайте також: Англія — Україна: де дивитися та слухати матч

Сам альбом «Музика в облозі» присвятили місту-герою Чернігову, його жителям і захисникам. Він складається із п’яти композицій, які хронологічно проводять слухача ланцюгом подій: від затишного вечора напередодні війни через напружені тривожні тижні облоги та обстрілів, спроб психологічно вистояти до внутрішнього спротиву. 

«Проєкт “Музика в облозі” — це цікаве рішення, насамперед творче. Для мене важливо й те, що мистецьку реалізацію телеверсії повністю взяла на себе людина із команди Суспільного. Бачити, як зростають професійно твої колеги, — надзвичайно цінно. Тож раджу всім подивитися джаз-перформанс в ефірі місцевих каналів і обов’язково зазирнути на ютуб Суспільне Чернігів, де проєкт буде доступний для перегляду після прем’єри», — Артем Шелковий, виконувач обов’язків генпродюсера регіонального мовлення Суспільного.

Читайте також: Артем Шелковий: «Дехто вважає нас божевільними, але це просто здоровий авантюризм і бажання бути серед лідерів»

Учасники проєкту «Музика в облозі»: ідея, концепція, продюсування — Галина Дуб, композитор, труба, флюгельгорн — Володимир Балаба, фортепіано — Олег Богуш, бас-кларнет — Микита Гірня, контрабас — Костянтин Іоненко, ударні — Данило Корінь, електроакустика — Антон Стук, звукорежисер, гітара — Сергій Галамага.

Фото — Анна Гавриленко

Онлайн дивіться місцеві канали Суспільного — на сайтах філій. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.