Як олігархи рятують активи від конфіскації — розслідування «Схем

Як олігархи рятують активи від конфіскації — розслідування «Схем

16 гру. 2022

Як наближений до путіна власник «Альфа-банку» ховає активи від санкцій — у новому розслідуванні «Схем» від Радіо Свобода. 16 грудня о 20:40 дивіться його у вечірньому ефірі «Суспільне. Спротив»* на супутниковому телеканалі Суспільне Новини та місцевих телеканалах Суспільного Мовлення. Онлайн — на сайтах телеканалів і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

З початком повномасштабного вторгнення росія завдала збитків Україні на суму майже 130 млрд доларів. Хто фінансуватиме відновлення зруйнованого? Жителі знищених міст переконані: відбудова повинна відбуватися за кошт країни-агресора. Один із варіантів запустити цей процес — примусово конфіскувати на користь України активи громадян рф, наближених до політичного керівництва росії. 

Читайте також: Сайт Суспільне Новини лідер у залученні експерток — гендерне дослідження ІМІ

Журналісти проєкту «Схеми» з’ясували: деякі російські олігархи, в яких можуть законно забрати активи, знаходять способи їх врятувати. Один із фігурантів розслідування медійників — співвласник «Альфа-банку» Михайло Фрідман. А також його партнери — співвласники-мільярдери з «Альфа-груп».

Чи можна запобігти порятунку активів підсанкційними російськими олігархами, щоб Україна отримала компенсацію на відновлення зруйнованих міст та сіл? Чи буде відповідальність для тих, хто вже встиг вивести бізнес та майно з-під конфіскації в обхід санкцій? Відповіді — у новій серії розслідування. 

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив»* виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення і супутниковому телеканалі Суспільне Новини. Добірки-дайджести з проєкту — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Програма «Схеми: корупція в деталях» є проєктом Радіо Свобода, яка багато років поспіль робить розслідування та аналітику політичної корупції. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали ПершийСуспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

* На період трансляції Чемпіонату світу з футболу час та тривалість проєкту на місцевих телеканалах може бути змінений.