«Заробітчани» — новий спільний проєкт Українського радіо Луцьк і Карпати

«Заробітчани» — новий спільний проєкт Українського радіо Луцьк і Карпати

10 вер. 2021

Команди Українського радіо у Луцьку та Івано-Франківську спільно реалізують масштабний прямоефірний спецпроєкт «Заробітчани», присвячений українцям, які працюють за кордоном. Прем’єра відбудеться у вівторок, 14 вересня, о 17:10 в ефірах Українського радіо Луцьк та Українського радіо Карпати, а також транслюватиметься у телеефірі UA: КАРПАТИ та на ютуб-каналі Суспільне Карпати.

«Це доволі складна, але надзвичайно актуальна та важлива тема. Прекрасно, що заради таких проєктів об’єднуються зусилля декількох філій Суспільного. Так ми отримуємо синергетичний ефект, маємо змогу залучити найкращих ведучих та експертів, зробити найбільш якісний продукт та донести його до ширшої аудиторії. 

Проєкт ретельно проаналізує всі важливі аспекти теми заробітчанства: від нелегальної роботи і трудового рабства до коронавірусних обмежень на ринку праці. Ми хочемо допомогти всім нашим громадянам усвідомити, що працювати за кордоном можна легально, що для цього є всі можливості, а також поінформувати, як діяти, коли з вами або вашими близькими трапляються неприємності. Це дуже соціально важливий проєкт, який відповідає місії Суспільного мовника. Водночас це дуже актуальна тема для величезної кількості наших співгромадян», — підкреслює член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін.

Читайте також: Прем’єри осені на Суспільному — нові токшоу, дитячі серіали та радіоблоги

У програмі обговорюватимуть особливості пошуку роботи за кордоном, наявні шахрайські схеми та ризики для заробітчан, можливості легального працевлаштування та правильні алгоритми дій для шукачів роботи. Слухачі  дізнаються, як захистити свої права, як знайти допомогу та як діяти в різних проблемних ситуаціях. Окрема увага також буде приділена питанням повернення заробітчан в Україну та можливостям втілення тут здобутого за кордоном досвіду.

Авторка проєкту, редакторка Українського радіо Луцьк Оксана Кривцун розповіла, що заплановано 5 радіомостів, які транслюватимуться двічі на місяць у теле- і радіоефірах у слоті 17:10 – 17:50. Спецпроєкт виходитиме двічі на місяць по вівторках, тобто 14 та 28 вересня, 12 та 26 жовтня, а також 9 листопада.

«Чи не щодня чуємо багато історій про те, як наші земляки їздили за кордон у пошуках кращої долі. Та на чужині не знаходили пристойного заробітку, нормального ставлення до себе роботодавців. Працюючи над підготовкою радіопередач у межах проєкту “Заробітчани”, думаємо про те, як допомогти таким людям, розповісти їм про можливі ризики та варіанти порятунку. Також хочемо розповідати й про позитивний досвід підприємництва, який можна отримати, працюючи за кордоном, а потім втілити у власній справі вже в Україні. Готуючись до радіоефірів, розмовляємо з працівниками центрів зайнятості, ЦНАПів, візових центрів, бюро з надання вторинної безоплатної правової допомоги», — зазначає ведуча й авторка проєктів на Українському радіо Карпати Світлана Усатюк.

Читайте також: Дмитро Хоркін визначив 4 пріоритети для розвитку Українського радіо в регіонах

Проєкт має на меті пояснити слухачам, як правильно шукати роботу за кордоном і чому офіційне працевлаштування має бути пріоритетом. Розповість про ризики й наслідки неофіційного працевлаштування, а також, як і куди звертатися за допомогою, у разі виникнення проблем за кордоном.

«Проєкт "Заробітчани" — це черговий цікавий досвід співпраці із колегами з іншої філії. До радіостудій у Луцьку та Івано-Франківську запрошуватимуть експертів для пояснення і обговорення питань, які хвилюють українських трудових мігрантів. Запропоновані теми для спільних ефірів допоможуть нашим громадянам, які їдуть за кордон на роботу, не стати жертвами шахраїв, знати свої права і обов’язки, розуміти до кого звертатися у разі виникнення непередбачуваної ситуації», — говорить продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

Формат спецпроєкту передбачає також спілкування зі слухачами, які зможуть не лише ставити свої запитання гостям студій, а й ділитися власним досвідом щодо обговорюваних питань, стаючи таким чином додатковими джерелами інформації та повноцінними співавторами програми.

«Спільні проєкти обласних філій — важливий напрям роботи Українського радіо в новому сезоні. На прикладі “Заробітчан” ми побачили, наскільки ефективною вона може бути та наскільки хороші результати дає. Тож ініціативу вже підхопили ще декілька обласних філій Українського радіо. Приміром, Херсон, Миколаїв та Дніпро працюють над спільним спецпроєктом про екологічні проблеми, пов’язані зі зливанням шахтних вод. Дніпро разом з кількома філіями готують спільний спецпроєкт про національні спільноти. Ще буде дуже цікавий радіожурнал, підготовлений спільно Одеською, Львівською, Кропивницькою та Херсонською філіями. Сподіваюся, що всі вони також виходитимуть не лише в ефірі Українського радіо, а й на інших платформах Суспільного», — акцентує виконавча продюсерка UA: Українське радіо Юлія Шелудько.

Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. Українське радіо Луцьк, телеканал UA: ВОЛИНЬ, разом із каналами Суспільного радіо (Радіо Промінь, Радіо Культура), загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА та 23 регіональними телерадіокомпаніями входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. 

Слухати Українське радіо Луцьк можна онлайн та на частотах:

  • Луцьк — 88,3 FM
  • Горохів — 106,5 FM
  • Ковель — 91,8 FM
  • Кортеліси — 88,9 FM
  • Любешів — 107,8 FM
  • Нововолинськ — 100,3 FM
  • Цумань — 100,4 FM
  • Камінь-Каширський — 105,8 FM
  • Олика — 89,1 FM
  • Шацьк — 101,5 FM
Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.