Письменник і дослідник з Одеси Володимир Саркісян — у проєкті «Межі»

Письменник і дослідник з Одеси Володимир Саркісян — у проєкті «Межі»

12 січ. 2023

На місцевих каналах Суспільного Мовлення та ютуб-каналі Першого вийшло нове інтерв’ю проєкту «Межі» — із письменником і дослідником з Одеси Володимиром Саркісяном. У розмові з ведучою Суспільного Ларисою Волошиною він розповів про наративи, які роками розповсюджувались радянською владою серед одеситів, чому радянські письменники у своїх творах неправдиво показували Одесу, а також про реальний етнічний склад населення міста та області.

«Кожне місто будь-якої країни має певний колорит. Тобто люди (Одеси — ред.) відрізняються одне від одного, але якоїсь суто одеської специфіки, суто одеського анклаву на території України немає і не може бути. Навіть історично він не міг скластися, бо насправді, якщо відмотати історію назад, ще до того міфічного акта Катерини ІІ, Одеса — це було багатонаціональне місто, але з більшістю все ж таки українців, які ідентифікували себе як  жителі саме українського Причорномор’я», — каже Володимир Саркісян.

Читайте також: Інтерв’ю з режисеркою болгарського походження Тетяною Станєвою — у проєкті «Межі»

«Нинішня війна — не імперіалістична. Нинішня війна — не за колонії. Для нас — це війна оборонно-визвольна, по суті, навіть — визвольна. Тобто ми зараз воюємо за знищення решток паразитичних вавок російської імперії, радянської імперії. Зараз воюємо з радянщиною, з радянською окупацією України. Для нас це визвольна війна, а вона має інший характер», — переконаний Володимир Саркісян.

Читайте також: Іпотерапія для дітей з Маріуполя — історія волонтерки у проєкті «Двері»

Проєкт «Межі» показує силу та єдність українського народу. Герої проєкту — українці, різні за національним походженням, культурою та місцем проживання, які на власному прикладі доводять, що лише прийняття різності може забезпечити перемогу України над росією. Це лідери думок, журналісти, історики, дослідники, активісти, правозахисники та культурні дієвці. 

Щоп’ятниці скорочену версію проєкту «Межі» можна подивитися о 20:45 у всеукраїнському проєкті «Суспільне. Спротив». Онлайн переглядайте інтерв’ю проєкту — на ютуб-каналі Першого. У неділю о 17:00* на місцевих каналах Суспільного. Онлайн-трансляція — на сайтах філій.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

* Цього тижня час виходу проєкту змінено через спортивні трансляції.