Історії захисників України — у спецпроєктах Суспільне Луцьк

Історії захисників України — у спецпроєктах Суспільне Луцьк

14 жов. 2022

До Дня захисників і захисниць України, команда Суспільне Луцьк підготувала тематичні інтерв’ю, репортажі та спецефіри на радіо.

На Волині статус учасника АТО/ООС мають майже 12 тисяч чоловіків та жінок. Понад 900 ветеранів — з інвалідністю. Як нині держава підтримує захисників та захисниць, які соціальні виплати отримують ті, хто боронив країну ще до повномасштабного вторгнення, команда Суспільного розпитала у ветерана АТО, голови Луцької міської організації Спілки воїнів АТО Волині Олега Кобилинського.

Читайте також: Історії захисників та захисниць України на передовій і в тилу — у міжрегіональному проєкті «Суспільне. Спротив»

Кореспонденти Суспільне Луцьк відвідали історико-культурний комплекс «Вовчак-Волинська Січ» в урочищі Вовчак.

«Урочище розташоване орієнтовно за 80 кілометрів від Луцька. 1942-го року тут заклали військову базу підрозділів Української повстанської армії під назвою «Січ». Зараз на місці знищеного радянською владою хутірського села Вовчак — історико-культурний комплекс «Вовчак-Волинська Січ». Про його створення, значення і пошукову роботу розповів директор Василь Мазурик. Чоловік приїхав на кілька днів з фронту. Добровольцем пішов служити 14-ту окрему механізовану бригаду імені князя Романа Великого», — розповідає шефредакторка Суспільне Луцьк Лариса Літвицька.

Спілкувалося Суспільне з вдовою українського льотчика — Катериною Лисенко. Жінка звертається до Президента із пропозицією присвоїти звання Героя України (посмертно) її загиблому чоловікові Євгену Лисенку. 27-річний льотчик загинув 9-го березня у повітряному бою над Житомирщиною, прийнявши авіаудар ворога на себе. Петиція про присвоєння Євгенові Лисенку звання Героя України уже набрала понад 7 з половиною тисяч голосів із 25 тисяч необхідних.

Читайте також: «Вона — Війна» — постдокументальна моновистава на Суспільному

До 80-ліття створення УПА, команда Українського Радіо Луцька підготувала два спецефіри, які звучатимуть 14 жовтня.

«Усі ефіри  14 жовтня присвячені нашим захисникам і захисницям, які брали участь в боях УПА і захищають незалежність нашої держави нині. Факти, які ми досліджуємо та історії наших захисників підтримують наш бойовий дух та допомагають перемогти агресора», — говорить редакторка Українського Радіо Луцька Оксана Кривцун.   

О 12:35 в ефірі Українського Радіо Луцька йшлося про вишкіл в УПА і сучасний бойовий настрій захисників України. 

«Коли тяжко на душі, я завжди згадую хлопців з УПА, з Вовчака. Вони не мали ні держави, ні уряду, ні світового визнання, ні фінансової підтримки, ні можливості діяти легально на своїй землі. Вони не мали нічого з того, що сьогодні маємо ми. В них були лише ідея, мета і незламний дух. І вони воювали! Наша нинішня війна — це продовження боротьби воїнів УПА, наша Перемога — це перемога і для них, та перемога, якої вони так прагнули, і якої не дочекалися», — говорить учасник ефіру Василь Мазурик — захисник України,  директор «Історико-культурного комплексу «Вовчак – Волинська Січ».

О 17:40, радіожурналісти Суспільного, разом із регіональною представницею Інституту національної пам’яті України на Волині Лесею Бондарук проаналізують процес російської денацифікації в області від часів УПА до сьогодення. Також йтиметься про збереження історичної пам’яті через призму облаштування місць поховань бійців УПА.

«Напередодні волинський історик, краєзнавець, а нині захисник України Сергій Годлевський дослідив місце захоронення вояка УПА Павла Левонюка в селі Самари Ковельського району і разом із волинською громадою оновили пам’ятний знак. За словами Сергія Годлевського, таких могил на Волині ще чимало, тому після завершення війни, планує створити інтерактивну мапу захоронень вояків УПА», — розповідає Оксана Кривцун.

Слухайте Українське радіо Луцьк онлайн на сайті філії та на частотах: 

  • Луцьк - 88,3 FM;
  • Горохів - 106,5 FM;
  • Ковель - 91,8 FM;
  • Кортеліси - 88,9 FM;
  • Любешів - 107,8 FM;
  • Нововолинськ - 100,3 FM;
  • Цумань - 100,4 FM;
  • Камінь-Каширський - 105,8 FM;
  • Олика - 89,1 FM;
  • Шацьк - 101,5 FM.

Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.

Оперативні новини Волині шукайте на діджитал-платформах Суспільне Луцьк: