UA: ВОЛИНЬ інформаційно підтримує самобутні хореографічні колективи

UA: ВОЛИНЬ інформаційно підтримує самобутні хореографічні колективи

14 бер. 2019

22-23 березня у Луцькому міському будинку культури відбудуться виступи Народного аматорського ансамблю танцю "Волинянка" та його молодіжного підрозділу - зразкового ансамблю народного танцю "Волиняночка". Суспільний мовник Волині – інформаційний партнер заходу, який відбудеться в рамках Всеукраїнського семінару та майстер класів на тему: "Народна танцювальна культура Полісся та Волині, Вікові традиції, народні обряди, звичаї".

Артисти ансамблю і його керівники стануть гостями ранкових ефірів UA: ВОЛИНЬ. 22 березня з 15.00 стрім - трансляція концерту вестиметься на сторінці філії у Facebook.

"Волинянам вдалося зберегти народні традиції, танець, пісню. Тепер важливо передати ці знання і вміння, цінності і здобутки наступним поколінням",- вважає продюсер UA:ВОЛИНЬ, Костянтин Лоцман і додає:

"Тішить той факт, що молодь  охоче долучається: створюються нові цікаві колективи, оновлюються уже знані. Всеукраїнський семінар покликаний  популяризувати народне мистецтво , залучати ще більше людей до його збереження. Суспільний мовник Волині радо підтримує таку творчу ініціативу. Ансамблі народного танцю "Волинянка" і "Волиняночка" мають палких прихильників і серед нас, тож, гадаю, наша співпраця з організаторами і учасниками цього дводенного заходу буде цікавою, і для команди UA: Волинь, і для наших глядачів та слухачів".

Народний аматорський ансамбль танцю "Волинянка" створений у 1959 році. В репертуарі колективу українські народні танці та танці Волинського регіону, зокрема, "Волинська полька", "Волинська кадриль", "Поліська полька", "Буянський скакунець", "Гупали", "Черчениця", жіночий хоровод " Кладочка", "Танець з решітками". Це цілісні динамічні хореографічні сцени масових народних гулянь, які увібрали в себе основні риси українського фольклору.

Ансамбль танцю "Волинянка" успішно презентував український фольклор на міжнародних конкурсах і фестивалях у Польщі, Угорщині, на Балканах, в Молдові, Німеччині, Греції, Мальті, Тунісі, Лівії, Туреччині, Чехії, Італії, Франції , Словаччині, Швеції, Ізраїлі, Португалії Єгипті, Англії, Туреччині, Швейцарії, Китаї, Бельгії.

Така ж багата географія виступів молодіжного крила колективу - зразкового ансамблю народного танцю "Волиняночка", створеного у 1986 році. П’ять поколінь танцюристів виховала "Волиняночка". У складі молодшої, середньої та старшої груп систематично займається понад 150 учасників віком від 6 до 16 років.

Колектив має своє неповторне творче обличчя завдяки збереженню й розвитку своєрідних виконавських традицій краю, автентичності, правдивості і чистоті хореографічного малюнка. За роки пошуків і знахідок у царині традиційної культури, хореографічного і музичного мистецтва Волині, сформовано багатий репертуар, в основі якого народні ігри, забави, обрядові дійства з використанням відповідної атрибутики, іграшок.

В репертуарі ансамблю танці, поставлені на основі місцевого матеріалу Волині, України: "Опудало", "Полька-грайка", "Ой вийтеся огірочки", "Черевички", "Кізлик", "Чибиряйчик", "Ладки", "Перегоня", "Личаки", "Вулиця", "Забавлянки", "Поліська полька", "Джуринські витівки", "Колядники" та багато інших.

Оригінальність композиційного втілення, майстерність виконання, естетичність і гармонійність поєднання усіх можливостей народного мистецтва неодноразово високо оцінювались компетентним журі на обласних, всеукраїнських та міжнародних оглядах, конкурсах народної творчості.

Щороку з’являються нові постановки, які вимагають фахового навчально-виховного процесу, пошуку відповідного музичного матеріалу, а також виготовлення нових сценічних костюмів, які вирізняються самобутністю і вишуканістю.