«Стравінський та Україна»: найцікавіше з фестивалю — на платформах Суспільного Волині

«Стравінський та Україна»: найцікавіше з фестивалю — на платформах Суспільного Волині

27 вер. 2021

З 1 до 10 жовтня Волинська обласна філармонія у співдружності з Волинським Національним університетом імені Лесі Українки та Генеральним консульством Республіки Польща у Луцьку запрошують на українсько-польсько-британський цикл імпрез у програмі 18-го музичного фестивалю «Стравінський та Україна».

Почесний гість фестивалю режисер Тоні Палмер (Велика Британія).

Суспільний мовник Волині — інформаційний партнер події. Організатори і учасники фестивалю запрошені до студій телерадіопроєкту «Радіодень» Українського радіо Луцьк та до гостьової студії інформаційної години «Сьогодні. Головне» телеканалу UA: ВОЛИНЬ. Про найцікавіше розповість інформаційна служба Суспільного та команда цифрових платформ мовника.

  • Розпочнеться фестиваль 1 жовтня о 18:00 в обласному музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка концертом Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова». 
  • 3 жовтня у Палаці культури міста Луцька британський режисер Тоні Палмер і Академічний камерний оркестр «Кантабіле» Волинської філармонії запропонують широку і різножанрову панораму британської музики у кіноконцерті «Від Перселла до «Бітлз».
  • 4 жовтня зі студентами і викладачами Волинського Національного університету імені Лесі Українки зустрінеться почесний професор університету Тоні Палмер.
  • 5 жовтня під час презентації меморіального видання пам’яті композитора, у музеї-садибі Ігоря Стравінського в Устилузі у центрі уваги буде історія документального фільму Тоні Палмера «Десь на кордоні» (1982).
  • З іменем Стравінського пов’язані два супутні заходи: презентація лекторію-виставки «Україна співає поезію» у ВКМ і виставка «Гумор семи муз» у Палаці культури міста Луцька до Міжнародного дня музики. У першому випадку джерелом інспірації став знімок, на якому Стравінський в Устилузі слухає гру волинського лірника; у другому – Стравінський і Пікассо на дружньому шаржі Жана Кокто.
  • 10 жовтня завершить фестивальну програму концерт гітариста Якуба Костюшка за участі Академічного камерного оркестру «Кантабіле» Волинської філармонії.


Міжнародний музичний фестиваль «Стравінський та Україна» — єдиний фестиваль Волині, що пропагує класичну музику у всіх її жанрах та стилях. Головна мета фестивалю - популяризація творчості Ігоря Стравінського та вивчення його зв’язків із Україною, а також популяризація кращих зразків світової і української музичної класики. 

Пріоритетом кожного фестивалю є виконання прем’єрних творів Стравінського, які до цього часу в Україні не виконувались, або яких немає в аудіо чи відеозаписі. 

Перший фестиваль відбувся 1994 року, а з 2005 року проходить щороку у м. Устилуг та у Луцьку. 

Ігор Стравінський — всесвітньовідомий композитор, родина якого походить з Волині. В Устилузі досі знаходиться будинок композитора, збудований за його власним проєктом та який він особисто називав «райським куточком для творчості». Сьогодні тут діє музей Ігоря Стравінського, а також проходить міжнародний фестиваль класичної музики «Стравінський та Україна».

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Волині це телеканал UA: ВОЛИНЬ та Українське радіо Луцьк

Дивіться і слухайте Суспільне Волині онлайн на сайті філії.

Оперативні новини шукайте на цифрових платформах мовника: